Koken voor je kind, Recepten

3 x gezonde pannenkoeken

Pannenkoeken! Ik moet het eerste kind nog tegenkomen die je daar geen plezier mee doet. En ik geef toe: ook ik ben groot liefhebber. Het is echt een feestmaaltijd, maar doorgaans niet echt heel gezond. Want meestal gaat er zoetigheid op als stroop, suiker of zelfs chocoladepasta. Één keer in de zoveel tijd is dat natuurlijk prima, maar het kan gezonder. En dan blijft het nog steeds een feestmaaltijd, maar met het excuus dat je het vaker op tafel kunt zetten. Drie keer mijn favoriete pannenkoekenrecepten die je met een gerust hart vaker op het menu kunt zetten:

Bananenpannenkoekjes recept

Dit is het meest simpele en snelle recept ooit en misschien daarom ook wel mijn favoriet. Ik deelde het recept al eerder, toen mijn dreumes nog een baby was. Ik maak het nog steeds regelmatig, als ontbijt of lunch als ik brood even beu ben of als er een paar overrijpe bananen in de fruitschaal liggen. Dan zijn ze extra zoet. Mmm! Ook heel geschikt voor babybuikjes vanaf een maand of 9.

Ingrediënten

– 1 banaan
– 2 eieren
– evt. een eetlepel boekweitmeel
– kaneel

Zo maak je het

– Prak de banaan goed fijn met een vork en voeg daarna de eieren toe. Kluts het goed door voor een egaal beslag. Voor een mooi glad beslag kun je ook een staafmixer gebruiken: breek of snijd de banaan in stukken en voeg de eieren toe, mix het samen tot het een glad geheel. Het beslag is iets dikker dan normaal pannenkoekbeslag
– Voeg eventueel een lepel boekweitmeel toe, dit gebruik ik om het iets meer te binden én omdat het heel gezond is.
– Verhit olie en/of boter in een koekenpan en zet het op niet al te hoog vuur
– Bak 3 of 4 pannenkoekjes tegelijk in de pan, ongeveer ter grootte van een American pancake
– De bananenpannenkoekjes zijn al smaakvol en zoet van zichzelf, dus je kunt ze ‘au naturel’ eten of met een beetje kaneel bestrooien.

Tip: Ook lekker om te beleggen met rood fruit of schijfjes (overgebleven) banaan.

Eet smakelijk!

Groentepannenkoeken recept

Mijn vader maakt – na wijlen mijn oma – de lekkerste pannenkoeken vind ik. En hij weet dat zijn kleinzoon er ook gek op is, maar schotelt hem op een oppasdag wel graag iets gezonds voor. Onlangs maakte mijn vader groentepannenkoeken naar een recept van degezondemama.nl en gaf er zijn eigen draai aan. Dat viel in de smaak bij de dreumes, en bij mij ook.

Ingrediënten

1 courgette
1 bakje champignons
2 flinke wortels
1 blikje maïs
Beslag:
100 gram boekweitmeel (kan ook speltmeel zijn)
2 eieren
150 ml water of melk
Eventueel een snufje zout
Olie of boter om in te bakken

Zo maak je het

– Doe de eieren en het meel in een beslagkom en voeg langzaam het water of de melk toe tot een glad beslag.
– Laat de maïs uitlekken in een vergiet en spoel ze even af
– Was de groenten en schrap de wortels
– Snijd de champignons in dunne plakjes
– de wortels en courgette kun je in grote stukken snijden en even in een keukenmachine laten malen tot kleine stukjes. Of gebruik een spiraalsnijder om er slierten van te maken.
– Meng alle groenten door het beslag
– Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de pannenkoeken op laag tot middelhoog vuur

Tip: Naturel zijn ze al erg lekker, maar met wat geraspte kaas eroverheen geeft het nog een beetje meer smaak.

Eet smakelijk!

Je kunt de pannenkoeken maken met de groenten die jullie het liefst eten of wat je op dat moment in huis hebt. Het is een variant op het originele recept dat je vindt op degezondemama.nl

Pompoenpannenkoekjes recept

Ik ben dol op pompoen dus dat ik deze combi hemels vind, mag geen verrassing heten. Nu heeft pompoen ook nog eens de fijne eigenschappen dat er veel vitamines in zitten én dat mijn zoontje het graag eet. Dus deze gezonde moppies staan dit najaar regelmatig op het menu!

Ingrediënten
– 70 gram pompoen, vers of kant-en-klare pompoenblokjes uit de koeling of vriezer (Albert Heijn)
– 1 ei
– 100 gram boekweitmeel (of een ander soort meel)
– 100 ml (plantaardige) melk
– evt. een theelepel kaneel
– evt. een snufje zout

En zo doe je het:
– Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes
– Kook de pompoenblokjes ongeveer 10 minuten tot ze zacht zijn
– Meng in een beslagkom het ei, de meel en de melk tot een glad geheel. Voeg eventueel een theelepeltje kaneel toe en een snufje zout
– Voeg de pompoenstukjes toe en pureer deze met een staafmixer door het beslag
– Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes op niet al te hoog vuur

Recept via Chickslovefood.nl

Heb jij nog een lekker recept voor gezonde pannenkoekjes die we aan dit lijstje kunnen toevoegen? Deel ‘m dan in de reacties of op onze Facebookpagina!

Vorige bericht Volgende bericht

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie