Baby, Kinderen, Veiligheid

4 handige tips bij het kopen van een autostoeltje

Onze zoon promoveerde in mei van baby naar dreumes en inmiddels is hij alweer de 16 maanden gepasseerd. Doel in onze zomervakantie was dan ook een nieuw autostoeltje kopen. Want hoewel hij nog net in de Maxi-Cosi past – ja echt waar – groeit hij als kool en mag hij nu officieel voorwaarts worden vervoerd. Op zoek naar informatie op internet kon ik eigenlijk niet direct vinden wat ik zocht: een lijstje met praktische en neutrale tips voor wanneer je een autostoeltje gaat kopen. Dat ben ik toen maar zelf gaan samenstellen. Hieronder mijn bevindingen.

Doe de check welke autostoel je voor jouw kind nodig hebt

Tot je kind 135 centimeter is, moet hij vervoerd worden in een autostoel. Voor baby’s, peuters en kleuters zijn er andere stoeltjes nodig. Op Veiligheid.nl kun je heel snel een handige check doen welk stoeltje je voor jouw kind moet aanschaffen.

Bekijk de meest recente ANWB Autostoeltjestest

Elk jaar test de ANWB een aantal autostoeltjes op zowat elke eigenschap die je maar kunt bedenken. Daarnaast geven ze veel informatie over de Europese wetgeving en richtlijnen op dit gebied dus voor degenen die ook graag veel zelf willen weten (ik, ik, ik!) is dat heel fijn. De testresultaten zijn door iedereen in te zien, lid of geen lid, en kunnen je helpen bij het maken van een selectie in het woud der autostoeltjes.

De ANWB geeft er ook nog wat tips bij die over het algemeen heel nuttig zijn. Die ene tip die zegt dat je je kind mee moet nemen bij het kopen zodat hij/zij ook blij is met het nieuwe stoeltje was voor ons wat minder zinvol. We hadden zoonlief mee maar die struinde veel liever de winkel rond dan dat hij zich in een autostoeltje liet persen. Terzijde: dat zal natuurlijk anders zijn als je kind ouder is. Nadeel van de ANWB-test: ze nemen (deels begrijpelijk) maar een beperkt aantal merken en modellen mee in de test; het stoeltje dat wij uiteindelijk kochten, is bijvoorbeeld niet getest door de ANWB.

Aan welke eisen moet jouw autostoeltje aan voldoen?

Lijkt misschien vanzelfsprekend maar naarmate wij meer informatie kregen over de wondere wereld van autostoeltjes, hoe meer we voor onszelf moesten beslissen wat we nu eigenlijk precies wilden. Wil je een stoeltje dat vanaf de geboorte is te gebruiken of pas ‘na’ de Maxi-Cosi? Wil je een meegroeistoeltje of ga je als je kind 4 jaar is een ander stoeltje aanschaffen? Wil je een stoeltje dat kan draaien of hoeft dat niet? Hoeveel geld wil je uitgeven? Heb je er één nodig? Of hebben jullie twee auto’s? Wil je een stoeltje dat met Isofix te bevestigen is of is de autogordel oké? Etc.

Sommige antwoorden hangen misschien ook samen met eventuele gezinsuitbreiding. Feit is natuurlijk dat je in de basis een veilig autostoeltje wil voor je meest kostbare bezit en gelukkig zijn ze dat over het algemeen wel. Maar weet dus dat er daarnaast nog veel meer dingen zijn waarover je een mening, of in ieder geval nagedacht, moet hebben.

Ga naar een gespecialiseerde baby-/kinderwinkel voor advies

Ook deze lijkt misschien een open deur maar vergis je niet in de ervaring en expertise van een verkoopmedewerker. Wij zijn bij twee grote babywinkels geweest en beide keren zijn we geholpen door dames die zeer veel wisten te vertellen over waar je op moet letten en wat belangrijk is bij het kopen van een autostoeltje – terwijl ze volgens mij, en nu ga ik ongegeneerd oordelen op uiterlijk, zelf nog jong zijn en geen kinderen hebben. Indien gewenst helpen ze je ook bij het passen van het stoeltje in de auto (want sommige stoeltjes nemen veel ruimte in beslag en passen niet of minder goed in een kleinere auto) en alles wat je verder nog zou willen uitproberen met het stoeltje, dat hebben wij althans zo ervaren.

Al met al kun je de zoektocht naar een autostoeltje zo uitgebreid maken als je zelf wil, zoals dat met veel dingen is. Ik behoor tot de categorie die heel veel informatie nodig heeft om uiteindelijk een knoop door te kunnen hakken. Ook houd ik erg van reviews en oordelen van gewone mensen zoals jij en ik. Maar dat is natuurlijk geen evangelie. Doe wat past bij jou en bij je kindje, dan komt het vast goed.

PS. Wij kochten uiteindelijk het relatief nieuwe (juni 2015) stoeltje Rebl van Nuna. Eén van de duurste maar hij heeft alle eigenschappen die wij zochten. En Teun zit als een heel trotse dreumes in zijn nieuwe troon!

tips voor kopen van een autostoeltje - Draaibare autostoel

Nuna Rebl autostoeltje - tips voor kopen autostoeltje

Lees ook:

7 tips van Vroemmmama voor het kiezen van een ‘mama-auto’

Review van een veilig en comfortabel autostoeltje, voor kind én ouders

Volg ons ook op Twitter, Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven van nog meer tips, leuke weetjes, persoonlijke verhalen en leuke winacties!

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

5 Reacties

 • Avatar
  Reageer Saskia september 19, 2016 at 09:12

  Wij hebben hetzelfde autostoeltje gekocht toen onze kleine meid 12 maanden was (Hoe heb je het voor elkaar gekregen dat hij zo lang tevreden was in de Maxi-Cosi?). Ze zit er heerlijk in, ook tijdens de vakantie naar Engeland. We vervoeren haar nog steeds achteruit (ze is nu ruim 17 maanden). Ze vind dat totaal geen probleem, aangezien we een spiegel aan de hoofdsteun boven haar stoel hebben, en ze zo contact met ons heeft.
  Ik vind het een ideale stoelvoor mezelf, omdat hij draait en ik me dus niet in de meest onmogelijke bochten hoef te wringen wanneer ik haar er in zet.

  • Avatar
   Reageer Margot september 22, 2016 at 14:06

   Ideaal inderdaad, zo’n draaibare stoel! Bij ons was het achterwaarts vervoeren op een gegeven moment geen succes meer, ondanks de spiegel. Maar fijn dat het bij jullie nog wel gaat, het is de meest veilige manier.

 • Avatar
  Reageer C. Kraam september 19, 2016 at 15:05

  Bedankt voor de tips! We zijn zelf ook al een tijdje op zoek naar een geschikte, maar zijn er tot op heden nog niet uit. De testen van de ANWB is er ééntje om te onthouden!

  • Avatar
   Reageer Margot september 22, 2016 at 14:05

   Benieuwd welke je gaat kiezen! 🙂

 • Avatar
  Reageer Iris september 23, 2019 at 08:31

  Ik heb pas een andere autostoel gekocht voor onze dochter van 2 die had haar elleboog gebroken dus drama om in haar Auto stoel te krijgen. Nu een cybex gekocht 1/2/3 . Klikt op de isofix Zit zon blok voor dacht dat kinderen dat niet prettig zouden vinden maar onze dochter blijkt dit heerlijk t3 vinden. Gaat verder met de auto gordel daar overheen vast maar geen gezeur meer met schouderbanden die je niet strak genoeg krijgt of waar kinderen hun armen uit wurmen ( mijn beide kids deden dit ) als ik het over mocht doen had ik dus direct voor deze stoel gekozen !

 • Plaats een reactie