DIY, Feestdagen

Aftelkalender maken voor Pasen

De peuter kwam met het verzoek vorige week: ‘Gaan we een paaskalender maken?’ Okee… Ik hoopte dat hij het zou vergeten, maar toen hij het vanmorgen voor de derde keer vroeg kon ik niet meer weigeren en moest ik aan de knutsel. Een adventskalender is wel bekend en ook een aftelkalender voor Sinterklaas hangt in december in menig huishouden-met-kinders. Maar een aftelkalender voor Pasen? Ik heb even gegoogled en ik vond er niet zo veel. Geen idee dus bij de start van dit projectje hoe het zou moeten worden, maar gaandeweg werd het een vrolijke kalender, dus ik heb maar meteen foto’s gemaakt zodat ik het hier kon delen.

Over een paar weken is het Pasen en sinds mijn peuter iets meer meekrijgt van de feestdagen vind ik het wel leuk om er wat meer aandacht aan te besteden. Met kinderen is het paasfeest en de start van de lente een mooi thema voor knutselprojecten. Zie ook ons Pinterestbord ‘Knutselen met Pasen’

Hieronder de beschrijving voor het maken van een aftelkalender voor Pasen:

Paaskalender maken

Wat heb je nodig:

  • een groot vel wit papier
  • gekleurd papier, ik gebruikte verschillende kleuren vouwblaadjes
  • schaar
  • potlood
  • lijm
  • cijferstickers (bijv. van Hema)
  • vel paasstickers
  • stiften
  • rolletje washitape in een vrolijk kleurtje

Hoe maak je een aftelkalender voor Pasen

Om in het paasthema te blijven bedacht ik dat ‘aftelvakjes’ in de vorm van eieren leuker was dan gewone vierkante of ronde vakjes. Ik besloot om eitjes te maken in verschillende kleuren. Afhankelijk van hoe groot het vel papier is waar je de kalender van wil maken én hoeveel dagen tot Pasen, kun je bekijken hoeveel eitjes je nodig hebt en hoe groot ze moeten worden.

aftelkalender maken voor pasen

paasei knippen - aftelkalender pasen

Teken met potlood een ei op een vel papier en gebruik deze als ‘mal’ om de rest van de eieren te maken. Knip ze uit. Dit is trouwens leuk om samen te doen, als je kind al een beetje kan knippen. Hier begon de peuter enthousiast, maar knipte vervolgens de eitjes aan stukken. Ik heb nieuwe gemaakt en de rest dus maar gewoon zelf geknipt…

aftelkalender pasen

Verdeel de eieren over de pagina, om en om qua kleur, en lijm ze op het papier.

paaskalender maken gekleurd papier

Dan plak of schrijf je de cijfers op de eitjes. De twee laatste eitjes laat je open, dit zijn de twee paasdagen. Ik heb er twee paashaasjes van gemaakt, maar je kunt er ook kuikentjes in de dop van maken bijvoorbeeld.

Tot slot tape je de poster aan de muur met washitape en dan kan het aftellen beginnen! Laat je kind iedere dag een eitje versieren met (paas)stickers en/of kleuren tot aan Pasen.

Tip: Als je je kind een beetje uitdaging wil geven, kun je ook de cijfers op de eitjes schrijven in plaats van de cijferstickers plakken. Laat je kind dan iedere dag het juiste cijfer zoeken in het bakje met cijferstickers en opplakken. Dat is leuk én het weer een extra leermomentje.

Vrolijk Pasen!

 

aftelkalender pasen maken

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie