Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook belangrijk de gezondheid van je baby goed in de gaten te houden als hij of zij dit heeft.

In onderstaand artikel lees je meer over diarree. Niet in het algemeen, maar specifiek over diarree bij baby’s. Heeft jouw baby op dit moment een waterige en dunne ontlasting? Dan lees je in onderstaande tekst hoe dit komt en wat je in dit geval moet doen.

Wat is diarree?

We spreken van diarree als de ontlasting dunner en waterrijker is dan normaal. Ook komt de ontlasting vaker als je baby diarree heeft. Heeft je baby eenmalig dunne ontlasting of een spuitluier? Dan is er niet direct sprake van diarree. Heeft je baby echter veel vaker ontlasting dan normaal en is de ontlasting beduidend dunner en waterrijker dan je gewend bent? Dan heeft hij of zij het wel. Heeft je baby gele ontlasting? Dat is voor een baby heel normaal. Is het echt gele diarree, dus waterig, en houdt dit aan? Neem dan contact op met je huisarts.

diarree bij een baby - moeder houdt haar baby vast

De mogelijke oorzaken van diarree bij een baby

Er zijn vele mogelijke oorzaken als je baby diarree heeft. Je baby kan het bijvoorbeeld krijgen door de voeding die hij of zij gegeten heeft, maar ook door een bacterie of infectie. Hieronder zetten we alle mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

  • Te veel voeding
  • Te weinig voeding
  • Het eten van voeding met een verkeerde samenstelling
  • Te vroege introductie van bijvoeding
  • Verkeerde hygiëne
  • Voedselovergevoeligheid
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen
  • Het eten van bedorven voeding
  • Een infectie van het maagdarmkanaal
  • Een infectie van de luchtweg
  • Een infectie van de urineweg

Soms kun je wel achterhalen waar het door veroorzaakt is, maar vaak is dit niet zo gemakkelijk. Je baby kan bijvoorbeeld ook overgevoelig zijn voor bepaalde voeding, zonder dat je dit weet. Je komt hier pas achter als je baby deze voeding vaker eet en iedere keer weer last krijgt van diarree.

Wanneer naar de dokter met diarree?

Als je als volwassene langere tijd diarree hebt, hoef je niet direct naar de huisarts. Bij jonge kinderen en zeker bij baby’s is dit anders. Jonge kinderen en baby’s kunnen namelijk sneller uitdrogen en dit is gevaarlijk. Daarom worden er voor jonge kinderen en baby’s andere richtlijnen gehanteerd bij het wel of niet bezoeken van de dokter bij diarree.

Heeft je baby twee voedingen overgeslagen? Dan is er een grote kans op uitdroging, ook als je hem of haar veel te drinken geeft. Daarom is het in dit geval verstandig naar de dokter te gaan. En heeft je baby niet alleen diarree, maar moet hij of zij ook overgeven? Dan is het ook verstandig de dokter te bezoeken. Ook in dit geval is de kans op uitdroging namelijk groter.

Tot slot ga je altijd naar de dokter als je baby koorts heeft, suf is en/of bloed of slijm bij de ontlasting heeft.

diarree bij een baby - moeder troost haar kind

Diarree en uitdroging

Als je baby dunne ontlasting heeft en niet voldoende drinkt, kan hij of zij uitdrogen. Zeker bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar oud, is het belangrijk om alert te zijn op uitdroging. Zij drogen namelijk sneller uit dan oudere kinderen.

Je kunt uitdroging bij je baby herkennen aan de volgende symptomen:

  • Niet of weinig plassen.
  • Opvallend donkere urine.
  • Voortdurende dorst en/of een opvallend droge mond.
  • Sufheid.
  • Een snelle ademhaling en/of hartslag.
  • Koude armen en benen.
  • Diepliggende ogen.

Til eens een huidplooitje van je kind op. Blijft deze even ‘staan’ na het loslaten? Dan is de kans op uitdroging groot. Ga in dit geval direct naar de dokter, want uitdroging kan erg gevaarlijk zijn voor jouw baby.

Drinkt je baby goed, plast hij of zij regelmatig en huilt hij of zij met dikke tranen? Dan hoef je je geen zorgen te maken over uitdroging. Als je kind voldoende drinkt en bovendien voldoende vocht uitscheidt (in de urine of door te huilen), is de kans op uitdroging klein.

baby bij de dokter - diarree bij een baby

Tips voor diarree bij borstvoeding

De meeste kinderen die borstvoeding krijgen, hebben nooit last van diarree. Dit komt simpelweg omdat borstvoeding precies de juiste verhoudingen heeft voor jouw gevoelige kleintje. Toch kan diarree bij een baby voorkomen, ook al geef je hem of haar altijd borstvoeding. In dit geval kun je onderstaande tips gebruiken om hier op de juiste manier op te reageren.

Blijf borstvoeding geven

Om uitdroging te voorkomen, blijf je je baby borstvoeding geven. Wel kun je ervoor kiezen een iets ander schema aan te houden bij het geven van borstvoeding, door je baby vaker en korter aan te leggen.

Drink zelf ook genoeg

Je baby moet genoeg drinken, maar zelf heb je ook wat extra vocht nodig als je baby diarree heeft en je hem of haar borstvoeding geeft. Ook is het beter prikkelende en laxerende voedingsmiddelen te mijden als je baby dunne ontlasting heeft. De voeding die jij eet, komt deels namelijk in de borstvoeding terecht. Eet je prikkelende en laxerende voeding, dan heeft je baby hier last van.

Geef je baby ORS

Als de dokter het goed vindt, kun je je baby na iedere waterige ontlasting ORS geven. Dit doe je tot de het duidelijk minder is geworden. Let op: geef ORS nooit zonder goedkeuring van je dokter. Dit middeltje is niet gevaarlijk, maar het is wel verstandig om het toedienen van dit medicijn te bespreken met een expert voor je dit inderdaad doet.

Tips voor diarree bij flesvoeding

Geef je jouw kind geen borstvoeding, maar flesvoeding? Dan raadpleeg je onderstaande tips als hij of zij last heeft van een dunne en waterige ontlasting.

Blijf flesvoeding geven

Ook als je baby ernstige diarree heeft, blijf je dezelfde hoeveelheid flesvoeding geven. Wel kun je wat vaker flesvoeding geven, zodat je per keer minder kunt geven. Tussen twee voedingen in hanteer je een rustperiode van twee tot drie uur.

Verdun de flesvoeding niet

Diarree bij een baby ontstaat door een storing in de spijsvertering. Veel moeders weten dit en willen hun kind helpen de flesvoeding te verteren. Dit doen ze door de flesvoeding te verdunnen. Dit lijkt een goed idee, maar je kunt flesvoeding beter niet verdunnen. Doe je dit wel, dan is de kans op diarree juist groter. Geef gewoon de flesvoeding zoals je deze gewend bent om te geven.

Geef je baby ORS

Het middeltje ORS helpt uitdroging te voorkomen. Iedere keer als je baby dunne en waterige ontlasting heeft, kun je dit middel toedienen. Doe dit wel alleen in overleg met je arts. ORS is niet gevaarlijk, maar je moet het wel op de juiste manier en op het juiste moment gebruiken. Daarom is het verstandig altijd eerst met je dokter te overleggen voor je jouw kind ORS geeft bij diarree.

Diarree bij een baby voorkomen: 3 belangrijke tips

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom geven we je in dit artikel niet alleen enkele tips om diarree bij een baby te verminderen, maar ook om deze dunne en waterige ontlasting te voorkomen bij je baby.

Tip 1: zorg voor een goede persoonlijke hygiëne bij jezelf en bij je baby

Het kan zijn dat door gebrekkige hygiëne je baby te maken krijgen met diarree. Let goed op je persoonlijke hygiëne en je kunt veel leed voorkomen. Was bijvoorbeeld altijd je handen na het verschonen van je baby, maar ook als je zelf naar de wc bent geweest. Maak ook regelmatig het flesje van je baby goed schoon.

Tip 2: bewaar eten altijd in de koelkast

Bewaar je eten (tijdelijk) buiten de koelkast, kan is het risico op een besmetting door bacteriën groter. Omdat baby’s gevoeliger zijn voor bacteriën, is de kans op diarree bij hen hierdoor groter.

Tip 3: let op de verhouding van voeding en water

Gebruik je te veel water, dan is kans op diarree bij een baby groter. En ligt het niet aan de verhouding van voeding en water? Dan helpt het misschien om de voeding van je baby niet klaar te maken met standaard kraanwater, maar met gekookt water of met bronwater.