Educatie, Kinderen

Dé prentenboek top 10 van 2019

Ieder jaar in januari zijn de Nationale Voorleesdagen die traditioneel van start gaan met het Voorleesontbijt. Dit jaar is het voorleesfeest van 23 januari tot en met 2 februari 2019. Want ja, ik vind voorlezen écht een feest. Iedere avond voor het slapengaan lees ik mijn zoon voor en hoewel ik veel verhalenboeken leuk vind, lees ik het liefst voor uit een prentenboek. Ik ben zelf gek op mooie prentenboeken en ik kom dan ook regelmatig een boekwinkel uit met weer een nieuw exemplaar.

Voor de Nationale Voorleesdagen is de Prentenboek TopTien 2019 bekendgemaakt met daarin de Prentenboek van het Jaar. Kijk je mee welke pareltjes de jury van jeugdbibliothecarissen heeft uitgekozen voor de Prentenboek TopTien 2019?

prentenboek van het jaar 2019

Een huis voor Harry – Leo Timmers

Een huis voor Harry is Prentenboek van het Jaar 2019. De lieve dikke kater Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Maar dan vraagt Vera of hij tikkertje komt spelen en dat wil hij wel. Maar buiten raakt hij haar kwijt en hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Van Querido Kinderboek

Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay & Alex Barrow

Het meisje in dit boek droomt ervan om een huisdier te hebben. Maar wat zal ze kiezen? Ze vindt een vis te nat, een kat veel te gewoontjes en een muis vindt ze te klein. Dan weet ze het: ze wil een dinosaurus! Die kan best mee naar school, eet al haar groente op en op de bank in de kamer past ie nog wel bij. Dat past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier.

Vertaald door Bette Westra voor Querido Kinderboek.

Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow

Dit boek hebben we al eens van de bieb geleend en is zo leuk en ook zo mooi getekend. Het jongetje in het boek speelt verstoppertje met een olifant, want dat kan Olifant héél goed zegt hij zelf. Hoewel je hem als lezer overal goed zit zitten, kan het jongetje de olifant steeds maar niet vinden. Waar kan Olifant toch gebleven zijn?

Van Uitgeverij Gottmer

De kale boom – Tamara Bos en Barbara de Wolf

Het wordt weer voorjaar in het bos en aan de takken van de bomen groeien weer langzaam knisperend frisgroene blaadjes. Behalve aan die van Beuk. Hij voelt zich niet lekker en blijft kaal, hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan, waardoor Beuk zich al heel snel een stuk beter voelt. Het verhaal over de kale beuk is gemaakt naar een idee van Michael (16 jaar) die ziek is en zijn haar net zo verliest als de bomen hun bladeren verliezen.

Van Uitgeverij De Vier Windstreken

Dino’s bestaan niet – Mark Janssen

Ga mee op dinojacht in dit prachtige uitklapboek van Mark Janssen. De broertjes Tim en Jesse zijn op een avond samen in het bos. Tim wil een reuzendino vangen. Jesse ziet allerlei enge vormen in het bos en wil teruggaan. Maar Tim overtuigt hem ervan dat dino’s niet bestaan. Toch? Groot prentenboek met dynamische en kleurrijke illustraties en gedurfd en sprankelend geschreven.

Van Uitgeverij Lemniscaat

Gulzige geit – Petr Horáček

Geit is gulzig en ze heeft genoeg van gras, dus besluit ze eens iets anders te gaan proeven. Maar dat is misschien niet zo’n goed idee… Ze eet het voer van de hond, de kat en het varken, de planten van de boerin en ook nog een van de schoenen van de boerendochter. Maar als ze dan besluit nóg iets te nemen gaat het mis.

Van Uitgeverij Lemniscaat

Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen

Ossip heeft zoete broodjes gebakken en nu moet hij wachtentot ze afgekoeld zijn. Maar wachten duurt  zo lang! De zon schijnt en ineens ziet Ossip iets wat er nog niet was. Wat zou het zijn en waar gaat het naartoe? Verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap, van drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

Van Uitgeverij Leopold

Panda wil een vriendje – Jonny Lambert

In het bos woont een eenzame panda. Hij wil wel graag vriendjes, maar hij weet niet goed hoe hij dat moet doen. Misschien kan hij van de andere dieren leren wat hij moet doen. Een lief en bemoedigend verhaal over vriendjes maken en jezelf zijn.

Van Uitgeverij Veltman

Plasman – Jaap Robben & Benjamin Leroy

Plasman is een superheld. Alleen, hij is niet zo blij met zijn superkracht. Zijn superkracht is namelijk dat hij vaak, veel en heel ver kan plassen. En dat komt eigenlijk nooit van pas. Totdat op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt. De superkracht van Plasman is hard nodig! Hij raapt al zijn moed bijeen en gaat het monster te lijf. Eindelijk is zijn superkracht heel nuttig!

Van Uitgeverij Gottmer

Waar is beer? – Emily Gravett

Beer en Haas zijn beste vrienden en spelen verstoppertje. Haas kan heel goed tot tien tellen met zijn ogen dicht, maar Beer is niet zo heel goed in verstoppen. Maar dan is hij ineens toch verdwenen! Haas maakt zich zorgen en zoekt Beer overal. Gelukkig duikt Beer uiteindelijk gewoon weer op.

Vertaald door Bette Westera voor Uitgeverij Gottmer

Alle prentenboeken kosten rond de 15 euro en zijn verkrijgbaar bij je lokale boekwinkel (ja, steun de lokale ondernemers!) of online bij de bekende boekhandels. Of ga naar je bibliotheek en leen daar elke keer 10 prentenboeken helemaal voor niks! Wist je dat kinderen gratis lid worden van de bieb?

Kijk voor meer informatie over de Nationale Voorleesdagen op de site: www.nationalevoorleesdagen.nl

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie