Eten

Eten, Opvoeding

Moeilijk etende peuter: wat doe je daar nou mee?

Het is al een paar jaar ploeteren hier in huis: ieder stukje groente wordt uit de pasta gevist en bij elk nieuw gerecht – lees: alles wat geen pasta is – wordt de neus opgetrokken. ‘Dat lust ik niet.’ De Peuter, die inmiddels Kleuter is geworden, is een nogal kieskeurige eter. En dat terwijl we zo goed zijn begonnen met de Rapleymethode  en hem op die manier alle soorten groenten hebben aangeboden. Die hij als baby ook állemaal naar binnen werkte. Dan moest het goedkomen, dacht ik. Hebben we het dan verkeerd gedaan? Moet ik toch strenger zijn? Of komt het later wel weer goed?

Af en toe voel ik me een slechte moeder als ik merk hoe weinig groente erin gaat bij mijn zoon. Helemaal als ik in gezelschap ben van ouders met een kind dat álles eet. Daar kan ik best jaloers op zijn, moet ik toegeven. En het is niet zo dat we niet alles hebben geprobeerd: van creatief presenteren tot ‘dan mag je daarna een toetje’ waarbij dat laatste toch echt niet tot mijn opvoedprincipes hoorde. Maar je moet wat. Het werd op een gegeven moment zo erg dat ik op zag tegen het avondeten. Wat me uiteindelijk hielp was: loslaten en erop vertrouwen dat het ooit goed komt. Daarom ben ik superblij met de bevestiging hiervan in het artikel ‘Ga een peuter die geen peentjes lust vooral niet pushen’ dat gisteren verscheen in Trouw. Lees verder

 
Eten, Persoonlijk

Hoe mijn kind mij leerde koken

Na de geboorte van je eerste kind verandert er veel, heel veel. Ook op fronten waar je het niet zo 1-2-3 verwacht. De veranderingen zijn talloos, mooi, confronterend en life changing bovenal. Natuurlijk had ik tijdens mijn zwangerschap, ondertussen alweer 3 (!) jaar geleden, wel nagedacht over voeding. Zoals: wanneer starten met vaste voeding? Wat te doen met suikers en snoepen? Maar ook hoe: wel of niet een tuitbeker? Met de handen eten? Kleine stukjes voeren, geprakt, of toch Rapley? Hoe start je de melkvoedingen op en hoe kom je (na 2,5 jaar!) van dat laatste flesje voor de nacht af? Genoeg waar ik de afgelopen 3 jaar over nagedacht heb.

Maar dat het krijgen van een kind mijn kookgewoontes zo zou veranderen had ik niet gedacht. Lees verder

 
Eten, Koken voor je kind, Reviews

Mepal Cirqula: bewaren, opwarmen en serveren in 6 hippe kleuren + WINACTIE

Sinds ik een kind heb breng ik meer tijd door in de keuken, misschien herken je dat wel. Ik ben nog steeds geen ster in koken, maar ik kook en bak meer zelf dan voorheen. En dus maak ik ook veel meer gebruik van alles in mijn keukenkastjes. Mijn grootste vriend in de keuken sinds de babytijd is de staafmixer (halleluja) en ik heb ook ineens een grotere verzameling bewaarbakjes. In het kader van ‘one can never have too many bewaarbakjes’ was ik dan ook blij dat ik een set nieuwe Mepal Cirqula bewaarkommen mocht ontvangen en reviewen. Blij worden van bewaarbakjes word ik niet zo makkelijk, hoor. Maar de collectie Mepal Cirqula ziet zo stijlvol uit dat ik het in eerste instantie zonde vond om ze in de keukenkast op te bergen.

Lees verder

 
 
Baby, Eten

Fles, rietjesbeker of tuitbeker? De beker-kwestie

Een paar maanden geleden hoorde ik tijdens mijn tafeltjesavond op het kinderdagverblijf (soort rapportbespreking, maar dan voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar inclusief bijbehorende spanning van moeders) dat mijn zoontje ‘niet zo goed dronk’. Verder ging alles prima gelukkig, maar op dat drinken zouden ze tijdens de warme maanden extra op gaan letten. Dat bracht me meteen terug naar ons ‘geknoei’ met flesjes en bekers van vorig jaar. Want wat is het beste en waar kies je voor: fles, gewone beker, rietjesbeker of tuitbeker? Lees verder

 
Eten, Feestje, Interieur

Zo maak je het gezellig aan tafel tijdens het paasontbijt

De tafel gezellig gedekt met vrolijke kleuren, het huis geurt naar versgebakken brood en verse koffie… Het is bijna Pasen, en de meeste mensen vieren dat op Eerste Paasdag met een uitgebreid ontbijt of brunch met het hele gezin. Vroeger maakte mijn moeder er altijd veel werk van: een gezellig gedekte eettafel in de keuken, uitgebreid ontbijt en uiteraard werden er ook eieren verstopt. Je kunt het zo uitgebreid maken als je wil! Een aantal tips hoe je een gezellig Paasontbijt maakt:

Lees verder

 
Ella's Kitchen, Eten

Ella’s Kitchen yoghurt Griekse stijl met fruit

Ella’s Kitchen heeft iets nieuws: Ella’s Kitchen yoghurt Griekse stijl met fruit. Dikke, romige yoghurt met fruitpuree in twee zomerse smaken: mango en aardbei. Lekker! Handig als tussendoortje voor thuis en onderweg, want het zit in een (hersluitbaar) knijpzakje. En zoals we van Ella’s gewend zijn zitten er alleen pure en herkenbare ingrediënten in.
Lees verder

 
 
Eten, Recepten

3 x makkelijke recepten voor pasta

Ik hou van boeken, dat onthulde ik al eerder in een blog over boeken als ideaal kraamcadeau. Kinderboeken dus, maar ook romans, taal- en woordenboeken, thrillers etc. Ik heb echter een speciale liefde voor kookboeken. Nooit daadwerkelijk opgemeten maar ik denk dat ik trotse eigenaar ben van ruim een meter kook- en bakboeken! Ik hoor je bijna denken: dan zal die Ank ook wel een enorme keukenprinses zijn. Maar nee, niets is minder waar. Het blijft vooralsnog bij het willen bezitten van veel en mooie kookboeken, zelfs zo erg dat ik kookboeken soms koop omdat ze er zo mooi uitzien of omdat de schrijvers/koks hun gerechten zo clean en mooi vormgegeven eruit laten zien.

In de praktijk blijkt namelijk toch elke keer weer dat snelheid en gemak het winnen van culinaire hoogstandjes… Lees verder

 
Eten, Kinderen

Leuke en makkelijke traktaties

Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om handen hebt, dan heb ik weer een rijtje leuke, originele en makkelijke traktaties voor je verzameld. (Deel 1 met makkelijke en gezonde traktaties vind je hier.) Niet al te moeilijk te maken én enigszins gezond. Enigszins ja, want een traktatie mag best een beetje feestelijk en zoet zijn, toch?  Lees verder