Baby, Kinderen

Hoe vind je een goed kinderdagverblijf?

Hoe vind je nou een goed kinderdagverblijf? Het is al moeilijk genoeg om je meest kostbare bezit toe te vertrouwen aan iemand anders. Als (werkende) ouder voel je je constant schuldig dat je er niet altijd voor ze kan zijn. Maar als je ze met een gerust hart weg kunt brengen en ze met verhalen over hun dag en een grote glimlach ophaalt voel je je al een stuk minder schuldig.

Een goede opvang die aansluit bij de behoefte van jou en je kind(eren) is belangrijker dan je denkt. Uit onderzoek (Jillink, Fukkink, 2015) blijkt dat de pedagogische kwaliteit een voorspeller is van de kinderlijke ontwikkeling: een relatief hoge kwaliteit van de kinderopvang hangt samen met een positieve(re) ontwikkeling van het kind, zowel op cognitief als sociaal-emotioneel vlak.

Maar hoe doe je dat nou? Hoe vind je een goede opvang die jou aanspreekt?

Wat past bij jou, wat past bij je kind?

Ik denk dat dit de eerste stap is; uitvinden welke vorm van opvang je aanspreekt en wat past bij je kind. Een gastouderopvang is kleinschalig en persoonlijk, vooral fijn voor jongere kindjes omdat ze dan een vaste verzorger hebben. Een kinderdagverblijf is iets betrouwbaarder door het grote aantal pedagogisch medewerkers; is er iemand ziek dan is er altijd een vervanger. Ook kan een kinderdagverblijf uiteindelijk de peuterspeelzaal vervangen waardoor je kindje geleidelijk door kan stromen naar de basisschool. Als je deze keuze eenmaal gemaakt hebt kan je op zoek gaan naar een kinderdagverblijf of gastouder in de buurt. Zodra je die gevonden hebt kun je je de onderstaande punten afvragen.

Visie en pedagogisch beleidsplan

Er zijn verschillende visies die je kunnen aanspreken zoals Maria Montessori of de Gordon methode. Je kunt hier zelf informatie over op zoeken maar je kunt ook vragen of de opvang zelf wil uitleggen hoe zij hun visie uitdragen. Wij hebben ook gekeken bij een Montessori kinderdagverblijf maar dit sprak ons niet aan omdat er geen duidelijke structuur was. Een van onze eisen was een VVE gecertificeerde opvang (Vroege Voorschoolse Educatie). Dit houdt in dat er een VVE gecertificeerde pedagogisch medewerker aanwezig is die peuters volgens een bepaalde methode kan voorbereiden op de basisschool.

Het team

Met wie komt mijn kind in contact? Met alle afschuwelijke verhalen in de media over het misbruik van kinderen in kinderdagverblijven was dit voor mij een heel belangrijk punt. Ik vond het zelf heel fijn om te weten met wie onze zoon Jayden in contact komt. Wat gebeurt er als zijn vaste juf er niet is, wordt er gewerkt met vaste invalkrachten? Worden er soms vrijwilligers ingezet? Zijn de wc’s en verschoningsruimte open zodat collega’s elkaar in de gaten kunnen houden (het zogenoemde ‘vier-ogen beleid’)? Daarnaast zou ik persoonlijke behoeften en verwachtingen bespreken. Om tevreden te blijven is het belangrijk om met de pedagogisch medewerkers te bespreken hoe je de opvang vorm wilt geven. Wil je een dagelijkse overdracht? Hoelang mag je kindje slapen overdag?

GGD rapport van de kinderopvang

Jaarlijks vindt er bij elke kinderopvang een controle plaats door de GGD. Deze kijkt of er gewerkt wordt volgens de richtlijnen die zij stellen en vervolgens wordt daarover een rapport opgesteld. Deze rapportages zijn openbaar en via internet te vinden. De naam van de opvang en “GGD rapport” zijn vaak al voldoende om in te toetsen op Google.

Ervaringen van andere ouders

Als laatste checkte ik online de reviews van andere ouders. Daarnaast vroeg ik aan kennissen en vrienden hoe zij de opvang ervaren. Dat zijn toch de meest betrouwbare bronnen.

Het belangrijkst: je kind zelf

Het lijkt een hoop werk om uit te zoeken of een opvang je wel of niet aanspreekt maar even Googelen en een gesprek op een opvang zijn zo gedaan. De feiten en onze wensen als ouders zijn niet geheel onbelangrijk omdat we als ouders vaak weten wat het beste is voor ons kind. Maar het grootste punt is of je zoon of dochter het naar zijn zin zal hebben. Wij namen Jayden mee naar het kennismakingsgesprek en we zagen meteen dat hij het helemaal geweldig vond. De pedagogisch medewerkers maakten contact met hem en hij wilde meteen overal mee spelen. Het verlegen jongetje was verdwenen.

Vorige bericht Volgende bericht

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie