Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

Als ouder herken je deze situatie vast wel: jouw kind of kinderen zijn een middagje aan het spelen geweest, komen thuis en gelijk hangt er een muffige zweetgeur in de kamer. Wat de oorzaak ook is: de zweetgeur die kinderen soms met zich meedragen is niet erg aangenaam, maar valt gelukkig goed op te lossen. Doe je voordeel met onze tien handige tips tegen zweetluchtjes bij kinderen!

1. Elke dag minstens twee keer wassen

Aan te raden is om je kind te stimuleren om zich in de ochtend en avond te wassen of te douchen. Of doe je peuter of kleuter wat vaker in bad. Een strikte hygiëne op dit gebied is de basis voor een fris kind. In het begin zal je kind, zeker als het jonger van acht jaar is, begeleiding nodig dit telkens te herhalen komt er structuur en voorspelbaarheid hebben bij de wasmomenten. Maar door telkens deze momenten te herhalen slijt de routine er vanzelf in en wordt het wassen/douchen een ingebakken gewoonte.

2. Laat je zoon/dochter deodorant gebruiken

In de top 10 tips tegen zweetluchtjes bij kinderen hoort zeker ook dit advies thuis: laat je zoon of dochter deodorant gebruiken. Deodorant moet aangebracht worden na het wassen, dan is dit middel voor een fris luchtje het meest effectief. Kies voor een Ph-neutrale, niet-bijtende, anti-transpirant deodorant. Het beste is een deo die lang, minstens 12 uur, voor verfrissing zorgt.

3. Schone kleding doet ook het nodige

Regelmatig schone en goed gewassen kleding aandoen helpt ook tegen nare zweetluchtjes bij kinderen. Een dag flink zweten zorgt ervoor dat de kleren muffig gaan ruiken. Elke dag, of op zijn minst om de dag, frisgewassen kleding aantrekken voorkomt dit.

4. Puberzonen en dochters? Laat ze hun oksels scheren

Heb je een puberzoon of -dochter die al haargroei onder de oksels heeft? Dan is het scheren van de oksels een manier om de zweetlucht te verminderen. De geur van zweet hecht zich namelijk aan lichaamshaar. Met gladgeschoren oksels wordt de kans op een penetrante zweetgeur al een stuk kleiner.

5. Vermijd synthetische kledingstukken als dat kan

Bepaalde kledingstoffen houden zweet meer vast dan andere stoffen. Belangrijk bij het bestrijden van zweetlucht in kinderkleding is om synthetische stoffen (zoals polyester en nylon) te vermijden. Natuurlijke stoffen als katoen en linnen ventileren beter, waardoor het blijven hangen van zweetluchtjes minder wordt.

6. Pas het voedingspatroon van jezelf en dat van je kids aan

Eten jullie thuis regelmatig pittig en gekruid eten, dan bevordert dit de zweetproductie. Hetzelfde geldt (wellicht is dit een issue bij pubers en wat oudere kinderen) voor de consumptie van alcohol en cafeïne. Probeer dit soort voedingsmiddelen te vermijden bij kinderen!

7. Maak gebruik van talkpoeder

Een goed huis-, tuin- en keukenmiddel tegen van het zweet klotsende oksels is het gebruik van talkpoeder. Talkpoeder absorbeert vocht en houdt de huid een stuk droger en frisser. Verder kan dit poeder prima in combinatie met deodorant gebruikt worden. Je kind moet eerst de talkpoeder gebruiken. De deodorant kan gewoon op het talkpoeder gebruikt worden.

8. Okselpads zijn ook prettig om zweetlucht tegen te gaan

Heeft je zoon of dochter veel last van zweetlucht en natte oksels, dan is een bijkomend probleem natte zweetplekken in de kleding. Gelukkig bestaat hiervoor een oplossing, namelijk zogenoemde okselpads. Dit zijn speciale pads die aan de binnenzijde van t-shirts, bloesjes en dergelijke gebruikt kan worden om het zweetvocht op te vangen. De pads absorberen het vocht, zodat er geen zweetplekken in de kleding te zien zijn. Fijn is verder dat de pads eenmaal per dag (of vaker) vervangen kunnen worden en er zo sprake is van minder zweetlucht.

9. Aluminium hydroxide als oplossing

Mocht er sprake zijn van weinig vooruitgang, dan kun met je zoon of dochter bij de huisarts langsgaan. Huisartsen en dermatologen kunnen het middel aluminium hydroxide voorschrijven, dat onder de oksels wordt aangebracht wordt. Aluminium hydroxide kan echter pijnlijk zijn en huidirritaties veroorzaken. Dus enige voorzichtigheid is wel geboden.

10. Probeer je kind zo stressloos mogelijk te laten leven

Veel mensen realiseren zich niet dat stress een van de grote boosdoeners is bij overmatige zweetproductie. Dit geldt ook voor kinderen. Probeer er daarom achter te komen of er sprake is van stress bij je kind. Nog mooier is natuurlijk als de oorzaak of bron van de stress kan worden weggenomen. Daarmee zal waarschijnlijk ook de zweetproductie onder de oksels minder worden.