Ieder kind krijgt te maken babywaaltjes en kinderziektes. De één ernstiger en vervelender dan de ander. Maar wat zijn nu de meest voorkomende kinderziektes?

Wat zijn kinderziektes?

Kinderziektes zijn ziektes die vooral voorkomen bij mensen op jonge leeftijd. Kinderziektes worden overgedragen door virussen of bacteriën. Kinderen zijn vatbaar voor virussen en bacteriën, omdat ze nog minder weerstand hebben. De weerstand bij kinderen moet nog worden opgebouwd. Daarom zijn ze over het algemeen vaker ziek dan volwassenen.

Kinderziektes

Meest voorkomende kinderziektes

Gelukkig zijn de meeste kinderziektes relatief onschuldig. Met sommige kinderziektes krijgen bijna alle kinderen te maken, zoals de waterpokken. Andere kwalen, zoals een amandelontsteking, zijn typische kinderziekten maar treffen slechts een minderheid van de kinderen. De kinderziekten waar vroeger kinderen vaak dood aan gingen, komen nu veel minder voor. De meeste kinderen worden ingeënt en zijn daarmee beschermd tegen deze ziekten.

In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende kinderziektes waar je je kinderen niet tegen in kan enten:

Waterpokken

Het is gunstig als kinderen in hun kindertijd al te maken krijgen met de waterpokken. Als je als volwassene nog eens waterpokken krijgt, heb je er veel meer last van. Waterpokken herken je als ouder aan de jeukende rode bultjes die overal op het lichaam verschijnen. Maar voordat de rode plekjes en blaasjes ontstaan, heeft het kind vaak al koorts, hoofdpijn en voelt zich vaak niet lekker. De blaasjes barsten open en vervolgens vallen de korstjes er vanzelf af. Dit duurt vaak een aantal dagen. Probeer te voorkomen dat je kind de korstjes open krabt, want dat zorgt voor littekens. Er zijn speciale crèmes verkrijgbaar die kunnen helpen tegen de jeuk.

Krentenbaard

Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie met kleine rode plekjes. Vaak begint het bij de mond (vandaar de naam krentenbaard) en verspreidt het zich verder over de rest van het lichaam. Vooral kinderen tussen de twee en twaalf jaar zijn vatbaar voor deze ziekte. Ook hierbij geldt: laat je kind niet aan de wondjes krabben en gebruik eventueel verlichtende crème of antibiotica.

Krentenbaard bij kind

Pseudokroep

Pseudokroep is een ontsteking van de bovenste luchtwegen, dichtbij de stembanden. Kinderen zijn vaak verkouden en ervaren een benauwd gevoel. Ook de ademhaling kan gaan piepen. Vooral in de avond en in de nacht hebben kinderen er last van. Een benauwend kind is een vervelende en zelfs beangstigende aanblik, maar probeer als ouder toch rustig te blijven. Ga wat wandelen met je kind in de frisse buitenlucht of stoom met koude, vochtige lucht.

Amandelontsteking

In de mond, neus en keel zitten de amandelen. Amandelen helpen het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen. Maar soms kunnen de amandelen het aantal ziekteverwekkers niet meer aan, dan raken de amandelen ontstoken. Het is één van de meest voorkomende kinderziektes. Meestal zijn de neus- en keelamandelen ontstoken. Ze zwellen dan op. Als kinderen regelmatig last hebben van ontstoken amandelen wordt er soms voor gekozen om de amandelen te verwijderen.

Vijfde Ziekte

De vijfde ziekte wordt veroorzaakt door het Parvo B19-virus. De vijfde ziekte komt het meeste voor bij kinderen tussen de 4 en de 10 jaar, maar het kan ook bij jongere kinderen zoals een baby optreden. Het begint meestal met kleine vlekjes in het gezicht. Sommige kinderen krijgen vuurrode wangen en er zijn ook kinderen die koorts krijgen. Later verspreiden de vlekjes zich over het hele lichaam en het kan zijn dat ze gaan jeuken. Na ongeveer een week zijn de vlekjes weer verdwenen.

Kind controleren op vlekjes op lichaam

Zesde Ziekte

De zesde ziekte is een kinderziekte die ook niet mag ontbreken in dit overzicht met meest voorkomende kinderziektes. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door het herpesvirus en het virus wordt verspreid via druppeltjes in de lucht. Bij jonge kinderen is de zesde ziekte de vlekjesziekte die het meest voorkomt. De zesde ziekte komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de zes maanden en drie jaar oud. De grootste kans dat je kind besmet raakt met deze ziekte is in de winter en in het voorjaar.

Kinderziektes voorkomen

Inenten

Kinderziektes zoals de mazelen, rodehond, roodvonk en de bof zijn goed te voorkomen door je kind te laten inenten. Deze ziektes hebben we niet opgenomen in dit artikel over de meest voorkomende kinderziektes waar je je kinderen niet tegen in kan enten. In het overzicht zit echter een uitzondering. Ook voor de waterpokken is een inenting beschikbaar. De waterpokkenvaccinatie is in Nederland echter niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en wordt niet vergoed via de basiszorgverzekering.

Hygiëne

Een goede hygiëne helpt altijd om minder kans te hebben om de meest voorkomende kinderziektes op te lopen. Zorg er dus voor dat je huis en je leefomgeving goed schoon is. Maak het speelgoed waar je kind veel mee speelt en dat je kind in de mond stopt vaak schoon, verschoon het beddengoed regelmatig, zorg ervoor dat je je huis regelmatig en goed lucht (ook in de winter) en was meerdere keren per dag je handen.

Hygiene en speelgoed schoonmaken

Behandeling van meest voorkomende kinderziektes

Een aantal kinderziektes zijn te voorkomen door je kind te laten inenten. Mocht je kindje ziek worden van de meest voorkomende kinderziektes waar je je kinderen niet tegen in kan enten, hangt het van de ziekte af hoe je deze het beste kunt behandelen. Veel van de meest voorkomende kinderziektes gaan vanzelf over. Als je kind ziek wordt, wil je natuurlijk niet hulpeloos toekijken. Als je kind pijn of koorts heeft, kun je dat proberen te verlichten met paracetamol die speciaal geschikt is voor kinderen.

Mocht je je zorgen maken over je kinderen kun je altijd de huisarts raadplegen of bezoeken. Dit is gratis. Als je moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis, kost dit je eigen risico. Zorgverzekering vergelijken kan helpen om een zorgverzekering te kiezen die bij jouw situatie past. Kinderen vallen onder de zorg van ouders, ze hebben geen aparte zorgverzekering nodig.