8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Internet heeft zich flink ontwikkeld. Er staat veel uitdrukkelijke content op. Maar hoe bescherm jij je kind tegen de gevaren van het internet? Kinderen zitten toch vaker op internet dan ooit tevoren. Lees hieronder een aantal belangrijke tips.

Hoe bescherm ik mijn kind tegen de gevaren van het internet

Hoe bescherm ik mijn kind tegen de gevaren van het internet?

Door de jaren heen heeft internet ervoor gezorgd dat er veel veranderd is in onze wereld. Maar internet is door die jaren heen zelf ook veranderd. Nog niet zo lang geleden had je als mens nog wel een beetje overzicht als het gaat om internet. Maar tegenwoordig zijn er zoveel websites dat het overzicht volledig is verdwenen.

Daarnaast zijn er ook heel veel gevaren op het internet te vinden. Je hoeft maar een verkeerde website aan te klikken en voor je het weet heb je gevaarlijke content. Als volwassene is dat natuurlijk niet altijd een groot probleem, maar je wil daar je peuter natuurlijk niet aan blootstellen. Hieronder enkele tips om je kind te beschermen tegen de gevaren van internet.

Bepaalde websites blokkeren

Wat je als ouder kan doen is het blokkeren van verschillende websites. Dat is vrij eenvoudig bij verschillende browsers. Je kunt dan gewoon naar instellingen gaan en dan enkele websites blokkeren waarvan jij het gevoel hebt dat die gevaarlijk kunnen zijn. Vaak moet je dan bijvoorbeeld een code erop zetten, anders kun je niet op die website komen. Natuurlijk is het dan belangrijk om die code niet aan je kind te geven, maar die geheim te houden.

Een voordeel van deze methodiek is dat het vrij eenvoudig is, maar een nadeel is dat je alleen maar specifieke websites kunt blokkeren en het meestal slechts een doekje voor het bloeden is. Want zoals je misschien wel weet: er zijn miljoenen websites op internet. Dus in veel gevallen kun je er wel één blokkeren, maar daar heb je dan weinig aan. Gelukkig zijn er ook nog andere opties.

kinderen beschermen tegen de gevaren van het internet bepaalde websites blokkeren

Complexe firewall

Wil jij je kind echt beschermen tegen bepaalde websites op een goede manier? Zodat je zeker weet dat die daar niet op komt? Dan is het ook mogelijk om een complexe firewall te installeren. Dit zorgt er niet voor dat er één website wordt geblokkeerd, maar een heel segment aan websites. Zodat er alleen nog maar content zichtbaar is die past bij een bepaalde leeftijd. Gelukkig zijn er veel van dergelijke firewalls tegenwoordig. En deze werken ook zeer effectief.

Het probleem is wel dat er ook bepaalde websites kunnen worden geblokkeerd die je kind prima kan zien. Dat is het nadeel van een firewall. Het punt is dat een dergelijke firewall vaak wel wat geld kost, zeker als je er één wil die zeer goed werkt. Dus je moet wel goed nagaan of je daar behoefte aan hebt, of dat je toch liever iets anders probeert.

Andere gevaren

Naast expliciete content kunnen er natuurlijk nog veel meer gevaren voor kinderen op internet zijn. Gevaren die gewoon van normale websites komen, zoals bijvoorbeeld verschillende sociale media kanalen. Ook jongere mensen zitten daar tegenwoordig vaak op, maar gezien de hersenen nog niet ontwikkeld zijn, begrijpen ze soms niet wat er allemaal gaande is. Dit maakt ze vatbaar voor verschillende gevaren, hieronder bespreken we de belangrijkste gevaren en welke oplossing je daarvoor als ouder kunt geven om je kinderen mediawijs te maken

Niet met onbekenden via de chat praten

Er zijn veel ongure mensen op internet actief. Die proberen kinderen te lokken. Vroeger werd aan veel kinderen het advies gegeven om nooit zomaar met vreemden te praten, of bij vreemden in een auto te stappen, of bij vreemden naar binnen te gaan. Dat geldt nu ook voor het internet. Het kan zomaar zijn dat er iemand tegen je kind begint te praten op de chat. Als zoiets gebeurt, dan kun je het bijna niet monitoren als ouder. Omdat je er natuurlijk niet altijd bij bent, maar ook niet de hele dag achter je kind kan gaan staan om te controleren wat hij of zij doet.

Daarom is het belangrijker om preventief je kind hiervoor te waarschuwen. Mochten er dan bepaalde situaties voordoen, dan weet je kind hoe hij of zij daarop kan anticiperen. En daarbij is het natuurlijk van groot belang om begrip bij je kind te creëren. Zodat je kind ook snapt waarom het gevaarlijk is. Dat is de beste methode om je kind tegen de gevaren van het internet te beschermen.

oplichting voorkomen Hoe bescherm ik mijn kind tegen de gevaren van het internet

Oplichting voorkomen

Tegenwoordig is er ook steeds meer phishing op internet. Dat betekent dat er websites zijn die op een slinkse manier informatie van je proberen te vergaren. Een bekend voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een neppe internetbankieren website. Zodra je daar dan inlogt, worden die gegevens doorgespeeld aan internetcriminelen, zodat ze geld van je bank kunnen afhalen. Iets waar je ongetwijfeld geen zin in hebt. Vroeger was het zo dat dergelijke websites er amateuristisch uitzagen, maar tegenwoordig zien ze er zeer goed uit. Met als gevolg dat mensen er sneller intrappen.

Vooral ouderen en kinderen zijn daar vaak de dupe van. Ook daarvoor moet je je kind dus behoeden. Misschien heeft je kind zelf weinig geld op de bankrekening, maar het kan natuurlijk altijd zo zijn dat ze gegevens van jou krijgen verstrekt. Op die manier kun jij dus ook veel risico lopen. Waarschuw je kind dan ook tegen eventuele oplichting, want dat zijn gevaren die niet mogen worden onderschat. Het nadeel is ook dat banken bij oplichting ook niet snel verzekeren, aangezien je vaak deels schuld hebt, omdat je actief hebt bijgedragen. Ook aangifte doen heeft vaak weinig zin, omdat internet een complex iets is.