De knotwilgenroute

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Elk individu is anders. En bij kinderen is dat helemaal het geval. Zodra mensen ouder worden gaan ze namelijk meer conformeren. Je neemt een specifieke rol in. Bij kinderen is dat nog minder het geval. Ze nemen weliswaar een rol in, maar kinderen zijn nog niet bezig met de normen en waardes van de maatschappij. Nog niet bewust althans. Ze worden natuurlijk wel gecorrigeerd, maar het feit dat kinderen puur zijn is niet voor niks een spreekwoord. Er zijn dus veel verschillende types kinderen. Het is lastig om te generaliseren, want elk individu is anders. Toch gaan we in dit artikel enkele types benoemen. Niet alleen de verschillende types kinderen worden beschreven, maar ook de kenmerken die bij deze kinderen passen. Zo weet jij na dit artikel ongeveer wat voor type kind jij hebt!

Introvert kind

Veel kinderen zijn introvert en dit is dan ook een specifiek type. Natuurlijk is het ene kind meer introvert dan het andere kind. Een introvert kind is in het algemeen erg rustig en dus niet haantje de voorste. Lees hieronder enkele kenmerken van een introvert kind.

  • Rustig op school

Een introvert kind is vaak rustig in de klas. Ze zijn altijd stil en maken niet veel kabaal. Voor de juffrouw of meester is het dan ook ideaal om een introvert kind in hun klas te hebben. Het nadeel is echter dat introverte kinderen vaak ook geen vragen durven te stellen. Daardoor kan het zijn dat ze slechter op school presteren. Ze zijn namelijk een beetje onzeker en teruggetrokken. Sommige kinderen zijn echter ook heel rustig, maar zijn daarentegen niet gelijk verlegen. Ze durven wel vragen te stellen in de klas wanneer ze echt niets begrijpen. Tussen introverte kinderen liggen dus nog veel verschillen.

  • Betere focus

Vaak wordt een introvert kind door de maatschappij als iets negatiefs gezien. Tegenwoordig wordt er gelukkig steeds meer afgestapt van dat stigma en dat is zeer voordelig. Een introvert kind zijn heeft namelijk ook veel voordelen. Introverte kinderen zijn heel rustig en dit betekent dat ze doorgaans ook een betere focus hebben. Dit heeft veel grote voordelen. Allereerst betekent dit dat ze sneller informatie tot zich nemen. Dit zorgt voor betere resultaten op school. En goede resultaten op school betekent dat je later een hogere opleiding kunt volgen. Een hogere opleiding garandeert weer een betere toekomst met meer geld en werk waar je veel voldoening uit haalt. Ook zorgt een betere focus ervoor dat je kind beter kan lezen. En lezen is een ideaal middel om de fantasiespier te trainen. Een goede concentratie is erg belangrijk om succesvol te worden in deze concurrerende wereld.

  • Goed observatievermogen

Introverte kinderen hebben in de regel ook een goed observatievermogen. Een goed observatievermogen heeft veel voordelen. Allereerst zorgt dit ervoor dat je situaties goed kunt inschatten. Je weet bijvoorbeeld wanneer gevaar dreigt, maar ook in andere situaties heb je daar profijt van. Voor bepaalde banen is een goed observatievermogen erg belangrijk. Het kan er ook voor zorgen dat je op een juiste manier invloed kunt uitoefenen op je omgeving. Wanneer je een goed observatievermogen hebt val jij namelijk al snel op tussen de grijze massa.

  • Onderzoekend

Introverte kinderen zijn ook vaak onderzoekend. Ze willen echt de wereld leren kennen en doen er alles aan om dat op zo'n goed mogelijke manier te doen. Onderzoekend zijn heeft goede effecten op de schoolresultaten, maar ook in andere situaties kun je daar veel profijt van hebben. Ook als je kind eventueel later in het wetenschappelijk onderzoek terecht wilt komen, is het van belang om onderzoekend te zijn. Introverte mensen zijn dan ook vaak werkzaam in de wetenschap. Misschien wil je kind later ook wel werkzaam zijn in de wetenschap. Maar ook onderzoekend in de zin dat introverte kinderen de wereld willen leren ontdekken.

Extravert kind

Tegenover introverte kinderen heb je natuurlijk ook de extraverte kinderen. Dit zijn kinderen die tegenovergesteld zijn aan introverte kinderen. In plaats van rustig zijn ze meer luidruchtig. In plaats van verlegen, zijn ze meer brutaal. Maar ook wat betreft extraverte zaken liggen er veel gradaties tussen verschillende kinderen. Maar hieronder een aantal generaliserende kenmerken om je een beeld te geven.

  • Brutaal

Extraverte kinderen zijn vaak brutaal. Dit geeft ze veel voordelen, want ze zijn haantje de voorste waardoor ze veel aandacht krijgen. Ook hebben extraverte mensen vaak veel vrienden. Ook dit is natuurlijk logisch te verklaren. Ze leggen snel contact met andere mensen en dit is goed voor hun sociale status. Extraverte kinderen zijn namelijk ook vaker populair.

  • Slecht concentreren

Het nadeel van extraverte kinderen is dat ze zich vaak slecht kunnen concentreren. Dit komt omdat hun gedachten alle kanten opgaan. Ze houden ervan om zelf activiteiten te ondernemen in plaats van te lezen over andermans activiteiten. Het nadeel is dat dit ervoor kan zorgen dat ze zich slecht kunnen concentreren op school. Maar let wel: dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Je hebt namelijk ook extraverte kinderen die gratuit zijn, maar zich tegelijkertijd ook zeer goed kunnen concentreren. Maar toch kunnen over het algemeen introverte kinderen zich beter concentreren dan extraverte kinderen.

  • Goed in presenteren

Het voordeel van extraverte kinderen is dat ze erg goed kunnen presenteren. Het voordeel is namelijk dat ze sociaal zijn en dus veel ervaring hebben met het voeren van gesprekken. Door veel gesprekken te voeren leer je automatisch beter communiceren en word je verbaal ook sterker. Verbaal sterk zijn zorgt er dan weer voor dat je beter presentaties kunt geven. Sommige kinderen hebben dat al op de basisschool. Hoe sneller je leert presenteren, hoe beter het is. Niet alleen school-gerelateerd presenteren, maar ook met betrekking tot solliciteren later. Veel mensen stellen dan ook dat extraverte mensen succesvoller zijn op de arbeidsmarkt. Een welbekend spreekwoord is immers dat brutale mensen de halve wereld hebben. Door brutaal te zijn krijg je meer voor elkaar in deze wereld en daar maken deze personen dan ook dankbaar gebruik van.

  • Zelfverzekerd

Een ander voordeel van extraverte mensen is dat ze zelfverzekerd zijn. Ze voelen zich vaak goed over hunzelf en hebben er maling aan wat anderen vinden. Dit zorgt er dan ook voor dat ze lekker brutaal zijn. Een extravert kind zal bijvoorbeeld snel nieuwe vriendjes durven zoeken om mee te spelen. Maar over het algemeen zullen ze zich veel zelfverzekerder tonen. Dat wil zeggen dat ze minder nerveus zijn wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten, ze zich snel aanpassen in een nieuwe groep en dat ze op andere manieren weinig aantrekken van anderen. Allemaal zeer positieve karaktereigenschappen. Zeker wanneer je onze maatschappij daarbij in ogenschouw neemt. We leven immers in een maatschappij waarin het individu centraal staat. Liberalisme viert hoogtij in Nederland en juist daar hebben extraverte mensen veel profijt bij.

Entravertie

Een entravert is een geheel nieuwe term die een nieuwe lading dekt. Entraverte mensen vallen namelijk tussen introvert en extravert in. Zoals in dit artikel duidelijk naar voren is gekomen: elk individu is anders en je kunt niet iedereen gemakkelijk in een hokje stoppen. Entraverten hebben eigenschappen van zowel introverte mensen alsook van extraverte mensen. Lees hieronder een aantal kenmerken.

  • Zelfverzekerd maar rustig

Zelfverzekerdheid is een typisch kenmerk van een extravert mens. Dit hadden we in dit artikel al even besproken. Introverte mensen zijn daarentegen weer heel rustig en vaak minder zelfverzekerd. Een entravert persoon snoept eigenschappen van beide kanten mee. Enerzijds zijn ze wel zelfverzekerd, maar tegelijkertijd ook heel rustig.

  • Goede concentratie

Entraverte mensen hebben doorgaans ook een goede concentratie, maar kunnen ook goed communiceren met andere mensen. Dit is een unieke combinatie aangezien geconcentreerd zijn ervoor zorgt dat je sneller dingen op kunt pakken. Ook voor later kan je kind daar veel profijt van hebben. Maar ook goed zijn in communiceren is zeer belangrijk. Op de arbeidsmarkt wordt namelijk veel met elkaar gesproken. Het is dan ook belangrijk dat je op een gezonde manier contact kunt leggen.

Slotconclusie

In dit artikel zijn 3 types besproken: extravert, introvert en entravert. Het is lastig om kinderen in hokjes te plaatsen, maar hopelijk heeft dit artikel bijgedragen aan extra inzichten. Veel ouders weten namelijk niet precies wat voor type kind ze hebben. Maar door op de karakterkenmerken te letten heb je daar nu hopelijk een beter beeld bij. Wat je kind ook is: het is belangrijk dat hij of zij heel gelukkig is. De karaktereigenschappen van je kind zijn enerzijds aangeboren, maar anderzijds ook aangeleerd. Dit heeft te maken met de opvoeding, maar ook met de vriendjes die je kinderen hebben en dergelijke. Hopelijk heeft dit artikel bijgedragen aan een duidelijk inzicht over de verschillende types kinderen.