Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders.
Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je via whatsapp en heeft je kind een vraag waar je het antwoord niet op weet, dan zoek je dat eenvoudig op, op je telefoon. Er is volop keus in telefoons in verschillende prijscategorieën en ook een goedkoop mobiel abonnement is eenvoudig afgesloten. Als je kinderen opgroeien en ouder worden krijg je al gauw de vraag of je kids zelf een smartphone mogen. Hoe ga jij hier mee om? Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon, waar moet je op letten en welke afspraken maak je? Wij geven je antwoord op al deze vragen.
Vanaf welke leeftijd geef jij je kind een mobiele telefoon?
De leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen, daalt de laatste jaren steeds verder. De meeste tienjarigen hebben tegenwoordig een mobiel. Als je zoon of dochter zelfstandiger wordt en ook vaker zelf op pad gaat, is een mobiele telefoon handig. Zo kan je kind je altijd bellen als er iets aan de hand is. Op de middelbare school is een smartphone onmisbaar. Deze wordt gebruikt tijdens de lessen en ook zien kinderen hun huiswerkopdrachten en hun rooster in via verschillende apps. Om je kind alvast te leren omgaan met het gebruik van een telefoon is een leeftijdsgrens van ongeveer tien jaar heel geschikt.
Waar let je op bij het kopen van een telefoon?
Heb je nog een oude telefoon van jezelf, dan kan je kind daar prima mee beginnen. Ook de Consumentenbond heeft handige tips voor de aanschaf van een telefoon. Naast de aanschaf van een telefoon, moet je jezelf ook de vraag stellen of je een goedkoop mobiel abonnement moet afsluiten, of juist niet.
Bij een prepaid-abonnement hou je de kosten volledig in de hand, doordat je de kosten van tevoren betaald hebt. Heb je nog een oude telefoon, dan is een sim-only abonnement een handige keus. Ook zijn er genoeg mobiele abonnementen met telefoon waarbij je kan kiezen voor verschillende bundels. Let erop dat je kind niet buiten de bundel gaat. Dit kan je voorkomen door een plafond in te stellen. Een abonnement zonder databundel is ook een mogelijkheid. Zo kan je kind alleen van Internet gebruik maken als er wifi beschikbaar is.
Maak afspraken over gebruik wanneer je kind een mobiele telefoon heeft
Voordat je kind een mobiele telefoon krijgt, is het belangrijk om afspraken te maken. Net als bij het gebruik van spelcomputers en tablets maak je afspraken over de tijd die je kind op zijn smartphone doorbrengt. Maak afspraken over met wie ze hun telefoonnummer delen. Daarnaast kan je met behulp van bepaalde apps controle houden over de apps die je kind installeert. Jij moet dan vooraf toestemming geven voor het installeren van een app. Als je kind ouder wordt, kan je dit steeds meer vrijlaten.
Bespreek ook regelmatig het telefoongebruik en toon interesse in wat je kind doet op zijn telefoon. Zo kan je op tijd ingrijpen als het niet goed gaat. Lees hier nog meer tips over het omgaan met de eerste telefoon van je kind.
Dit artikel over de vraag Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.