4 tips voor leuker en makkelijker koken

Margot - 18-12-2018
food-3230799-1920-1544784496-66291

Heel lang heb ik gedacht dat ik koken leuk moest gaan vinden, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik maar moet accepteren dat dat niet gaat gebeuren. Ik vind het gewoonweg niks aan. Ik hou van lekker eten, maar het liefst heb ik dat iemand anders het klaarmaakt. Als ik het zelf moet klaarmaken moet het vooral niet teveel moeite kosten. Pakjes en zakjes probeer ik wel zoveel mogelijk te vermijden, want ik vind vers eten belangrijk. Als jij ook niet zo'n geboren keukenprinses bent, deel ik graag mijn tips hoe ik het mezelf toch zo makkelijk en leuk mogelijk maak op de dagen dat ik geacht wordt te koken. Ook als je jezelf wel een keukenprinses noemt, kan het zijn dat ik wat handige tips voor je heb. Met name de nieuwe receptentool die ik laatst ontdekte vind ik heel fijn. Deze zorgt ervoor dat ik makkelijk nieuwe recepten kan vinden.

Tip 1: Maak gebruik van een weekplanner

Maak op een vaste dag in de week een menu voor de week die volgt en zet de ingrediënten die je daarvoor nodig hebt meteen op je boodschappenlijstje. In één keer het grootste gedeelte van je weekboodschappen in huis halen is wel het fijns. Enerzijds hoef je zo op een (werk)dag niet én te bedenken wat je wilt eten die avond én dan ook nog de boodschappen te doen. Ook fijn, als het je lukt: koken voor twee dagen en de rest bewaren voor de volgende dag of later in de week. Of in porties invriezen voor een andere dag. Ik word altijd heel gelukkig als ik bijvoorbeeld een grote schaal lasagne heb gemaakt waar we twee dagen van kunnen eten.

Tip 2: Samen doen is leuker

Misschien kook je liever in je eentje, maar je kind of kinderen mee laten helpen in de keuken is behalve gezellig ook heel handig. Als je ze van jongs af aan laat meehelpen komt er een keer een tijd dat ze het zelf kunnen. En dat vind ik een heerlijk vooruitzicht. ;) Het kan ook helpen om ze iets te laten eten wat ze normaliter niet willen eten, omdat ze het dit keer zelf hebben klaargemaakt. Is je kind nog heel jong? Laat dan helpen met bijvoorbeeld groenten wassen, kruiden knippen of een salade mengen. Snijden en dingen afwegen komt later, en zelf bakken of koken nog iets later. Knoeien gegarandeerd, maar samen opruimen en schoonmaken hoort er uiteraard ook bij!

Tip 3: Kies voor gemak

Lekker eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Ik ben zelf een groot voorstander voor gerechten waar ik niet langer dan 30 minuten voor in de keuken hoef te staan en het liefst nog korter. Zeker door de week met werk, afspraken en sportavonden is het fijn als er snel iets op tafel kan staan. Ik ben dan ook een groot voorstander voor recepten die snel klaar zijn én niet teveel ingrediënten bevatten. Ik kan de 5 or less recepten van de dames van Chicks Love Food daarom altijd wel waarderen, gerechten waar je maximaal 5 ingrediënten voor nodig hebt. En sinds kort heb ik er een nieuwe 'go to' bij voor makkelijke recepten, namelijk de Recepten Matchmaker van HelloFresh.

Tip 4: Makkelijk nieuwe recepten vinden die bij je smaak passen

De nieuwe tool van Hello Fresh, de Recepten Matchmaker, vind ik heel relaxed als ik even geen inspiratie heb wat ik moet gaan koken. En het zorgt ervoor dat ik eens iets anders maak dan de standaard gerechten die ik regelmatig maak. Je kunt hiermee heel makkelijk samen met je kind te kiezen wat je die avond wil gaan eten. Het werkt heel simpel: je gaat naar de Recepten Matchmaker (die werkt op desktop, tablet en telefoon). Daar kies je via icoontjes waar je zin in hebt (bijvoorbeeld pasta, vlees, tofu of vis), vervolgens kies je hoe je maaltijd moet zijn: avontuurlijk (voor als je wel een ster in de keuken bent of wil zijn), licht, stevig, makkelijk en snel of kindvriendelijk. Dat laatste is erg fijn als je samen met je kind of kinderen aan de slag wil. Als laatste kun je aanvinken of er nog bijzonderheden zijn, zoals of het eiwitrijk moet zijn, veel vezels moet bevatten, glutenvrij of vegetarisch moet zijn. Dan komen er een aantal recepten uit die voldoen aan de voorwaarden die je net samen met je kind hebt uitgekozen. Heel handig en de recepten vind ik ook allemaal heel goed te doen. Deze dingen maken het voor mij aangenamer om makkelijk en snel iets op tafel te kunnen zetten.

Heb jij nog tips om koken leuker en of makkelijker te maken? Laat het ons weten in de reacties! Lees ook onze tips voor een stressvrije avondmaaltijd 

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners