Tips voor moeilijk etende dreumesen

Bregje - 25-10-2015
laurens-eten

Vol trots verkondigde ik altijd dat onze zoon een alleseter was. Vlees, vis, groenten, alles schoof meneer naar binnen. Hij is nu ruim 16 maanden en we schuifelen heel langzaam richting de peuterpuberteit. Sinds een paar weken is eten, en dan vooral het eten van groenten, een issue. Ik ga op zoek naar tips om hiermee om te gaan.Er is wel een logische verklaring voor de verminderde eetlust in zijn algemeen. In het eerste jaar groeit een baby van gemiddeld 3,5 naar 10 kilo. In het tweede jaar zal hij maar maximaal 2 kilo aankomen. Hij groeit dus minder hard en het is logisch dat hij dan ook minder trek heeft. We waren alleen gewend dat hij altijd at als een kleine Bob de Bouwer, dus de omschakeling is groot.

Het Voedingscentrum geeft handige tips over hoe om te gaan peuter die niet wil eten. Met een peuter kun je alleen al (enigszins) communiceren, met een dreumes vind ik dat nog best weleens lastig. Niet alle tips zijn dus bruikbaar. Ik sla de link naar de site maar wel op, want over een half jaar zal ik de tips vast dankbaar toepassen.

Zoonlief eet wel yoghurt, brood, vlees, vis, aardappels, rijst en pasta. Maar er hoeft maar één stukje groente zichtbaar te zijn of in zijn mond te belanden en het is einde oefening. Als de groente overigens verwerkt is in een pastasaus of een potje gaat het achter elkaar naar binnen. Dit maakt de frustratie bij ons als ouders alleen maar groter.

Op dezelfde site vind ik een interessant lijstje met tips voor de eetopvoeding:

1. Jij bepaalt wat en wanneer je kind eet, je kind bepaalt hoeveel hij eet

Dit lukt prima: één van ons kookt of warmt een potje op en net als bij 'Russische roulette': de ene keer gaat het leeg, de andere keer belandt de inhoud overal, behalve in de dreumesmaag.

2. Verbied niks, maar stel wel grenzen

Veel interesse in snoep is er nog niet, maar meneer weet wel precies wat lekker is en wat niet. Zo aast hij standaard op het vlees op ons bord, zodra dat van hem op is. Een soepstengel gaat er wel in, maar als hij een banaan ziet is de soepstengel verleden tijd. We proberen hier wel consequent in te zijn. Maar ja, proberen is nog geen dóen. ;)

3. Zorg voor vaste eet- en drinkmomenten

Euh, het ontbijt staat vast: namelijk meteen nadat meneer wakker is. De lunch vindt flexibel plaats, afhankelijk van slaapjes en de plek waar we ons bevinden. Avondeten doen we meestal rond 18.00, omdat we dan thuiskomen van werk & opvang. Niet ideaal, want vaak is de dreumes dan moe en overprikkeld. Eten is dan geen feestje.

4. Eet aan tafel

Onze dreumes eet zijn ontbijt en avondeten altijd aan tafel, de lunch is ook hier weer flexibel.

5. Geef het goede voorbeeld

We zijn best snoepkonten en merken nu dat we daar echt mee moeten opletten als meneertje in de buurt is. We gaan vaak samen fruit en groente halen op de markt, en daarna bied ik het hem aan, in de hoop dat hij hier ook warm voor loopt. Helaas nog zonder succes.

6. Toon dat jij gezond belangrijk vindt

We eten veel groenten en fruit, maar zoals bij punt 5 al staat: we zijn ook snoepkonten. Hier is ook nog wel wat verbetering mogelijk dus..

7. Maak gezond in huis makkelijk

Goed idee! Maar als ik een bakje met fruit neerzet kun je de inhoud binnen 5 minuten door de hele woonkamer vinden. De aanhouder wint, dus we blijven het gewoon doen.

8. Gebruik eten niet als troost of beloning

Dit gaat goed. Denk ik. Ook al is het bord niet leeg, hij krijgt gewoon een toetje, omdat dit bij de maaltijd hoort. Wel gebruik ik een banaan of koek soms als zoethoudertje, dat telt niet toch?

Avondmaaltijden timen

Als ik alles op een rijtje zet en er nog eens goed over nadenk, kan ik concluderen dat het goede voorbeeld geven en de timing van de maaltijden nog wat aandacht verdienen. Ik ga eens kijken of het helpt om vooruit te koken, zodat we binnen een paar minuten na thuiskomst aan tafel kunnen. Margot schreef hier laatst een aantal tips voor. Daarnaast zal het snoep en de chocola meer plaats gaan maken voor fruit en gezonde snacks. Overdag dan, want hé, na een dag met een dreumes hebben we best wat lekkers verdiend, toch?

Is deze situatie herkenbaar? Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze achter in de comments, ik wil ze graag lezen!

Brechje is getrouwd en moeder van twee zoontjes. Overdag werkt ze in de zorg en in haar vrije tijd hobby’t ze als fotografe. En dat allemaal in het gezellige Brabant.
lees meer blog's van Bregje

Ook veel gelezen:
Social
Partners