Een spiksplinternieuwe rubriek op Meer Voor Mama’s: Mama’s Met Een Missie. In deze rubriek willen we graag mama’s aan het woord laten die een stichting of organisatie hebben opgericht met als doel de wereld een stukje mooier te maken. Deze keer de ‘mama met een missie’: Mandy Ladan. Mandy richtte Stichting Mommaluv op om zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden te helpen.

Zwangere vrouwen in Nederland kunnen als kraamcadeau een donatie vragen voor deze moeders en daarna op de hoogte blijven hoe het gaat met deze mama’s en hun kindjes. Lees het interview met Mandy over haar prachtige stichting, maar ook over de schaarse tijd voor jezelf als mama en de emotionele ontmoeting met Vicky, het eerste Mommaluv-kindje dat even oud is als haar eigen dochtertje.

moeder-twee-kinderen

Een kleine introductie: Wie is Mandy Ladan?

Ik ben Mandy Ladan. Ik ben 30 jaar oud en ik woon met mijn man en twee dochters in Den Haag. Mijn dochters heten Gioia (4 jaar) en Vita (2), letterlijk vertaald is dat ‘vrolijk leven’, en dat brengen ze ons ook wel. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs, al jaren ben ik de juf van groep 7. Naast mijn baan ben ik ook oprichter van Stichting MommaLuv. Tijdens mijn eerste zwangerschap, bijna 5 jaar geleden, ben ik hiermee begonnen.

Wat doet Stichting Mommaluv?

Stichting MommaLuv biedt Nederlandse aanstaande ouders de kans om iets anders te doen met de traditie van kraamcadeautjes. Onze baby’s hebben vaak al alles wat hun hartje begeert op het moment dat zij geboren worden. Het is gebruikelijk dat iedereen die de pasgeborene komt bezoeken een cadeau meebrengt. In plaats van zo’n cadeau geef ik de gever en de ontvanger de kans om een baby aan de andere kant van de wereld aan een mooi kraampakket te helpen. Een baby die niet het voorrecht heeft om hier in een veilige omgeving geboren te zijn, omringd door zorg en liefde. MommaLuv helpen we mama’s en baby’ Bolivia, Ecuador, Ghana, Liberia, Oeganda, Sri Lanka en Suriname.

Hoe werkt Stichting Mommaluv?

Met Stichting MommaLuv koppel ik jou als aanstaande moeder in Nederland aan één of meer zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden. Je ontvangt foto’s en het verhaal van de moeder die jij gaat supporten.

Als het Nederlandse kindje geboren is, vraag je aan de kraamvisite een donatie voor deze moeder in plaats van kraamcadeautjes. Van het geld wordt een mooi pakket samengesteld in het ontwikkelingsland zelf en aan de moeder en baby geschonken. Dit pakket bestaat o.a. uit kleertjes, dekentjes, een klamboe en verzorgingsproducten. Spullen waarmee we het baby’tje daar echt een betere start geven. Zo geeft jouw kindje zijn cadeautjes symbolisch door aan een moeder en baby die het ontzettend hard kunnen gebruiken. Je ontvangt ook weer foto’s zodat je dit geluk weer kunt delen met je dierbaren die gedoneerd hebben. Hierdoor is Stichting MommaLuv heel persoonlijk, betrouwbaar en kleinschalig.

Waarom ben je jouw stichting gestart?

Mijn zwangerschap van Gioia kwam vrij onverwacht. Van alle kanten werden we vreselijk verwend en kwamen er veel spullen onze kant op. Zo hadden we een compleet kamertje, een kinderwagen en de kledingkast was gevuld met voor elk maatje een volle plank. Nog voordat Gioia er überhaupt was, waren we echt in alles voorzien. We hadden niets meer te wensen. Ook woonden we toen vrij klein en er paste echt niets meer bij.

Met 7 maanden zwangerschap bedacht ik me daarom dat we heel graag iets anders wilden met die kraamcadeautjes. We zochten of we eventueel een donatie konden vragen voor een grotere organisatie, maar alles wat we tegenkwamen vonden we toch te onpersoonlijk. Waarom niet gewoon zelf op zoek gaan naar moeders die we zouden kunnen helpen? Moeders die ook binnenkort hun kindje zouden verwachten? Ik mailde dit simpele idee rond in mijn reis beluste vriendenkring: Wie kon mij koppelen aan een aanstaande moeder in een ontwikkelingsland?

Mijn vrienden deelden het weer met de mensen die zij kenden in die landen en zo had ik binnen een week de eerste ‘match’ in Ecuador. Ik was gekoppeld aan moeder Gladys die ook binnenkort een dochter zou krijgen. Ook kreeg ik in de weken die volgden foto’s van een moeder in Oeganda en Ghana gemaild. Zo konden wij onze kraamvisite vragen om een donatie voor deze drie moeders. Stichting MommaLuv was geboren.

feestje

Na Gioia’s geboorte was iedereen van onze familie, vrienden en kennissen erg enthousiast en we hebben dan ook een prachtig bedrag ingezameld. Daarmee konden we de baby’s Rosa, Christabel en Vicky een groot kraampakket schenken. Toen daarna steeds meer zwangeren bij me aanklopten met de vraag of ik hun ook kon koppelen aan moeders in ontwikkelingslanden, begreep ik pas dat ik iets unieks in handen had. Vanaf dat moment heb ik alles gedaan om Stichting MommaLuv groter te maken en inmiddels hebben we ruim 150 moeders kunnen helpen.

Welke ontmoeting is je het meest bijgebleven?

Eind 2014 reisde ik af naar Oeganda om daar mijn contactpersoon Rose Nakimuli te ontmoeten. Deze jonge Oegandese verloskundige hielp mij al een paar jaar belangeloos bij het zoeken van moeders in Oeganda en het bezorgen van de pakketten. Miss MommaLuv in Oeganda, zeg maar. Het was een hele bijzondere reis. Rose stond me met een bos bloemen op te wachten op het vliegveld van Kampala en ze had alles tiptop geregeld die hele week. Ik sliep bij haar in haar huisje en leefde het leven van een ‘local’. Het was enorm bijzonder om deze inspirerende en energieke vrouw te ontmoeten.

Maar in die week had ik een ontmoeting die voor mij nog emotioneler was. Ik ontmoette Vicky. Het allereerste MommaLuv-kindje in Oeganda, precies even oud als mijn dochter Gioia. Ik was haar al die jaren blijven volgen en had haar eens in de zoveel tijd een MommaLuv-pakket bezorgd. Haar moeder Gidah ontving ons in haar hutje en was door het dolle heen. Vicky werd op mijn schoot gezet en noemde me ‘auntie’. Ze hadden bijna niets. Geen matras, een butagasbrandertje, een pan, wat kommetjes en wat jerrycans met water. Met doeken was het slaapgedeelte afgeschermd.

Het deed me pijn om te zien in welke omstandigheden Vicky moest opgroeien. Moeder Gidah haalde ineens een vuilniszak tevoorschijn en haalde daar van alles uit tevoorschijn. Bij alles wat ze pakte riep ze heel blij: ‘MommaLuv! MommaLuv!’. Kapotte poppen, te kleine kleertjes, lege potten vaseline, alles had ze bewaard. De vrouw sprak geen Engels, maar om mij diep in mijn hart te raken had ze verder geen woorden nodig.

foto-daa

Welke boodschap wil je overbrengen met Stichting Mommaluv?

Ik vind het fantastisch dat we baby’tjes in ontwikkelingslanden een betere opstart geven door middel van de MommaLuv-pakketten die we dankzij Nederlandse ouders kunnen schenken. Maar misschien vind ik het als missie nog belangrijker om bewustwording te creëren. Een pasgeboren baby heeft niet meer nodig dan liefde en verzorging.

De geboorte van een baby gaat vaak gepaard met een overvloed aan spullen waarvan we meer dan de helft niet nodig hebben. Stichting MommaLuv biedt je de kans om hier een verandering in te brengen. Om te geven op een andere manier. Het is een klein gebaar om deel te nemen aan MommaLuv, maar het heeft een onbeschrijflijke impact aan de andere kant van de wereld.

Hoe beïnvloedt het moederschap je als het gaat om je missie?

Toen ik net moeder was kwam ik er al heel snel achter dat de ‘tijd voor mijn eigen dingen’ zeer schaars was geworden. Maar omdat voor mij het moeder worden samenhing met het ontstaan van mijn stichting wist ik wel heel duidelijk waaraan ik die schaarse tijd in de avonduurtjes wilde besteden. Ik zit al bijna vijf jaar een aantal avonden per week achter mijn laptop om met Stichting MommaLuv bezig te zijn en ik krijg hier zoveel energie van.

Ik vind het belangrijk om aan mijn meiden te laten zien wat je allemaal kunt bereiken als je ergens helemaal achter staat. Dan zijn er eigenlijk geen belemmeringen. Hun vader, die schrijver is, doet hetzelfde. Hierdoor gaan de dingen bij ons soms net even anders dan in andere gezinnen, maar voor ons is het belangrijkste om te vechten voor wat je wilt doen met je leven. Dit zouden we, vermoed ik, nooit zo sterk gehad hebben als we vijf jaar geleden geen ouders waren geworden.

Zijn jouw kinderen betrokken bij Stichting Mommaluv of zijn ze van invloed op de keuzes die je maakt?

Mijn oudste dochter Gioia is de reden dat MommaLuv bestaat. Als ik in 2010 niet zwanger zou zijn geworden, zou ik nooit op het idee voor MommaLuv gekomen zijn. Ook bij Vita’s komst in 2013 was het vanzelfsprekend dat ook zij gekoppeld werd aan drie moeders en baby’s die onze hulp konden gebruiken. Een prachtig moment was de fotoshoot die door topfotograaf Eric van Elsen gedaan werd n.a.v. het winnen van de ‘Heldin Mama of the Year Award’ bij de Fabulous Mama of the Year Awards. Ik stond daar te stralen met mijn twee dochters en besefte me dat ik nooit een mooiere titel zou krijgen dan ‘mama van het jaar’. Zij zijn mijn alles. Moederliefde-MommaLuv.

Wat zou je nog graag willen bereiken met Stichting Mommaluv?

Ik zou willen dat Stichting MommaLuv een begrip wordt. Dat elke zwangere vrouw het kent en dan zelf de overweging maakt om deel te nemen of niet. Het zal niet bij iedereen passen, en dat is helemaal okee. Maar als ze maar weten dat het een optie is. Dat de mogelijkheid er is om dit te doen na de geboorte van je kindje.

Meer weten over Stichting Mommaluv? Kijk op www.mommaluv.nl en volg Stichting Mommaluv op Facebook

In de rubriek Mama’s Met Een Missie laten we mama’s aan het woord die een stichting of organisatie hebben opgericht met als doel de wereld een stukje mooier te maken. Ken jij zo’n mama met een missie? Tip ons dan en stuur een mail naar info@meervoormamas.nl

Lees ook het interview met Marjolein Hermus van Stichting Babyspullen, waarmee ze (aanstaande) ouders in Nederland helpt die het financieel moeilijk hebben. En het interview van Sanne Meijboom van I Like Local, waarmee ze reizigers aan de lokale bevolking verbindt.