Kinderen, Mama, Papa

Stiefouderdag: 11 oktober 2015

Er zijn steeds meer vaders en moeders die ook zorgen voor de kinderen van hun nieuwe partner. Dit doen zij met veel aandacht en zorg. Ook zijn er steeds meer mannen en vrouwen die zelf geen kinderen hebben maar wel samenwonen met de kinderen van hun lief. Zij doen dit met grote inzet. De dag waarop we in Nederland stil staan bij stiefouderschap is Stiefouderdag, een initiatief van de Stichting Nieuw Gezin Nederland. Deze dag valt op de 2e zondag van oktober en vindt dit jaar voor de tweede keer plaats. 

Stiefgezinnen worden vaak geassocieerd met problemen. De stichting wil graag laten zien dat er juist ook heel veel andere voorbeelden zijn. De Stiefouderdag is bedoeld als een fijne dag met aandacht voor stiefouders en stiefkinderen en met respect voor alle mensen die in relatie staan tot het stiefgezin. Hoe deze dag vorm krijgt in het nieuwe gezin is heel persoonlijk. Ieder nieuw gezin kan daar een eigen vorm voor creëren. Van heel uitgebreid en uitbundig tot stil en klein. Kinderen vinden het heerlijk als een stiefouder herinneringen ophaalt aan bijvoorbeeld de eerste ontmoeting, of de eerste vakantie samen. Deze verhalen maken deel uit van het nieuwe gezin en zijn verbindend. Op de website van Stichting Nieuw Gezin Nederland staan bijzondere verhalen over stiefouderschap.

Stiefgezin

Aangezien het gegeven ‘Stiefouder’ zo prominent aanwezig is in onze samenleving vindt Stichting Nieuw Gezin Nederland (NGN) dat het gebaat is bij een officiële erkenning op een speciale dag. Deze stichting voor stiefgezinnen zet zich ruim 20 jaar in voor nieuw samengestelde gezinnen. Dit zijn gezinnen waarin ten minste één van de partners kinderen heeft uit een vorige relatie. Een nieuw gezin wordt vaak gevormd na echtscheiding, maar kan ook ontstaan na het overlijden van één van de ouders. Ook alleenstaande moeders of vaders wiens kinderen bij hun ex-partner deel uitmaken van een stiefgezin behoren tot de doelgroep van Nieuw Gezin Nederland.

Wat is het doel van de Stiefouderdag?

– Een dag die bijdraagt aan bewustwording, eer en erkenning voor het stiefouderschap
– Een dag waarop aandacht wordt gegeven aan bijzondere verhalen over stiefouders.
– Een dag waarop vooroordelen over stiefouderschap worden genuanceerd en verminderd.
– Een dag waarbij integriteit en respect voor alle betrokkenen, zoals de ex-partners, als groot goed wordt gezien.
– Een dag vol steun voor ouders, stiefouders, kinderen, stiefkinderen, grootouders, stiefgrootouders en alle andere betrokkenen in onze maatschappij.

Meer informatie over stiefgezinnen en stiefouderdag vind je op de website van Nieuw Gezin Nederland, stichting voor stiefgezinnen.

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

1 Reactie

  • Avatar
    Reageer Vlijtig Liesje oktober 13, 2015 at 10:48

    Mooi zo’n dag! Ik lees wel eens boeken over het stiefouderschap, en dan wordt me duidelijk dat dit best pittig is.

  • Plaats een reactie