Recepten

Twee bakrecepten om indruk mee te maken

Volgens mij heb ik eerder wel eens geschreven dat ik houd van bakken. Dat doe ik nog steeds, alleen heb – of neem? – ik er steeds minder de tijd voor. Mijn mooie pistachegroene KitchenAid staat nu alweer een flinke tijd volkomen nutteloos te zijn en dat is echt zonde. Want: weet je wat die dingen kosten? En hoe goed ze beslag kunnen kloppen voor je? En dan is er een cake die ik nog wél eens maak waar ik dat hele ding niet eens voor nodig heb!

Hoe dan ook, nu januari-balansmaand weer achter ons ligt, wil ik graag twee recepten met je delen die één ding gemeen hebben: weinig inspanning, indrukwekkend resultaat. Ze kunnen als toetje, als lekkers bij de koffie of gewoon zomaar, omdat het er tijd voor is. Leeswaarschuwing: wat hierna volgt past niet in een verantwoord maar wel in een verwennend eetpatroon ;).

Bakrecept arretjescake

Dit is dus die cake die ik nog wel eens maak, waar geen keukenmachine voor nodig is. Ook geen oven trouwens, een koelkast is genoeg. Het recept is gebaseerd op dat van Rudolph uit zijn Bakery (evt. <link>?), maar ik heb het iets aangepast omdat ik meestal gewoon vind: hoe meer chocolade en boter, hoe beter.

Smelt 250 gram ongezouten roomboter (inderdaad, een heel pakje) in een pannetje of magnetron. Smelt 90 gram pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Bekleed een cakevorm (lengte van 24-26 cm geeft een mooie dikke cake) met bakpapier – met een smal rolletje bakpapier en wat van de gesmolten boter eronder zodat het plakt is dit zo gedaan. Meng in een grote kom de gesmolten boter met 330 gram bruine basterdsuiker en 100 gram cacaopoeder. Breek 1 rol Mariebiscuitjes (of volkorenkoekjes als je nog enigszins gezond wil doen maar ik denk dat we dat stadium inmiddels wel gepasseerd zijn) in stukjes erboven, voeg de gesmolten chocolade toe en roer goed door. Schep dit mengsel in de cakevorm en druk aan. Zet in de koelkast en laat tenminste 2 uur opstijven. Snij de cake dan in (dunne, want zeer machtig!) plakken.

Recept pavlova met frambozen

Voor dit recept – heerlijk als dessert – heb je wél een oven nodig, een keukenmachine alleen als je niet zo’n krachtige spatel-/kloparm hebt zoals ik. Ik kwam er achter dat ik verschillende pavlova-recepten heb uitgeprobeerd in de loop der tijd, onder andere van Nigella Lawson en één uit het Kook Ook-boek. De ‘waarheid’ ligt in het midden, dus hieronder mijn versie.

Verwarm de over voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Klop met de keukenmachine 4 eiwitten (van grote eieren) en een snufje zout schuimig. Klop 250 gram fijne tafelsuiker er in delen doorheen tot het geheel stijf en glanzend is. Zeef 50 gram poedersuiker erboven en spatel dit er met de hand voorzichtig doorheen. Voeg 2 theelepels maïzena, 1 theelepel witte-wijnazijn en een paar druppels vanille-extract toe en spatel nogmaals luchtig door. Schep dit mengsel op het bakpapier en maak er een zoveel mogelijk platte cirkel – je kunt eventueel van tevoren een cirkel tekenen op het bakpapier. Zet vervolgens in de oven en verlaag meteen de temperatuur naar 150 graden! Laat de pavlova 1 uur en 15 minuten ‘drogen’ in de oven, zet dan de oven uit en laat in de oven afkoelen. Voor het serveren schep je 250 ml stijfgeklopte slagroom (gemak dient de mens: je kunt tegenwoordig bekers met kant-en-klaar geklopte (gezoete) slagroom kopen) In het midden van de pavlova – het maakt dus niet uit of die ingezakt of gebarsten is – en daarop verspreid je 1 bakje frambozen. Ander fruit kan natuurlijk ook maar ik word altijd zo blij van de kleur, smaak en structuur van frambozen. En klaar!

Vorige bericht Volgende bericht

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

Geen reacties

Plaats een reactie