Zindelijk worden met Poeperdje krijgt een potje

Margot - 29-03-2021
poeperdje-krijgt-een-potje-zindelijkheid

Wanneer start je met zindelijkheid bij je kind? En hoe doe je dat? Te vroeg starten heeft geen zin, maar op tijd starten – ruim voordat je kind naar de basisschool gaat – is wel noodzakelijk. Deels ligt het aan jouw eigen voorkeur en opvoedmethode, maar grotendeels ook of jouw kind er al aan toe is. Zindelijk ‘maken’ moet vooral geen haastklus zijn en jou en je kind niet gaan tegenstaan omdat het bijvoorbeeld ‘niet meteen lukt’. Neem er de tijd voor en maak het voor je kind iets leuks en vrolijks. Bijvoorbeeld met behulp van een boekje.

Poeperdje krijgt een potje

poeperdje-krijgt-een-potje-plasdiploma-en-stickers

Het boek Poeperdje krijgt een potje van Marianne Busser en Ron Schröder is een grappig en vrolijk verhaal op rijm over Poeperdje, een blij varkentje dat een potje cadeau krijgt van zijn oma Korremans. Oma zegt dat Poeperdje maar eens moet proberen om iets op het potje te doen. Vervolgens gaat ze naar huis.

Als Poeperdje een uur op het potje zit, lukt het: zijn eerste drolletje op het potje! Hij is er zo trots op dat hij het drolletje in een doosje met een strikje doet en het naar zijn oma brengt als cadeautje. Oma is ook enorm trots! Ze vindt het erg lief en een leuk idee van Poeperdje, dat drolletje als cadeautje. 'Maar,' vervolgt ze, ‘spoel voortaan je drolletjes maar door de wc.’

Het boek Poeperdje krijgt een potje is een leuk en vrolijk boek dat voorgelezen kan worden ter voorbereiding op het zindelijk worden van je kind. En je kunt gelijk starten, want bij het boek zit een compleet pakketje met 2 stickervellen, een beloningskaart waarop je voor elk plasje een sticker kunt plakken en een plasdiploma. Een compleet pakketje om te leren plassen op het potje samen met vrolijke Poeperdje. (Ja, ik moet steeds een beetje lachen als ik 'Poeperdje' typ...)

poeperdje-krijgt-een-potje-boek

Zindelijkheidstraining = helpen bij zindelijk worden

Niet bij alle kinderen gaat het zo snel als bij Poeperdje. Zindelijkheidstraining is niet zomaar je kind een potje aanbieden en dan maar hopen dat het vanzelf gaat. De meeste kinderen hebben begeleiding nodig in het zindelijk worden.

Op weg naar zindelijkheid help je je kind signalen te herkennen wanneer het moet plassen of poepen, wanneer het op het potje of de wc moet gaan en wat er nog meer bij hoort, zoals wc papier pakken, afvegen, doorspoelen en handjes wassen.

Hoe lang duurt het voor mijn kind zindelijk is?

Hoe lang het trainen van zindelijkheid duurt verschilt per kind en hangt soms ook af van op welke leeftijd je ermee wil starten. Bij sommige kinderen lukt het na een paar dagen al, bij anderen twee of drie weken en soms kan het ook wel een maand of drie duren.

Houd in ieder geval rekening met alle scenario’s. Ga er in alle rust in, met genoeg schoon ondergoed achter de hand. En een emmer en een dweil. Of een stuk of tien.

Wanneer start je met zindelijkheidstraining?

Afhankelijk van je kind en van jouw wensen kun je met zindelijkheidstraining al starten vanaf ongeveer 18 maanden. Tussen 1,5 jaar en 2 jaar schijnt de ideale leeftijd te zijn om te starten met zindelijkheidstraining, maar om mij heen hoor ik eigenlijk vaker dat kinderen later starten. Zo ongeveer als het kind tussen de 2 en 3 jaar oud is.

Hoe begin je met zindelijkheidstraining?

Als je hebt besloten dat het tijd is om te gaan oefenen met zindelijk worden, kies dan een periode dat jij en/of je partner zo veel mogelijk thuis kunnen zijn en zelf kunnen helpen. Licht ook het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal in dat jullie gaan starten met oefenen op het potje.

Het belangrijkste in de voorbereiding is dat je duidelijk vertelt aan je kind wat jullie gaan doen. Lees bijvoorbeeld ter voorbereiding samen het boek Poeperdje krijgt een potje. Aan de hand van het verhaal kun je uitleggen dat je kind dat ook gaat oefenen. En dat het bij elk plasje op het potje of op de wc een sticker mag plakken. Zijn alle stickers geplakt? Dan krijgt je kind het plasdiploma!

Zorg er ook voor dat je voldoende ondergoed paraat hebt voor de ongelukjes en houd vaatdoekjes en dweilen in de aanslag. Laat je kind overdag lekker in haar blootje rondlopen of alleen met een onderbroekje aan. Dat scheelt een hoop was.

Belangrijkste tip bij beginnen met zindelijk worden: have fun!

Misschien wel de allerbelangrijkste tip is dat je vooral de druk voor jezelf en voor je kind niet te hoog moet maken. Hou het luchtig, maak grapjes, leg de nadruk op proberen in plaats van meteen willen ‘slagen’ en doe het vooral samen. Belandt er een plasje op de grond? Maak het samen schoon en kies samen een schone onderbroek uit. Herhaal nog een keer dat het volgende plasje hier - in het potje - kan en dat je kind daarna een sticker kan plakken.

Volhouden, dweilen, wassen, nog een keer proberen en uiteindelijk gaat het écht lukken!

Als ik één ding heb onthouden van de weken dat we gingen oefenen met onze zoon, is het wel de lol die we hebben gehad. De plasjes die ik soms ineens tegen kwam terwijl hij rustig verder aan het spelen was, het feestje dat we ervan maakten als er een plasje wél in het potje belandde en de allergrootste verrassing toen er voor het eerst een drolletje in het potje werd gedaan. Hoera!

Het boek Poeperdje krijgt een potje is verkrijgbaar bij de (online) boekhandel voor 9,99 Euro

poeperdje-krijgt-een-potje-boek

Dit blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners