Baby, Reizen

Vliegen met een baby, zou je dat nou wel doen?

Soms zijn het je eigen twijfels, soms die van je omgeving: vliegen met een baby, zou je dat nou wel doen? Veel ouders beginnen er niet aan omdat ze allerlei beren op de weg zien. Als vervent reiziger vind ik dat jammer, omdat reizen met een kleine een compleet nieuwe dimensie geeft aan je vakantie. Het is niet alleen een geweldige ervaring voor je kind (andere culturen, gewoontes, natuur, eten en geurtjes), maar ook voor jezelf. Reizen met een kleine opent deuren die anders dicht en zelfs verborgen blijven.

Maar ja, je moet wel nog steeds de lucht in en vaak voor redelijk wat uurtjes. Hoe pak je dat aan? Is het echt zo’n nachtmerrie als je vaak hoort? Zeker niet! Wij hebben inmiddels een aantal lange vliegreizen gemaakt met onze kleine en ik deel dan ook graag mijn tips om alle twijfels weg te nemen:

Tip 1: Ruime plek in het vliegtuig

Vraag bij het inchecken een plaats in het vliegtuig waar wat meer ruimte omheen is. Dit zijn meestal de plaatsen waar ook babybedjes kunnen hangen. Of, als de babybedjes al bezet zijn, de plaatsen rondom de WC’s. Meestal niet je eigen voorkeur, maar door de extra ruimte kan je kleine op de grond zitten/spelen en kan hij even van de stoel om te bewegen.

Tip 2: Eten en drinken

Neem veel lekkere eet- en drinkdingen mee voor je kindje (als dat al kan), maar zeker ook voor jezelf. Als je kleine het vliegtuigeten niet ziet zitten hoeft hij in ieder geval geen honger te hebben. En voor jezelf: vliegen met een kind is vermoeiender dan zonder, maar een tas vol lekkere dingen maakt een hoop goed.

Tip 3: Reservespeentjes

Pak voldoende spenen in zodat je nooit hoeft te zoeken. Mocht je kindje deze midden in de nacht door het vliegtuig heen gooien dan kan je die lekker laten liggen. Of ter donatie, als een ander kindje dat wel doet en daar geen reserve-speen bij de hand is, weet ik uit ervaring.

Tip 4: Speelgoed

Neem een aantal kleine speeltjes mee waarmee je kind kan spelen. Eventueel zelf op de grond of misschien zelfs met een ander kindje. Ook medepassagiers of stewardessen vinden het vaak leuk om even te komen spelen.

klein speelgoed voor vliegreis

Tip 5: Cadeautjes

Kleine cadeautjes in de handbagage kunnen wonderen verrichten! Neem een aantal kleine lichte dingetjes mee als verrassing. Ook als je later verder reist met een bus of trein is dit handig. Op de stations zijn vaak kleine winkeltjes waar je dit kunt kopen. Mocht het teveel worden, dan kan je onderweg altijd andere kindjes blij maken.

Tip 6: Verdeel de taken

Als je met anderen vliegt, neem beurten wie er verantwoordelijk is voor de kleine. Dat is leuk voor het kind, maar maakt het ook veel makkelijker voor de ouders. Als jij niet aan de beurt bent kan je echt even tijd voor jezelf nemen met een film, boek of om even je ogen dicht te doen.

Tip 7: Strek die beentjes

Loop af en toe een stukje met je kindje door het gangpad. Op de arm of als je kindje al een beetje kan lopen gewoon aan de hand. Op lange vluchten kan je vaak prima rondjes lopen door de economy class.

Tip 8: Afleiding van medereizigers

Als andere passagiers of iemand van de cabin crew met je kleine aanpappen, laat het dan lekker gebeuren: een goede afleiding!

Tip 9: De WC als afleiding

Mocht de kleine volledig over de rooie gaan midden in de nacht als iedereen ligt te slapen (nachtmerrie!), neem hem dan mee naar de WC. Er zijn daar allemaal leuke dingetjes om te zien en de afleiding zorgt vaak voor een omslag.

Tip 10: TV of tablet tijdens de vlucht

Mocht je kindje oud genoeg zijn om tv te kunnen en willen kijken, lekker laten gaan. Een tevreden kleine = rust voor jou.

televisiescherm vliegtuig

Tip 11: Aanpappen met de steward(ess)

Leg contact met de steward(ess) die het meest op heeft met je kleine. Dat kan nog goed van pas komen tijdens de reis mocht je wat nodig hebben. Ook hebben ze vaak goede ideeën mocht je in nood verkeren.

Tip 12: Relaaaaax, mama

Cliché ten top maar erg waar: hoe relaxter jij bent, hoe relaxter je kleine!

Tip 13: Trek het je niet aan

Trek je vooral niet teveel aan van andere reizigers die ‘last’ mochten ondervinden van jouw kleine, het is prachtig om je kindje groot te brengen met een bredere visie op de wereld!

Hopelijk heb ik jullie twijfels kunnen wegnemen en jullie kunnen verleiden tòch die mooie reis of vakantie te boeken.

 

Lees ook: Back to basic met een peuter

 

Vorige bericht Volgende bericht
 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Reacties op Facebook

3 Reacties

 • Avatar
  Reageer Vlijtig Liesje maart 29, 2016 at 09:26

  Ik zou het me denk ik toch wel aantrekken als mijn baby de andere reizigers langdurig stoorde.

 • Avatar
  Reageer Brenda januari 4, 2017 at 22:28

  Wij gaan in mei voor het eerst vliegen. Tim is dan bijna 2. Bewust gekozen voor een bestemming binnen Europa (Mallorca vanaf Rotterdam). In november willen we dan als dit goed gaat naar Florida vliegen.

  • Avatar
   Reageer Margot januari 5, 2017 at 11:48

   Heerlijk, allebei héél fijne bestemmingen!

  Plaats een reactie