8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Misschien heb je er als tiener last van gehad: puistjes. Acne komt echter niet alleen voor bij kinderen die in de puberteit zitten, maar kan ook voorkomen bij baby’s. Sterker nog, baby acne is een van de meest voorkomende babykwaaltjes.

In dit artikel gaan we wat dieper in op baby acne. Zo lees je niet alleen welke soorten acne we onderscheiden bij baby’s, maar ook hoe baby acne ontstaat en wat de symptomen van baby acne zijn. Tot slot lees je ook wanneer je met jouw baby naar de dokter moet vanwege de acne en hoe je zelf op de juiste manier met de puistjes van je kindje om kunt gaan.

Baby acne: een veelvoorkomend babykwaaltje

Er zijn vele verschillende babykwaaltjes. Denk hierbij aan luieruitslag en berg, maar ook aan acne. Niet ieder kindje krijgt te maken met acne. Heb je geluk, dan krijgt jouw kindje geen puistjes. Toch is het goed om je hier wel op voor te bereiden. Acne komt namelijk veel voor bij pasgeboren kindjes.

Goed om te weten: acne is niet schadelijk of gevaarlijk voor je pasgeboren kindje. Ook is het niet zo dat als je kindje op jonge leeftijd acne heeft, hij of zij hier later ook last van krijgt. Natuurlijk is deze kans aanwezig, maar het is in ieder geval geen vast gegeven.

Welke soorten baby acne zijn er?

Alles wat op een pukkeltje of puistje lijkt, wordt al snel als baby acne gezien echter zijn er wel wat verschillen en niet iedere pukkel of puist is baby acne:

Neonatale acne of Neonatale cephale pustulose

baby-acne-neonatale-cephale-pustulose

Acne neonatorum is een vorm van baby acne die lijkt op de acne die pubers krijgen. Vertaal je deze naam, dan krijg je letterlijk de term ‘acne bij pasgeborenen’. Deze huiduitslag begint in de eerste twee, drie weken na de geboorte, en zie je vooral terug op de hoofdhuid, in het gezicht, hals borst en nek. Meestal verdwijnt de acne binnen een paar weken vanzelf. Een behandeling is daarom ook niet nodig. Het is ook eigenlijk geen baby acne omdat er geen sprake is van mee-eters. Bij echte baby acne zie je deze wel maar dat kom eigenlijk pas voor bij een baby van 6 maanden en ouder.

Erythema neonatorum toxicum (ENT)

borelingboutons

Deze huiduitslag noemt men ook wel Borelingboutons en komt bij ongeveer 50% van alle pageboren baby’s voor. Het zijn kleine 1 tot 3 mm puistjes met rode vlekjes. Soms wordt het geen puistje maar blijft het alleen een rood vlekje. Deze vlekjes zie je vooral op de romp van de baby, maar komen ook voor in het gezicht en op de armen en benen. Op de palmen van de voeten en handen zitten ze niet. Deze vorm geeft weinig klachten en binnen een dag of 14 verdwijnt het weer. Er is dan ook geen behandeling nodig.

Neonatale pustuleuze melanose (NPM)

neonatale-pustuleuze-melanose

Deze puistjes barsten open en laten een bruinvlekje met schilvering na. Deze puistjes zijn al bij de geboorte aanwezig of verschijnen in de eerste twee dagen na de geboorte. Deze huidaandoening komt vooral voor bij kinderen met een donker huid (ongeveer 5%), bij blanke kinderen komt het een stuk minder vaak voor. Deze puistjes komen vooral voor in het gezicht, de hals, de liezen, de billen en hand- en voet palmen. De puistjes verdwijnen vanzelf, echter kan het maanden duren voordat de vlekjes verdwijnen.

Acropustulosis infantum

acropustulosis-infantum

Deze vorm van baby acne komt niet zo heel veel voor. Deze huiduitslag ontstaat in de eerste paar maanden na de geboorte. De puistjes ontstaan, verdwijnen na een week of twee en komen dan weer terug. Dit gaat gepaard met jeuk. Dit proces herhaalt zich steeds in mindere mate maar kan wel tot drie jaar duren. Wanneer zich dit voor doet, is het aan te raden om een afspraak te maken bij de huisarts.

Zweetpuistjes (miliaria crystallina)

miliaria-crystallina

Dan heb je ook nog zweetpuistjes. Deze puistjes zijn veel roder en hebben een helder gevuld blaasje wat komt door de afsluiting van de zweetklieren. De blaasjes barsten snel en het jeukt erg. Zorg voor goede ventilatie en vermijd vochtige omstandigheden.

De oorzaak van baby acne

Wat de achterliggende oorzaak is van ENT, is (nog) niet wetenschappelijk aangetoond. Wel denken experts de oorzaak van deze variant van baby acne te weten. Zij denken dat deze variant van acne veroorzaakt wordt door een allergische reactie van de huid van je kindje.

De acne zou bijvoorbeeld een reactie kunnen zijn op de nieuwe omgeving van je baby. In plaats van vruchtwater, komt de huid van je kindje na de bevalling ineens in aanraking met lucht. Het is niet zeker, maar dit zou voor acne kunnen zorgen. Het is in ieder geval niet zo dat ENT een allergische reactie is op voeding of babyolie. Dit verband is in ieder geval nooit aangetoond in diverse medische onderzoeken.

Acne bij pasgeborenen, ofwel acne neonatorum, ontstaat op dezelfde manier als jeugdpuistjes bij pubers. Bij mensen met acne zijn de talgkliertjes in de huid voor langere tijd ontstoken. Deze ontsteking in de talgklieren wordt doorgaans veroorzaakt door een verhoogde gevoeligheid van de talgklieren, bijvoorbeeld voor een specifiek hormoon in het lichaam of voor meerdere hormonen die in het lichaam aanwezig zijn. Door de verhoogde gevoeligheid van de talgklieren, wordt er te veel talg geproduceerd. Hierdoor gaan de poriën verstopt zitten en ontstaan er kleine vetbultjes. Dit zijn de puistjes die je bij je kindje ziet.

Kortom, heeft jouw kindje acne neonatorum, dan zijn de talgkliertjes in de huid overgevoelig. Hierdoor ontstaan dezelfde puistjes die je soms bij tieners ziet. Als je kind ouder is, kan hetzelfde probleem nog eens opspelen. Toch is dit zeker geen feit. Je kindje kan acne neonatorum hebben, zonder later jeugdpuistjes te krijgen. Andersom is dit ook mogelijk. Dan heeft je kindje nooit acne neonatorum gehad, maar krijgt hij of zij later wel jeugdpuistjes.

De symptomen van acne

De bultjes die je kindje krijgt als hij of zij te maken krijgt met ENT, zijn erg herkenbaar. Deze zitten voornamelijk in het gezicht van je kindje, maar kunnen ook in de hals, op de schouders of elders op de huid zitten. De bultjes zijn lichtgeel en wit. Ze voelen vast aan en zijn ongeveer één tot drie millimeter groot. Sommige bultjes ontwikkelen zich tot blaasjes of puistjes, andere bultjes niet.

Heeft je kindje acne neonatorum? Dan zien de puistjes er iets anders uit. De puistjes die je kindje bij deze vorm van baby acne krijgt, zitten voornamelijk op de wangen. Ze zien er echt uit als puistjes, zoals je die misschien zelf vroeger ook hebt gehad. Je kindje kan rode bultjes krijgen, maar ook puistjes met een witte kop en zelfs mee-eters. Vaak zitten er meerdere puistjes bij elkaar.

Wanneer naar de dokter?

Ontstaan er in de eerste week na de geboorte puistjes op het gezichtje van je kindje? Dan hoef je niet direct naar de dokter. Zeker als de puistjes ook op andere plekken op het lichaam voorkomen, is er niets aan de hand. Wacht het even af en je ziet de puistjes vanzelf verdwijnen. En lijken de puistjes erger te worden? Dan hoef je alsnog niet naar de dokter. Ook dit is normaal bij ENT.

Het is wel verstandig om naar de huisarts te gaan als je kindje veel later dan direct na de bevalling puistjes krijgt, bijvoorbeeld na enkele maanden. Ook is een bezoekje aan de dokter verstandig als de puistjes van je baby veel groter worden dan drie millimeter of als je kindje mee-eters krijgt, naast de standaard puistjes van baby acne.

Ook is het beter naar de plaatselijke dokter te gaan met je baby als er felgele korsten ontstaan op de puistjes, zeker als deze voornamelijk rond de neus en de mond zitten. En zie je met vocht gevulde blaasjes op de huid van je kindje? Dan is een bezoekje aan de huisarts ook verstandig. Dit kan namelijk duiden op een andere huidaandoening dan acne. Verder onderzoek door een dokter is in dit geval gewenst.

Goed omgaan met acne bij je kindje: 3 tips

Als je kindje acne heeft, is er niets aan de hand. Wacht het even af en je ziet de bultjes vanzelf verdwijnen. Wel is het belangrijk om, op het moment dat je rustig wacht tot de bultjes minder worden, op de juiste manier om te gaan met de puistjes. Verkeerd handelen kan de puistjes namelijk erger maken. In onderstaande drie tips lees je wat je wel en juist niet moet doen bij baby acne.

Blijf van de puistjes af

Het is erg belangrijk dat je de puistjes van je kindje niet kapot maakt, bijvoorbeeld door ze open te krabben of uit te knijpen. Dit kan de puistjes namelijk erger maken, zowel bij ENT als bij acne neonatorum. Al is het soms moeilijk: blijf van die puistjes af!

Laat smeersels links liggen

Misschien heb je nog een heel goed middeltje tegen acne… Laat dit middeltje links liggen! De huid van je kindje kan prima zelf herstellen van die baby acne. Smeersels kunnen de problemen verergeren. Alleen als de arts een bepaald smeersel voor heeft geschreven voor de acne van je kindje, gebruik je dit middeltje om de puistjes te verminderen. Op eigen initiatief gebruik je helemaal geen smeersels of lotions.

Voel je niet schuldig

Je kunt er niets aan doen dat je kindje ENT of acne neonatorum heeft. Voel je er dan ook vooral niet schuldig over. Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat je kindje last heeft van de acne. Hij of zij voelt hier namelijk niets van. Wacht gewoon even af, voel jezelf vooral niet vervelend over de acne en de puistjes verdwijnen vanzelf. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan ga je gewoon even met die kleine naar de dokter. Je schuldig voelen helpt in ieder geval niet!