Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze handige menstruatiekalender maken we de timing een stukje makkelijker voor je. Bereken jouw ovulatie en vruchtbare dagen in onze menstruatiekalender!

Bereken ovulatie

Eerste dag van je laatste cyclus

Lengte van je cyclus

Een menstruatiekalender wordt gebruikt om je vruchtbare dagen en ovulatie te berekenen. In dit artikel willen we je meer inzicht en informatie geven in de menstruatiekalender en in vruchtbaarheid in het algemeen. Deze kennis over vruchtbare dagen en ovulatie berekenen kun je gebruiken om hopelijk sneller zwanger te worden.

Je ovulatie berekenen om zwanger te worden

Iedere vrouw heeft een bepaalde menstruatiecyclus. Bij de ene vrouw duurt deze 26 dagen, bij de andere vrouw 30 dagen. De gemiddelde cyclus duurt ongeveer 28 dagen. De menstruatiecyclus start op de eerste dag van de menstruatie en eindigt op de eerste dag van de volgende menstruatie. vruchtbare-dagen Binnen de menstruatiecyclus ben je steeds maar enkele dagen vruchtbaar. Daarom is de kans dat een gezonde vrouw zwanger wordt tijdens haar standaard menstruatiecyclus niet groter dan het percentage van 25 procent. Je bent namelijk het meest vruchtbaar in het groene gedeelte van bovenstaande afbeelding.

Ongeveer 30 procent van de vrouwen die zwanger wil worden, is binnen drie maanden inderdaad zwanger. Na zes maanden is dit percentage opgelopen tot 70 procent. Bij de overige 30 procent duurt het langer om zwanger te worden. Dit heeft alles te maken met de vruchtbaarheid. Niet alleen van de vrouw, maar ook van de man. Wil je snel zwanger worden, dan is het de kunst om jouw bevruchting te timen. Je ovulatie berekenen is dan handig om te doen. Je kunt dan proberen de bevruchting te plannen in de dagen dat je het meest vruchtbaar bent, rondom je ovulatie. Natuurlijk heb je in dit geval niet de garantie dat je zwanger wordt, maar de kans is wel beduidend groter.

Factoren die van invloed zijn op jouw vruchtbaarheid

Voor we je meer vertellen over het timen van jouw bevruchting, is het goed om wat meer te weten te komen over je vruchtbaarheid. Wat veel vrouwen bijvoorbeeld niet weten, is dat de ene vrouw minder vruchtbaar is dan de andere vrouw. Jouw vruchtbaarheid wordt namelijk door diverse factoren beïnvloed. Dit zijn beheersbare factoren als je leefstijl (eten, drinken, stress, roken en drugs), maar ook niet-beheersbare factoren als bepaalde aandoeningen. Je kunt bijvoorbeeld ook minder vruchtbaar zijn door een verstoorde eicelproductie. Omdat je hier zelf niets aan kunt doen, is dit een niet-beheersbare factor.

Het is een misvatting dat gezonde vrouwen altijd heel vruchtbaar zijn. Je kunt er een perfecte leefstijl op na houden, maar alsnog moeite hebben om zwanger te worden. Ben je verminderd vruchtbaar, dan kan een menstruatiekalender je helpen sneller zwanger te worden. Overigens geldt dit ook voor vrouwen die wel erg vruchtbaar zijn en hun vruchtbare dagen simpelweg goed willen benutten.

Meest vruchtbare dagen in je cyclus en ovulatie berekenen

Hoe kun je je ovulatie berekenen? Zoals al eerder vermeld, kent iedere menstruatiecyclus een vruchtbare periode. De meest vruchtbare dagen van iedere menstruatiecyclus zijn de dagen rond de dag van de ovulatie of eisprong. Let op: dit zijn niet de dagen ná de eisprong, maar juist de dagen ervoor. Sperma blijft namelijk enkele dagen actief in de baarmoeder. Heb je vóór de eisprong seks, dan kun je na enkele dagen alsnog zwanger worden. De meest vruchtbare periode bestaat dan ook uit enkele dagen, niet alleen uit de dag waarop de eisprong plaatsvindt.

Nu je weet op welk moment van jouw cyclus je het meest vruchtbaar bent, wil je natuurlijk weten wanneer jouw ovulatie dan precies plaatsvindt. Heb je een regelmatige menstruatiecyclus, dan valt de periode van de eisprong tussen de negende en de zeventiende dag na de menstruatie. Toch kun je niet helemaal van deze periode uit gaan als je zwanger wil worden. Iedere vrouw is namelijk weer anders. Dit betekent dat iedere vrouw een andere menstruatiecyclus heeft, met een andere eisprong periode. Wil je sneller zwanger worden door jouw bevruchting te timen in je meest vruchtbare periode, dan moet je dus weten wanneer jouw eisprong (ongeveer) plaatsvindt.

vrouw wil ovulatie berekenen

Hoe gebruik je de menstruatiekalender

De menstruatiekalender is een speciale kalender die jou helpt je menstruatiecyclus in kaart te brengen. Voor je de kalender goed kunt gebruiken, is het belangrijk een duidelijk beeld te krijgen van jouw menstruatiecyclus. Zo moet je onder andere weten hoe lang je cyclus gemiddeld is. Dit kan 28 dagen zijn, maar ook 26, 30 of zelfs 32. Door een menstruatiekalender bij te houden, kom je hier vanzelf achter. Als je weet hoe lang jouw cyclus duurt geef je in de kalender aan op welke dag jouw laatste menstruatie gestart is. Ben je op 11 juni ongesteld geworden, dan vul je deze datum in.

Ook geef je aan hoe lang je menstruatiecyclus duurt. Als je dit hebt ingevuld, berekent de kalender jouw meest vruchtbare dagen. Weet je wat de meest vruchtbare dagen van jouw cyclus zijn, dan kun je de bevruchting in deze periode plannen. Dit wil zeggen dat je tijdens je meest vruchtbare periode eens of meerdere keren seks hebt met je partner.

De menstruatiekalender om je vruchtbare dagen te berekenen werkt vrij eenvoudig. Je ovulatie berekenen doe je door de eerste dag van je laatste menstruatie in te vullen en je geeft aan hoe lang je menstruatiecyclus duurt. That’s it! Je bent klaar met je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen. Hoewel de kalender vrij eenvoudig is, gebruiken veel vrouwen deze toch verkeerd. Om ervoor te zorgen dat jij de kalender op de juiste manier gebruikt, geven we hieronder twee handige tips voor je ovulatie berekenen.

Tip 1: ovulatie bereken om de duur van je cyclus nauwkeurig te bepalen

De menstruatiekalender werkt alleen goed als je de juiste duur van jouw menstruatiecyclus invult. Bij een ovulatie berekenen is het daarom belangrijk deze duur van je cyclus nauwkeurig te bepalen. Dit kun je doen met een menstruatiekalender. Gebruik de kalender enkele cycli na elkaar en je hebt een duidelijk beeld van jouw menstruatiecyclus in het algemeen.

Tip 2: probeer het meerdere keren 

De meeste vrouwen kiezen ervoor seks te hebben op de meest vruchtbare dag, ofwel de dag van de ovulatie. Dit lijkt inderdaad een goed idee, maar een menstruatiekalender kan er altijd een beetje naast zitten. Daarom is eigenlijk beter op meerdere vruchtbare dagen seks te hebben. Zit de kalender voor je ovulatie berekenen er een dagje naast en valt je ovulatie net iets later of eerder, dan heb je hier in ieder geval geen last van.

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Kun jij niet wachten om zwanger te worden? Vergroot dan je kansen door de menstruatiekalender te gebruiken om je vruchtbare dagen en je ovulatie te berekenen. Met bovenstaande tips bereken je je vruchtbare dagen op de juiste manier en heb je inderdaad meer kans om sneller zwanger te worden.

Succes met je ovulatie berekenen!