8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Baby’s slapen de eerste maanden een behoorlijk aantal uren per dag en dat is goed voor ze. Waar het niet altijd goed voor is, is voor jouw gemoedsrust. Gek genoeg is juist dat slapen vaak een reden voor bezorgdheid bij ouders. Daarom is het belangrijk dat je weet wat de 10 basisregels zijn voor veilig slapen.

1. Eigen bedje

Een van de belangrijkste regels is om je kind in zijn eigen bedje te laten slapen. Zeker als kinderen jonger dan vier tot zes maanden zijn, is het niet verstandig om ze bij je in bed te nemen. Zet liever het wiegje of ledikantje bij je in de slaapkamer zodat je het gelijk hoort als er iets mis is.

2. Niet te warm

Nog een belangrijke regel is dat je zorgt dat je kindje het niet te warm heeft. De ideale slaaptemperatuur van de babykamer is tussen 16 en 18 graden Celsius. Aan de voetjes van de baby kun je voelen of hij of zij aangenaam is. Let ook op de kleding en het beddengoed, ook dit kan te veel warmte veroorzaken.

3. Vrij ademen

Dat je moet zorgen dat je baby vrij kan ademen klinkt vanzelfsprekend, maar toch zien we hierbij soms dingen over hoofd. Leg geen knuffels, kussens of hoofdbeschermers in het bedje en gebruik ook geen dekbed. Leg de baby voor het slapen ook op zijn rug, zo blijft zijn gezicht vrij om te ademen. Ook een zijligging is niet verstandig in verband met omrollen. Als ze in staat zijn om zichzelf snel om te kunnen rollen, dan kun je de baby zelf de houding van het slapen laten bepalen.

4. Een baby slaapzak

Kies een goed passende babyslaapzak. De baby kan dan minder goed rollen en de kans op adembelemmering of warmtestuwing is klein. Als de baby nog niet rolt, mag een dekentje met een lakentje ook, mits het op de juiste manier is opgemaakt.

5. Creëer een veilige omgeving

Zorg dat er geen koorden of snoeren van gordijnen in de buurt zijn. Maar plaats het ledikantje ook niet bij de verwarming of een open raam. Mobiel speelgoed boven het ledikant is om naar te kijken, zorg dat de baby er niet bij kan.

6. Roken

Zorg dat je baby niet met rook in aanraking komt, zeker niet tijdens de slaap. Het verband tussen wiegendood en roken lijkt er wel te zijn. Ventileer de babykamer regelmatig, ook als je niet rookt.

7. Medicijnen

Geef je baby nooit medicijnen met een slaapverwekkende bijwerkingen en gebruik deze medicijnen zelf ook niet als je borstvoeding geeft. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

8. Borstvoeding en fopspeen

Een fopspeen lijkt een positieve uitwerking te hebben op de kleine slaper. Gebruik deze wel pas als het borstvoeding geven lukt. Bij flesvoeding mag je gelijk de fopspeen geven. Onderzoeken hebben wel uitgewezen dat borstvoeding tevens de kans op wiegendood verlaagt. Klik hier voor meer informatie over soorten fopspenen en welke het best passen bij je baby.

9. Vastleggen of inbakeren?

Leg de baby nooit vast in bed. Vastdraaien levert namelijk verstikkingsgevaar op. Inbakeren mag wel, maar alleen als het op een veilige manier wordt toegepast. Het consultatiebureau kan je hierbij helpen.

10. De ouderwetse drie R’s

Oma’s stelregel van de drie R’s van rust, regelmaat en reinheid werken vandaag de dag nog steeds. Onrustige situaties werken vaak door op de baby, net zoals het verstoren van het slaapritme. Reinheid is natuurlijk altijd belangrijk.

Waarom is veilig slapen zo belangrijk?

Veilig slapen is een belangrijke reden om de kans op wiegendood te verkleinen. De reden waarom baby’s aan wiegendood overlijden is nog niet helemaal duidelijk, maar we weten inmiddels wel dat sommige factoren invloed kunnen hebben om het risico te verhogen. Gelukkig is door alle preventieadviezen het aantal slachtoffers van wiegendood de laatste jaren wel sterk afgenomen. Wil je meer lezen over veilig slapen? Klik hier.