8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een van de mooiste momenten in je leven is als je je baby ziet ontwikkelen in zijn beweging. Het begint rustig aan, maar daarna wordt het toch steeds een beetje spannender. In het begin heeft je baby zelfs ondersteuning nodig voor zijn hoofdje. Als je dat los zou laten, zou het zo naar beneden vallen. Maar je baby leert snel, en zal zo binnen mum van tijd jou verrassen met alle nieuwe moves die hij ondertussen heeft geleerd.

Eerste motorische mijlpalen

De eerste motorische mijlpalen komen al best snel. Je baby zal om willen draaien om alles eens vanaf de andere kant te bekijken. Daarna zal hij centimeters vooruit willen kruipen. En dit alles stapje voor stapje, met vallen en opstaan. Want zo is het leven nou eenmaal.

Uniek

Wij mensen zijn best uniek als het gaat om evenwichtsgevoel. Dieren hebben, als ze geboren worden, direct een evenwichtsgevoel. Dit zodat ze makkelijk bij mama kunnen blijven als ze op de vlucht moet, en het kleine dier dus niet in gevaar komt. Maar bij ons mensen is het anders. Een baby die geboren wordt zal in eerste instantie geen stapje kunnen zetten, en is dus volledig afhankelijk van zijn moeder. Best wel speciaal dus!

Hoe werkt ons evenwichtsgevoel?

Het evenwichtsgevoel hebben we te danken aan ons evenwichtsorgaan, dit bevindt zich in het binnenoor en voorziet je hersenen via de evenwichtszenuw van alle informatie voor het in stand houden van je evenwicht. We noemen dit ook wel het vestibulaire systeem. Dit systeem begint zich te ontwikkelen zodra je baby geboren is. Met dit orgaan leert je baby dagelijkse bewegingen uit te voeren zonder er bij na te denken. Je baby zal beginnen om zijn beenspieren aan te spannen, de armpjes te bewegen, en het hoofdje heen en weer te draaien. Zo zie je als een baby pas geboren is dat ze zichzelf nog wel eens per ongeluk in het gezicht slaan omdat de armpjes alle kanten op flapperen, wat natuurlijk voor veel gelach zal zorgen. Maar na een paar maanden zal dit veranderen naar gecontroleerde bewegingen. En zo leert je kind stapje voor stapje hoe het zich moet bewegen. Je kind zal door middel van zijn natuurlijke aanleg veel dingen uit zichzelf leren, maar je kan hem er natuurlijk wel een handje bij helpen.

Wat extra hulp

In de eerste maanden zal je baby zijn evenwichtsgevoel vooral ontwikkelen in rug- en buikhouding. Je kunt je baby helpen in zijn ontwikkeling door hem af en toe op zijn zij te leggen of op de buik. Dit is ook goed om druk te voorkomen. Stel je je maar eens voor hoe het zou zijn als je de hele dag op je rug zou moeten liggen. Hou er rekening mee dat je er bij blijft, en hem niet te lang op de buik laat liggen. Je merkt het vanzelf als het lastig voor hem wordt.

Eerst het hoofdje

Als je kind op de buik ligt, zal hij beginnen met het evenwicht van zijn hoofdje, want dat is natuurlijk ook wel een van de belangrijkste zaken. Hier wordt dan ook veel aandacht aan besteedt. Als je baby ongeveer vier maanden is zal hij steeds beter zijn hoofdje in balans kunnen houden. Van een bungelend hoofdje tot redelijk gecoördineerde bewegingen, en dan op naar de volgende stap.

En draaien maar

Daarna pas gaan de meeste baby’s op naar de volgende stap. Omdraaien. Dit gebeurt meestal tussen de vier en zes maanden. Maar mocht je baby er wat langer over doen, dan is dit niks om je zorgen over te maken. Meestal kiest je baby voor één richting. Dus je zult een linksdraaiende of rechtsdraaiende baby hebben. Het hoofdje kan hier en daar nog wat bungelen, maar is over het algemeen genoeg in balans zodat je baby zich niet zal bezeren. Door om te draaien kan je baby de wereld van een heel ander opzicht bekijken, dus logisch dat dat heel interessant is. Zijn interesse en leergierigheid zullen hem prikkelen en ervoor zorgen dat hij telkens weer een stapje verder zal willen. En dan….

Zitten

Je kind zal tussen de zes en negen maanden zich op kunnen drukken om te gaan zitten. Ook dit zorgt vaak voor komische momenten want het kan in het begin nog wel eens voorkomen dat het niet helemaal goed gaat en je kind de andere kant op rolt. Het is belangrijk om in dit stadium extra aandacht te geven aan de omgeving van je baby, zodat hij niet met zijn hoofdje ergens tegenaan rolt en zo zijn hoofdje bezeert. Sommige baby’s willen zich nog wel eens al zittend verplaatsen. Dus het is goed om hier rekening mee te houden. Als je je baby wilt stimuleren kun je hem vóór jou laten zitten, met zijn rug naar je toe. Mocht er iets mis gaan en hij schiet naar achteren, dan landt hij op de zachte buik van mama/papa.

Kruipen

Begon je je al zorgen te maken toen je zag dat je baby al kon zitten? Nu komt de fase waar je echt extra alert mag zijn. Je kind wil vanaf nu de wijde wereld verkennen. Zijn leergierigheid is zo sterk, dat het hem op de gekste plekken zou kunnen brengen. Gelukkig maar dat hij een bezorgde moeder heeft die hem zal beschermen tegen alle monstertafels, hoeken, punten, en los slingerende prulletjes. Het kruipen begint met onevenwichtig gewiebel, maar snel zal dat veranderen in een kruipgedrag waar volwassenen u tegen mogen zeggen. Als je je kind in deze fase wilt stimuleren om zijn evenwichtsgevoel te verbeteren, dan kun je speelgoed net buiten zijn bereik leggen, maar wil dichtbij genoeg dat hij ernaar zal willen grijpen. Hij zal zo leren steeds verder te reiken, zonder om te vallen.

Staan, optrekken, en lopen

Ook dit begint onevenwichtig, en je zult dus vaak in het begin zien dat je baby weer op zijn bips neervalt. Maar ook dit zal zich snel ontwikkelen. Je baby zal hier mee beginnen tussen de negen en twaalf maanden. Als je ziet dat je baby stevig op de benen staat, kun je hem helpen door hem bij de achterkant van de schouders te pakken, en hem voor je te laten staan. Je kunt hem dan lichtjes naar voren duwen, zo stimuleer je hem om zijn benen te bewegen. Dit zal hem helpen om ook zijn evenwicht in het lopen sneller te ontwikkelen. Ook kun je gebruik maken van een loopstoel of een baby schommel. Wel wordt er geadviseerd om je baby hier niet lang in te laten zitten. Een half uurtje per dag is meer dan genoeg.

Iedereen komt op z’n pootjes terecht

We hebben aangegeven hoe je je baby extra kunt ondersteunen in de verschillende stadia als je daar behoefte aan hebt, maar dit is niet per se nodig. Onbewust zal je kind veel van jou meekrijgen, ook al heb je het niet door. Dus beweeg met je kind, maar geef hem wel de ruimte om zich op eigen tempo te ontwikkelen. Uiteindelijk zal hij alles leren door spel, net als hoe wij het ook geleerd hebben toen we nog baby waren. Dus speel met je kleine, ga er samen op uit, en geniet ervan. Uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht.