8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Je wil een warme kruik gebruiken om je pasgeboren kindje lekker warm te houden, maar hoe doe je dat eigenlijk? Als je voor het eerst een kruik voor je baby gaat gebruiken, bijvoorbeeld omdat je voor het eerst moeder bent geworden, is het goed om eerst enkele tips door te nemen. Met de juiste tips weet je zeker dat je de kruik op de juiste manier gebruikt.

In dit artikel krijg je niet alleen enkele tips voor het veilig gebruiken van een kruik, maar lees je bovendien waarom je een kruik moet maken voor je kindje. Ook krijg je informatie over de manieren waarop je een kruik kunt gebruiken en welke soorten kruiken er dan precies zijn.

Waarom een kruik maken voor je kindje?

Een pasgeboren kindje is nog niet in staat zijn of haar lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit betekent dat je als moeder de verantwoordelijkheid hebt om je kindje lekker warm te houden. Je kunt je kindje warm houden door hem of haar goed aan te kleden, maar ook door een muts op te zetten. Tot slot kun je een kruik gebruiken om de lichaamstemperatuur van je kindje op peil te houden. Het doel van een kruik is dan ook hetzelfde als het doel van warme kleding en een mutsje, namelijk de lichaamstemperatuur van je kindje goed op peil houden.

Hoe kun je een kruik gebruiken?

Er zijn twee manieren om een kruik te gebruiken. Ten eerste kun je een kruik gebruiken om het bed van je kindje, de kleding van je kindje en/of de kinderwagen te verwarmen. Dit kun je altijd doen, maar is voornamelijk prettig op koudere dagen. Op een hete zomerdag is het bijvoorbeeld niet nodig het bed van je kindje te verwarmen met een warme kruik.

Daarnaast kun je een kruik gebruiken om je baby zelf warm te houden. Dit is alleen noodzakelijk als zijn of haar temperatuur 36,7 graden of lager is. Daarnaast kun je ervoor kiezen de kruik op deze manier te gebruiken als de gevoelstemperatuur lager is dan 5 graden. Is de lichaamstemperatuur van je kindje goed en is het buiten niet kouder dan 5 graden? Dan is het niet nodig om de kruik op deze manier te gebruiken.

De verschillende soorten kruiken

Voor we je enkele tips geven voor het veilig gebruiken van een kruik, is het goed om te weten welke soorten kruiken er allemaal zijn. We beschrijven de verschillende soorten kruiken kort in onderstaande alinea’s.

De heetwaterkruik

De heetwaterkruik is de bekendste kruik. Deze vul je met heet water, eventueel met een klein beetje koud water erbij. De warmte van het hete water komt door de kruik heen.

Er zijn twee soorten heetwaterkruiken, namelijk de kunststof heetwaterkruik en de metalen heetwaterkruik. De kunststof heetwaterkruik moet je na gebruik leeg gooien. De metalen kruik kun je juist het beste niet leeg gooien. Op deze manier voorkom je dat de kruik van binnen gaat roesten.

De kersenpittenzak

Een kersenpittenzak kun je alleen opwarmen in de magnetron. Let op: deze kruik kun je alleen gebruiken om het bed, de kleding of de kinderwagen op te warmen. Omdat het gebruik van de kersenpittenzak een verhoogd risico op de wiegendood met zich meebrengt, mag je deze kruik niet gebruiken om je kindje op te warmen.

De rubberen kruik

Sommige kersverse moeders maken de fout een rubberen kruik te kopen voor hun kindje. Ook dit is een soort kruik, maar deze kruik is niet geschikt om je kindje op te warmen. De rubberen kruik heeft namelijk een groot lekgevaar. Je kunt deze kruik ook beter niet gebruiken in het babybedje, om de kleding van je kindje op te warmen of om de kinderwagen op te warmen, simpelweg omdat de kans op lekken bij deze kruik erg groot is.

De elektrische kruik

Een elektrische kruik verwarm je op met stroom, ofwel door de kruik in het stopcontact te doen. Het opwarmen van de elektrische kruik duurt ongeveer tien minuten en als het zo ver is, stopt de kruik vanzelf met opwarmen. Een groot voordeel van de elektrische kruik, is dat deze niet kan lekken. Een nadeel is dat de kruik sneller afkoelt dan bijvoorbeeld de heetwaterkruik.

De gelkruik

Tot slot kun je ook nog een gelkruik gebruiken om de lichaamstemperatuur van je kindje op peil te houden. Deze kruik kun je alleen opwarmen in de magnetron, net zoals bij het kersenpittenkussen het geval is. Let op: omdat een gelkruik snel afkoelt, kun je deze niet gebruiken om je kindje op te warmen. Je kunt de kruik alleen gebruiken om het bed van je kindje, de kleding van je kindje of de wagen op te warmen.

Hoe maak je veilig een kruik voor je baby? 7 belangrijke tips

Nu je weet hoe je een kruik kunt gebruiken en welke soorten kruiken er zijn, is het belangrijk om te weten hoe je een kruik veilig kunt gebruiken om je kindje op te warmen. In onderstaande alinea’s geven we je zeven belangrijke tips voor het veilig gebruiken van een kruik.

Tip 1: leg de kruik nooit tegen je kindje aan

Als je zelf warm wil worden met een kruik, leg je deze lekker tegen je aan. Bij een baby is dit echter niet verstandig. Je kunt de kruik het beste aan het voeteneinde van het bed leggen: dit geeft al voldoende effect. Heeft je kindje het echt koud? Leg de warme kruik dan naast je kindje, maar dan wel met ongeveer 10 centimeter ruimte tussen je kindje en de kruik in.

Tip 2: gebruik je kruik altijd met een kruikenzak

Mocht je kindje toch tegen de kruik aan komen, dan wil je natuurlijk voorkomen dat hij of zij brandwonden krijgt door een te warme kruik. Daarom doe je altijd een zak om de kruik heen, ook als je de kruik bij het voeteneinde van het bedje legt. Een zogeheten kruikenzak biedt extra bescherming als je kindje toch in directe aanraking komt met de hete kruik.

Tip 3: controleer een kruik altijd voor gebruik

Voor je de kruik gebruikt om je kindje lekker op te warmen, controleer je het ding even goed. Check niet alleen de temperatuur, maar controleer ook of de kruik goed dicht zit. Verder is het verstandig om te controleren of de kruik lekt. Dit doe je door de kruik even heen en weer te schudden. Komt er water vrij? Dan lekt de kruik en kun je deze niet gebruiken.

Tip 4: lees altijd de handleiding van de kruik

Om zeker te weten dat je jouw kruik op de juiste manier gebruikt, raden wij je aan de handleiding van het product goed door te lezen. Zeker voor het eerste gebruik, maar ook als je na het eerste gebruik nog twijfelt over het gebruik van de kruik.

Tip 5: leg de kruik op de juiste manier neer

Je legt een kruik altijd met de achterkant van je kindje af, ofwel met de dop richting het voeteneinde van het bedje. Mocht de kruik toch gaan lekken, dan stroomt het water uit de kruik in ieder geval niet naar je kindje toe.

Tip 6: vergeet de kruik niet uit het bedje of de kinderwagen te halen

Warm je het bedje of de buggy op met een warme kruik? Vergeet deze dan niet uit het bedje of de kinderwagen te halen, als je jouw kindje eenmaal in bed of in de wagen wil leggen. Leg je jouw kindje op de kruik, dan is dit onprettig en kan dit zelfs gevaarlijk zijn.

Tip 7: koop nooit een kruik die uitnodigt om lekker te spelen

Kruiken zijn er in allerlei soorten en maten. Hoewel speelgoedbeest kruiken er schattig en leuk uit zien, zijn ze niet veilig. Een speelgoedbeest nodigt namelijk uit om lekker te spelen. Dit betekent dat het risico op een lek of het openen van de dop van de kruik groter is. Je kunt deze dan ook beter links laten liggen en een ‘saaie’ kruik aanschaffen.