8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Hydrofiele luiers, wie gebruikt die nog? De meeste kersverse aanstaande ouders verbazen zich misschien over het feit dat deze luier nog steeds op de uitzetlijst van de baby staat. Als je eenmaal kinderen hebt, weet je inmiddels wel hoe fijn deze luiers zijn en wat je er allemaal mee kunt doen. Als je hier nog geen voorstelling van kunt maken, geven we je 16 redenen waarom we van hydrofiele luiers houden:

1. Hydrofiele luiers versus handdoeken

Ook al gebruik je ze niet als luier, je kunt hydrofiele luiers wel voor andere handelingen met je baby gebruiken. Het zijn bijvoorbeeld ideale doeken om je baby mee af te drogen. Ze zijn namelijk veel zachter dan een gewone handdoek, ze zijn ook lekker dun waardoor je overal makkelijk bij kunt en ze absorberen ook nog eens erg goed.

2. Als schoonmaakdoekjes

Je kunt hydrofiele luiers ook gebruiken om het mondje van je baby af te vegen of eventueel melk wat uit de mond loopt op te vangen. Eigenlijk kun je ze bij alles gebruiken wat even schoon gemaakt moet worden. Daarom vinden wij ze ook super handig. We gebruiken ze ook nu onze kinderen ouder zijn nog steeds heel vaak.

3. Een mobiel aankleedkussen

Moet de baby verschoond worden of even wat anders worden aangetrokken en je hebt geen aankleedkussen bij de hand? Leg de baby op een hydrofiele luier en je weet zeker dat je een schone ondergrond hebt.

4. Een babyhoofdkussen

Als je er een driehoek van vouwt en dit in het bedje onder het hoofd van je baby legt, blijft het beddengoed schoon ondanks dat de baby af en toe nog wat melk spuugt. Hierdoor hoef je niet iedere dag het bedje te verschonen, maar alleen iedere dag een schone hydrofiel luier. Ook prettig als je tante op visite komt in haar dure mantelpakje en de baby even vast wil houden. Met een hydrofiel luier onder het hoofdje van de baby weet je zeker dat je geen stomerijkosten hoeft te betalen.

5. Een slabbetje

Natuurlijk kun je de hydrofiele luiers ook als slabbetjes gebruiken. En er blijft vast ook nog wel een schoon stukje over waar je na het eten ook nog even de handjes en het mondje mee af kunt doen.

6. Een zomerse deken

Als het te warm is voor een dekentje, kun je de hydrofiel luier perfect als een zomerdekentje gebruiken. Je kunt hem ook aan de buggy knijpen met wasknijpers waardoor je baby minder prikkels krijgt zodat je kindje makkelijker in slaap valt. Let wel op dat het niet te warm wordt achter de doek.

7. Een boertje

Moet je kindje nog boeren, leg voor de zekerheid een hydrofiel luier eronder.

8. Bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft kan het altijd gebeuren dat er wat melk wordt gemorst tijdens het voeden, leg vooraf een hydrofiel luier onder je borst om druppels op te vangen. Dit kun je ook doen bij het kolven. Je kunt ook het zicht op het voeden wegnemen met deze hydrofiele luiers. Stop één punt onder je bh-bandje en sla de doek over de baby. Zo creëer je wat meer privacy.

9. Op het aankleedkussen

Een hydrofiel doek op het aankleedkussen houdt de kussenhoes van het kussen langer schoon.

10. Regen- of zonnescherm

Als de zon recht in de kinderwagen schijnt of de regen waait de kap van de kinderwagen in, kun je de hydrofiel luier gebruiken als regen- of zonnescherm gebruiken. Is het erg warm, gebruik dan liever een parasolletje, anders wordt het misschien te heet in de kinderwagen.

11. In de autostoel

Een autostoel kan warm worden als de zon erop staat. Leg er een hydrofiel luier in waardoor je kind niet in zo’n warm stoeltje zit. Daarbij wordt het stoeltje ook minder snel vies als er wordt gegeten, gedronken of gespuugd in het autostoeltje.

12. Hydrofiele luiers als speelkleed

Even naar het park of onverwachts even lekker genieten op het strand? Haal de hydrofiel doek uit je luiertas en gebruik dit als speelkleed. Je baby ligt er prima op.

13. Als speelgoed

Je kunt de doek zelfs gebruiken als speelgoed. Als de baby gaat grijpen zal hij het leuk vinden om de doek vast te grijpen, maar het is ook een ideale doek als ze overal aan willen gaan sabbelen.

14. Licht en eenvoudig mee te nemen

De hydrofiele luiers stop je zo in je luiertas of desnoods in je gewone tas. Of je legt ze onderin de kinderwagen. Ze kunnen zelfs plat onder het matrasje van de kinderwagen. Hoe veel je ook bij je hebt, een hydrofiel luier kan altijd wel mee.

15. Veilig de luier verschonen

Als je de luier van je zoon gaat verschonen, kan het nog weleens mis gaan. Dat kleine eigenwijze piemeltje heeft menig moeder natgespoten. Leg er een hydrofiel doek op en je weet zeker dat je droog blijft.

16. Als luier

Voordat we het vergeten, moeten we natuurlijk ook nog even vermelden dat de hydrofiel doek ook als luier kan worden gebruikt. Dit wordt niet veel meer gedaan, maar het kan altijd een uitstekende noodoplossing zijn als je geen schone luier bij je hebt. Eigenlijk moet er altijd wel een overbroekje wat ademt overheen.

Je kunt er niet genoeg hebben

Ben je al overtuigd waarom die hydrofiel luiers inderdaad op de baby uitzetlijst moeten? We kunnen namelijk nog veel meer dingen bedenken waarvoor deze hydrofiel doeken handig zijn. Maar waarschijnlijk kom je daar zelf ook achter als de baby er eenmaal is en misschien ontdek je ook weer nieuwe dingen die je er mee kunt.

Als je de babyuitzet gaat samenstellen, zie je de hydrofiele luiers op ieder lijstje staan. Meestal wordt er aangeraden om er zes of twaalf te kopen, maar ook als je er meer hebt krijg je hier zeker geen spijt van. Zeker als je een tweeling krijgt of als je nog meer jonge kinderen in huis hebt. Zelfs moeders die al oudere kinderen hebben gebruiken ze nog steeds. Ze zijn ook niet duur dus je kunt ze zelfs voor hele vieze karweitjes gebruiken en ze daarna eventueel weg gooien. Maar je kunt ze ook tot op negentig graden in de wasmachine wassen. Een ander voordeel is dat ze ook heel snel droog zijn.

Hydrofiele luiers of wasbare luiers?

Eigenlijk zijn hydrofiele luiers helemaal geen luiers meer ook al worden ze nog wel zo genoemd. In 1960 werd door de komst van de wegwerpluier deze katoenen wasbare luier naar de achtergrond verschoven. Voor die tijd werden de hydrofiel doeken tot een luier gevouwen en vastgezet met veiligheidsspelden.

In 1946 werd hier een speciaal overbroekje voor ontworpen waardoor het niet meer kon lekken. Er kwamen zelfs speciale drukknoopjes op de luiers die later werden vervangen door luierklemmetjes. Het kan best zijn dat de hydrofiele luiers weer terrein gaan winnen door de milieu-impact van de wegwerpluier. Hoewel het gemak van de wegwerpluier wel heel erg zwaar telt. Dus het kan best zijn dat hier een andere oplossing voor wordt gevonden.

Hoe ziet de hydrofieldoek er uit?

Een hydrofiel doek is een zachte en dunne doek die gemaakt is van soepel katoen. Ze absorberen goed en drogen snel. Meestal zijn ze wit, hoewel je ze tegenwoordig ook in andere kleuren hebt en zelfs met trendy prints. Ze zijn vierkant en de standaardmaat is 70 x 70 centimeter. Omdat de hydrofiel doeken zo goed in de smaak vallen, worden ze ook al in andere maten op de markt gebracht. Was de hydrofiel doeken altijd voordat je ze gaat gebruiken. Ze worden een stuk zachter na het wassen.