8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Borstvoeding geven is een bijzondere taak als moeder. Je kunt jouw baby helemaal voeden met jouw melk. De melkproductie is compleet afhankelijk van de voeding die jij binnenkrijgt. Om de beste moedermelk te creëeren, is het dus belangrijk dat je goed op jouw voeding let. Wat is belangrijk om veel verschillende producten te eten. Met een gevarieerd dieet heb je de meeste kans om genoeg eitwitten, vezels en veel verschillende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Wat kun je allemaal eten en wat moet je vermijden wanneer je borstvoeding geeft? In dit artikel belichten wij wat voedel voor invloed heeft op jouw melkproductie en de kwaliteit van jouw moedermelk.

De schijf van vijf

Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Wanneer je eet volgens de schijf van vijf, ben je al een heel eind op weg. Het is waar dat je meer moet eten wanneer je borstvoeding geeft, maar dat betekent niet meer snoepen. Een gevarieerd dieet met veel groente en fruit is belangrijk voor de beste melkproductie.

Jouw lichaam stopt veel energie in de aanmaak van moedermelk en het drinken van de melk kost jouw lichaam ook energie. Hierdoor kun je als borstvoeding gevende moeder meer eten en drinken. Zorg voor grotere porties van jouw dagelijkse maaltijden en eet genoeg fruit en gezonde tussendoortjes. Jouw baby is afhankelijk van de moedermelk en jij bent verantwoordelijk voor deze voeding. Voor veel vrouwen is het daarom ook helemaal niet moeilijk om gezond te blijven eten.

Meer eten en jouw gewicht

Het aankomen tijdens de zwangerschap kan traumatisch zijn voor veel vrouwen. Veel vrouwen willen zo snel mogelijk weer op hun oude gewicht zijn. Wanneer je borstvoeding geeft, vraagt dit heel wat enerige van jouw lichaam, hierdoor val je sneller af. Veel vrouwen verkiezen daarom ook het geven van borstvoeding. Het is goed voor jouw baby en jij bent weer sneller op jouw ideale gewicht. Laat dit niet jouw enige motivatie zijn. Want wanneer je gaat dieten tijdens het geven van borstvoeding, krijgt jouw baby te weinig voedingsstoffen binnen. Je moet meer eten, zodat je zowel zelf genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, als jouw baby. Je kunt dus meer eten, en alsnog kunnen de kilo's eraf vliegen. Val je snel veel af? Dan is het een teken dat je te weinig eet. Het is belangrijk om genoeg te eten wanneer je borstvoeding geeft.

Voeding vermijden

Tijdens de negen maanden dat je zwanger bent heb je al veel producten moeten vermijden. Ook wanneer je borstvoeding geeft kun je niet alles eten en drinken. Wat je binnenkrijgt, krijgt jouw baby ook binnen. Er zijn dus bepaalde producten en stoffen je die zeker wilt vermijden wanneer je borstvoeding geeft. Het voordeel is wel, wanneer je veel melk aanmaakt, dat je ook kunt kolven. Heb je dan eens zin in iets wat eigenlijk niet mag? Dan kun je jouw baby de fles geven met moedermelk. Je moet dan jouw volgende beurt weer kolven en deze melk moet je weg doen. Je hebt dus wel iets meer speling wanneer je borstvoeding geeft, dan wanneer je zwanger bent. Deze producten en voedingstoffen kun je beter vermijden wanneer je borstvoeding geeft:

  • Cafeïne: cafeïne is echt een pepmiddel. Dit is niet goed voor baby's. Studies wijzen uit dat cafeïne een negatieve invloed heeft op de groei en ontwikkeling van een baby. Het is dus aan te raden om cafeïnehoudende producten te vermijden. Kies voor decafeïne als je toch koffie wilt drinken.
  • Alcohol: dit spreek voor zich. Wanneer jij alcohol drinkt, bevat jouw moedermelk een percentage alcohol. Er bestaan manieren waarop je thuis jouw moedermelk kunt testen op het percentage alcohol. Ga je een avondje uit of heb je een feestje? Laat de alcohol dan staan, of kolf de moedermelk af. Test de volgende beurt dan altijd of er geen alcohol in de moedermelk zit. De meest eenvoudige manier, is toch om alcohol in zijn geheel te laten voor wat het is.
  • Veel vis: wanneer je borstvoeding geeft mag je wel vis eten, maar met mate. Eet niet meer dan 2x per week vette vis. Vis bevat hoge gehaltes aan dioxines en kunnen zware metalen zoals kwik bevatten. Het is daarom niet aan te raden om veel vis te eten wanneer je borstvoeding geeft.
  • Kruiden: houd jouw maaltijden simpel en vermijd het gebruik van veel specerijen. Anijs en venkel moeten zeker in mindere mate gebruikt worden. De darmen van jouw baby zijn nog erg gevoelig en kruiden kunnen lastig zijn voor vertering van het voedsel als voor de darmwand van jouw baby.

Meer (koe)melk drinken?

Is het een feit of fabel dat je wanneer je borstvoeding geeft veel meer koemelk moet drinken? Jouw moedermelk wordt niet alleen van koemelk gemaakt, dus nee dat hoeft niet. Het is een fabel dat je meer melk moet drinken. Het is waar dat je mer moet eten en drinken wanneer je borstvoeding geeft, maar dat betekent niet alleen meer melk drinken per dag. Het is belangrijk om eiwitten en calcium binnen te krijgen wanneer je borsvoeding geeft. Dit is belangrijk voor de groei en de botten van de baby. Je kunt dus meer melk gaan drinken, maar eiwitten en calcium zitten ook in genoeg andere voedselproducten. Bruine bonen bevatten bijvoorbeeld veel eiwitten en calcium, maar daarnaast ook veel vezels. Wanneer je uitgebreid en gevarieerd eet, krijg je genoeg eiwitten en calcium binnen. Voor jouw inname van eiwitten en calcium ben je niet afhankelijk van melk. Je kunt tijdens de periode dat je borstvoeding geeft, meer koemelk drinken, maar het is niet verplicht.

De kleur van moedermelk door voeding?

Sinds de prehistorie wordt er al gevoed met de borst. In hoeverre heeft wat je eet invloed op de kleur van de moedermelk? In zekere mate kan wat je eet de kleur van de melk bepalen. De melk is bij veel vrouwen nooit exact dezelfde kleur. Sommige voedingsproducten hebben een grote invloed op de kleur dan anderen. Het is niet dat wanneer je veel groente eet, jouw melk opeens knalgroen wordt. Wat wel typisch is, is het eten van wortels. Wanneer je veel wortels eet, krijgt jouw moedermelk wat meer een oranje kleur. De veranderingen van kleur zijn niet heel extreem, maar er is ook een direct verband tussen wat je eet en de kleur die jouw melk heeft.

Een gezond en gevarieerd eetpatroon is aan te raden voor vrouwen die borstvoeding geven. Wat je eet heeft direct invloed op jouw melk. Merk je dat je minder melk aanmaakt en snel afvalt? Dan kan het zijn dat je te weinig eet. Wanneer je borstvoeding geeft is het belangrijk om meer te eten. Op deze manier krijg jij genoeg binnen en jouw baby ook. Wanneer je borstvoeding geeft val je sneller af, ongeacht of je nu meer eet. Zorg voor een gezond eetpatroon en vermijd producten met cafeïne en alcohol.