8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Na wekenlang toekijken hoe jouw baby kwijlt en dergelijke, zie je eindelijk door het tandvlees die eerste kleine tand oprukken. In de komende paar jaar zal de schattige glimlach van je baby geleidelijk aangevuld worden door twee rijen melktanden. De tanden van een baby zijn klein, maar ze zijn belangrijk! Ze fungeren als tijdelijk kauwmiddel voor de volwassen tanden. Als jouw baby geen gezond gebit heeft, zal hij of zij moeite hebben met kauwen en duidelijk praten. Dit is de reden waarom het verzorgen van jouw baby's melktanden en hen vrij van tandplak houden zo belangrijk is.

Zorg dragen voor het tandvlees van je baby

Vanaf de eerste dag kun je meteen beginnen met de zorg van je baby's tandvlees. Deze handeling bestaat niet uit een tandenborstel, tandpasta en poetsen, maar wel uit de volgende stappen:

  • Stap 1. Pak een zacht, vochtig washandje of een stukje gaas.
  • Stap 2. Veeg het tandvlees van je baby voorzichtig minstens twee keer per dag schoon.
  • Stap 3. Veeg vooral het tandvlees van je baby schoon na het eten en voor het slapengaan.
  • Stap 4. Stap 4 spoelt bacteriën weg en voorkomt dat ze zich aan het tandvlees hechten. Bacteriën kunnen een plakkerige goedje achterlaten die de tanden van de baby beschadigt wanneer ze doorkomen.

Tandplak van flesvoeding en moedermelk, hoe voorkom je het?

Tandplak van flesvoeding wordt veroorzaakt door de frequente blootstelling aan suikers die de vloeistoffen bevatten, zoals moedermelk, flesvoeding en vruchtensappen. Deze suikerachtige vloeistoffen glijden geruime tijd rond de tanden van je baby terwijl hij of zij slaapt, wat leidt tot gaatjes die zich eerst in de bovenste en onderste voortanden ontwikkelen. Laat daarom je baby niet in slaap vallen met een fles sap of melk in zijn mond. Vul de fles van je baby eerder met water of geef hem/ haar een fopspeen. Iets wat ook je tandarts zal aanbevelen! Als je borstvoeding geeft, vermijd dan om je baby onophoudelijk te laten zuigen. En veeg na elke voeding de tanden en het tandvlees van je baby af met een schoon, vochtig washandje of een gaasje. Wist je dat 100 ml moedermelk 7 gram suiker bevat?

Tanden poetsen van je baby

Wanneer de eerste melktanden tevoorschijn komen, schakel je over naar een tandenborstel. Kies er een met:

  • Een zachte borstel
  • Een klein hoofd
  • Een groot handvat

Om te beginnen kun je de tandenborstel gewoon nat maken om de tanden te poetsen van je baby of het tandvlees zacht te masseren. Hierdoor raakt je baby gewend aan het gevoel van de tandenborstel in zijn mond en leert hij dat poetsen een aangename ervaring en niet iets dat angstaanjagend of irriterend is. Pas van zodra de melktandjes opduiken, kun je tandpasta gaan gebruiken in de hoeveelheid van een rijstkorrel. Wanneer je baby drie jaar is, kun je dit verhogen naar een kleine hoeveelheid fluoridetandpasta. Poets zachtjes rondom de melktanden van je baby, zowel voor als achter. Uiteindelijk moet je de tanden van je baby poetsen tot hij of zij oud genoeg is om de borstel vast te houden en het zelf te doen. Tot die tijd blijf je je kind helpen tot hij of zij kan spoelen en spugen zonder hulp. Dit gebeurt meestal op zesjarige leeftijd. Terwijl je de melktanden van je baby poets, dien je op symptomen van tandbederf te letten (bruine of witte vlekken of putjes in de tanden). Zelfs al doe je je uiterste best om de tanden van je baby schoon te houden, bij problemen ga je beter meteen naar de tandarts. Maar zelfs als er geen problemen zijn, moet je baby op eenjarige leeftijd een bezoek brengen aan de tandarts. De tandarts kan je advies geven over: babytandverzorging,het krijgen van tanden, fluoride en het zuigen op de duim.

Welke tandpasta gebruiken om de tanden van je baby te poetsen?

Niks is opwindender dan de eerste tand van je baby door zijn tandvlees zien springen en hij of zij naar je glimlacht met die sprankelende lach. Als ouder moet je van begin af aan proberen om tandverzorging als een aangename ervaring voor je baby te maken. Wanneer je baby zijn eerste tanden krijgt, zal de babytandpasta uiteindelijk een belangrijke rol gaan spelen bij het bepalen van hoeveel keer hij of zij later de tandarts bezoekt. Opgelet! Gewone tandpasta mag niet worden gebruikt bij baby's jonger dan twee jaar, omdat baby's het niet kunnen uitspugen! Tip! Jonge kinderen houden niet van sterke smaken. Dit betekent dat de muntachtige tandpasta die jij zo heerlijk vindt, het tegenovergestelde effect heeft bij je kind. Zoek dus naar meer kindvriendelijke smaken, zoals bijvoorbeeld fruit.

Fluoridebehoefte van een baby

Fluoride versterkt het tandglazuur terwijl de tanden worden gevormd. In veel gemeentelijke watervoorzieningen wordt de juiste hoeveelheid fluoride toegevoegd voor een juiste tandontwikkeling. Om erachter te komen of uw water fluoride bevat, en hoeveel, kun je jouw lokale waterdistrict contacteren. Bevat je watervoorraad geen (of niet voldoende) fluoride, overleg dan met je kinderarts of tandarts over fluoridedruppels die dagelijks aan je baby kunnen worden gegeven. Gebruik je gebotteld water om te drinken en te koken, meld je dit ook beter aan je arts of tandarts. Ze kunnen fluoridesupplementen voorschrijven voor je baby. Tandpasta met fluoride is een goede zaak in de juiste hoeveelheid en in de juiste fase van je baby, maar niet tijdens de babytijd. Start dus met fluoride-vrije tandpasta voor baby's. Om zeker te zijn van het juiste moment waarop je je kind fluoride tandpasta geeft (normaal rond de leeftijd van twee jaar), bespreek je het beter eerst met je tandarts of kinderarts.

Het krijgen van tanden

Het kan tot twee jaar duren voordat alle melktanden door het tandvlees van je baby zijn gekomen. Het proces waarbij elke tand tevoorschijn komt, wordt ook 'teething' genoemd, wat een moeilijke tijd voor jezelf en je baby kan zijn. De melktandjes van je baby vinden hun weg tussen de zes en tien maanden oud. Tandjes krijgen is pijnlijk en voelt ongemakkelijk, wat ook de reden is waarom je baby huilt in de dagen of weken voordat elke melktand zich tevoorschijn duwt door het tandvlees. De symtomen die je baby kan vertonen zijn: kwijlen, gezwollen tandvlees en een iets hogere lichaamstemperatuur dan normaal. Hieronder een paar tips om de pijn van je baby te verlichten:

  • Als de eerste tandjes beginnen te duwen, zullen ze op alles kauwen wat onder hun aandacht komt. Kauwen verlicht de pijn in hun tandvlees, daarom is het belangrijk dit gedrag niet te stoppen. Laat je baby kauwen op een schone, koele bijtring of koud washandje. De koude maakt het tandvlees gevoelloos, terwijl het kauwen de pijn vermindert. Vermijd om je kind iets te geven dat klein genoeg is om in te slikken en te stikken. Vermijd ook om een bijtring met vloeistof erin te geven. De ring kan openbreken.
  • Wrijf op het tandvlees van je baby met een vinger (uiteraard niet zonder eerst je handen te wassen!)
  • Wrijf een topische pijnstillers op het tandvlees van je baby. Opgelet! Pijnstillers die benzocaïne bevatten, mogen niet worden gebruikt voor kinderen. Gezondheidsorganisaties waarschuwen dat dergelijke producten mogelijk levensbedreigende bijwerkingen kunnen veroorzaken.
  • Geef je baby af en toe Tylenol (paracetamol) om de pijn te verlichten, maar vraag het eerst aan je kinderarts. Geef je baby nooit aspirine. Dit medicijn wordt in verband gebracht met een zeldzame maar ernstige aandoening dat het Reye-syndroom bij kinderen wordt genoemd. Als je baby ongewoon prikkelbaar of ontroostbaar is, bel dan je kinderarts.

Kokosnootolie als natuurlijk alternatief bij het poetsen van de tanden

Als je baby tandjes krijgt, kan kokosnootolie je redder zijn! Wrijf de olie rechtstreeks op het tandvlees van je baby of voeg een druppeltje toe aan hun favoriete bijtspeelgoed om de pijn te verlichten. Daarnaast heeft kokosnootolie een reinigende functie. Als je baby een paar maanden oud is, kun je beginnen met het zacht masseren van kokosnootolie op het tandvlees van je baby om zijn of haar mondhygiëne te verbeteren. Tenslotte, wil je dat het tandvlees en de tandjes van je baby schoon zijn en blijven, maar maak je je zorgen over het veilige gebruik van tandpasta? Dan kun je als veilig alternatief kokosnootolie gebruiken. Kokosnootolie werkt ook uitstekend bij de behandeling van spruw. Neem wat kokosolie en wrijf het tussen je vingers om het warm te maken. Dep nadien de olie zachtjes in de mond van je baby en het zal de schimmelinfectie verminderen en tevens voorkomen dat het terugkomt.