Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Afgelopen mei ben ik voor het eerst moeder geworden en hoewel ik nog wel wat kinderloze vriendinnen heb, behoren mijn vriend en ik tot de laatsten in onze vriendenkringen die aan kinderen zijn begonnen. Dat betekent dat ik al talloze keren kraamcadeaus heb mogen bedenken voor lieve vrienden en kennissen met uiteenlopende smaken. Geen straf want (online) shoppen vind ik erg fijn om te doen – en meestal valt mijn keus op een boek. Lezen en voorlezen zijn immers ontzettend belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van baby’s. Inmiddels heb ik een top 3 verzameld, want een voorleesboek als kraamcadeau is een heel goed idee:
1. Gonnie het gansje
Met stip op 1: de verhaaltjes over Gonnie het gansje en haar vriendjes. Geschreven en geïllustreerd door Olivier Dunrea (in het Engels heet Gonnie Gossie – ach gossie :)) zullen Gonnie en haar vriendjes het hart van ieder kind winnen, en geloof me: als ouder smelt je ook als je (voor)leest over Gonnie en haar rode lievelingslaarsjes, haar vriendinnetje Gijsje die juist blauwe draagt, kleine Teun die geen middagslaapje wil doen en Bo die alles eet wat ze tegen komt.
De verhaaltjes van de gansjes zijn verkrijgbaar in de meeste boekhandels en online bij bijvoorbeeld Bol.com, als stevige kartonnen boekjes en als prentenboeken, met leuke extra’s erbij zoals een pluchen Gonnie. Helemaal leuk wordt het als je bij het boekje over Gonnie rode regenlaarsjes koopt en dit als setje geeft voor de baby. Scapino bijvoorbeeld heeft effen rode laarsjes in kleine maten voor een leuke prijs (ook in blauw (voor Gijsje), groen en roze).
2. Naamboek: gepersonaliseerd voorleesboek als kraamcadeau
Een willekeurig kinderboek waarin de naam van de hoofdpersoon dezelfde is als de naam van de pasgeborene waarvoor het cadeau is. Natuurlijk kun je allerhande kinderboeken laten personaliseren en dat is ook leuk, maar als je even goed zoekt kun je voor veel namen ook een boek vinden waarin de naam oorspronkelijk al is verwerkt.
Zo vond ik voor vrienden die een Stijn hadden gekregen een leesboek over ‘Stijn, uitvinder’ en een liedjesboek genaamd ‘De reus van Stijn’. Voor alle Emma’s is er bijvoorbeeld ‘Emma Ballerina’ en ‘Emma het Eendje’ terwijl een Boris zijn hart op kan halen met de verhaaltjes over Boer Boris. Ook de Gonnie-serie (zie tip 1) biedt trouwens uitkomst bij een aantal kindernamen.
3. Raad eens hoeveel ik van je hou
Met recht in de top 3: de verhaaltjes over Hazeltje en Grote Haas – toen ik voor het eerst ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ las, kreeg ik tranen in mijn ogen, zo lief vond ik het. ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ is misschien de bekendste van schrijver Sam McBratney maar ‘Altijd en overal’, met avonturen op De Wolkenberg, De Schuilboom en Het Verre Veld, is ook echt een aanrader. Natuurlijk doen de klassiekers als Nijntje, Kikker en eigenlijk alles van Annie M.G. Schmidt het ook altijd goed, maar met één van deze drie opties slaag ik vrijwel altijd voor een leuk kraamcadeau. Ik hoop jullie ook. Veel geef- en (voor)leesplezier!
Dit blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 8 oktober 2015, voor het laatst geüpdatet op 9 december 2024