8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Hoe vaak je tegen een kind ook zegt dat het niet bang moet zijn voor honden, katten en andere dieren, toch bekruipt hen de angst telkens ze er één zien. Sommige kinderen veinzen die angst om aandacht te trekken maar heel wat kleintjes krijgen het daadwerkelijk echt benauwd.

Voor kleine kinderen zijn ze dan ook intimiderend want ze blaffen, springen op, klauwen of krabben nu en dan. Heel vervelend als ze dagelijks geconfronteerd worden met zo'n angstaanjagend mormel want elke dag komen ze er wel eentje tegen.

Het is niet altijd verkeerd als een kind een beetje bang is voor dieren, vooral wanneer ze niet tot het gezin behoren. Een dier blijft een dier en het gedrag is niet altijd te voorspellen. Indien de angst te groot is en je zelfs niet eens een puppy of kitten in huis durft te halen is het wel nodig om er wat aan te doen. Wat doe je wanneer je kind panisch is voor deze schepsels van de natuur en, komen ze ooit over die angst voor honden, katten en andere dieren.?

Wat is angst?

Algemeen gesproken bestaat onze psyche uit twee delen; het bewuste denkvermogen en het onderbewuste. Wanneer je tegen een kind zegt dat het niet bang hoeft te zijn voor een dier omdat het aardig is, niet gaat bijten of wat dan ook, klinkt dit voor het kleintje heel ongeloofwaardig. Het onderbewustzijn, waar de overlevingsstrategie zit opgeslagen , gelooft namelijk iets helemaal anders. Wetende dat het onderbewuste zoveel malen groter is dan het bevattingsvermogen, kan een kind het 'gevaar' nooit wegredeneren.

Men heeft lang aangenomen dat wanneer kinderen geboren worden, zij vrij zijn van alle negatieve emoties maar dit is al een hele tijd achterhaald. Indien bijvoorbeeld moeder bang is voor een hond of een ander dier dan kopieert de ongeboren foetus die angst. Sommigen denken wel eens dat het in de genen zit maar niets is minder waar.

Bij angst en paniek komen stofjes vrij die lichamelijk voelbaar zijn en een kind gaat dan bibberen, bevriezen, vluchten, gillen of naar adem snakken. Dit komt omdat het onderbewuste aangeeft dat het in gevaar is ook al is dat niet zo.

Waar komt de angst voor honden, katten en andere dieren vandaan?

Zoals hierboven reeds aangegeven kan angst ontstaan nog voor het geboren werd. Indien een kind later die angst ontwikkelt kan het verschillende oorzaken hebben. Het is vanzelfsprekend dat, wanneer het reeds een dramatische ontmoeting had met een dier, de angst op dat moment ontkiemt. Ook zien we vaak dat kinderen de kenmerken projecteren op beestjes die ze tegenkomen, van dieren die ze zagen op tv of in een film. Vooral kleuters zijn daar heel gevoelig aan.

Het ene kind is het andere niet; sommige kinderen zijn nergens bang voor en andere slaan al in paniek wanneer ze een spin zien. Dit heeft te maken met het karakter en ook de manier waarop het opgevoed wordt. Vaak is het zo als moeder een angsthaas is dat ze deze angst doorgeeft aan haar kroost. Moeders die al op voorhand roepen 'Pas op voor die hond' of 'Blijf bij die kat weg of je krijgt een krab' planten angstzaadjes in het onderbewustzijn van het kind.

6 tips om van die angst af te komen

1. Geef het goede voorbeeld

Als je als ouder zelf angst voor honden, katten en andere dieren ontwikkeld hebt, doe je er goed aan om van die angst af te komen. Op die manier is de kans veel kleiner dat jouw kind zelf ook de schrik te pakken krijgt. Wellicht heb je zelf de fobie gekopieerd van één van je ouders, een oudere broer, zus of misschien wel jouw oma. Er bestaan technieken en therapieën waarmee je snel resultaat hebt.

2. Negeren is niet altijd een kunst

Wanneer een kind aangeeft dat het bang is voor een dier is het niet de bedoeling dat je dit negeert. Integendeel. Een klein kind dat de boodschap meekrijgt dat het zich niet mag aanstellen als het angstig is, heeft het gevoel dat mama of papa zijn emoties niet ernstig neemt. Hiermee neem je de angst niet weg en geef je onbewust aan dat je de gevoelens van jouw kleintje, en daarmee zijn persoonlijkheid, negeert. Beter is het om er op zijn of haar niveau over te praten, het te troosten en gerust te stellen

3. Pluche kan helpen

Er bestaat bijna geen enkel dier of je vindt er wel een pluchen versie van. Een nep hond of poes in huis halen kan de grootste schrik wegnemen en op een speelse manier de angst voor een groot stuk helpen overwinnen.

4. Net als in de film

In deze tijden van hoogstaande technologie heeft iedereen wel een laptop of tablet met internetaansluiting. Op het internet zijn ontelbare filmpjes te vinden die de leuke en aardige kwaliteiten van een dier in de verf zetten. Spelende kinderen die dolle pret hebben met puppy's, kleine poesjes die gekke dingen doen of kindjes knuffelen.. je kunt het zo gek niet bedenken of je kun samen de meest geschikte filmpjes bekijken waardoor jouw kind een diertje op een heel andere manier zal bezien.

5. Klein beginnen

Wanneer je besluit om je kleintje aan een hond of poes te laten wennen kies je best voor een dier dat al wat ouder is en waarvan je weet dat het rustig is. Speelse opspringende honden en kittens met vlijmscherpe nageltjes zijn niet echt aangewezen als eerste van dichtbije kennismaking. Misschien heeft oma of iemand uit de vriendenkring wel een geschikt huisdier en zijn ze bereid om je te helpen bij het overwinnen van de angst van jouw kind.

De gouden regel is hier wel van niets te forceren, zowel bij jouw kleintje niet als bij het diertje. Laat hen op een rustige ontspannen manier met elkaar kennis maken en indien het de eerste keer nog niet zo goed lukt spreek je af voor een volgende keer.

6. Therapie voor panische reacties

Angst komt in alle gradaties. Terwijl sommige kinderen wel in de buurt durven komen en er niets aan de hand is als de hond of kat rustig blijft liggen, zijn er anderen die gillend in hun broek plassen uit schrik. Wanneer geen enkele tip helpt en je jouw kindje niet kunt bedaren is therapie een optie. Emotional Freedom Techniques of kortweg EFT is bijvoorbeeld een goede behandelwijze om van de angst af te komen. Op een zachte manier én in de taal van het kind wordt nagegaan waar de angst voor honden, katten en andere dieren vandaan komt en meteen wordt deze weggenomen.