8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Kinderen houden van spelen in het bos. Spelen is gezond dus als ouder is het belangrijk om dat aan te moedigen. Veel kinderen kijken tegenwoordig immers veel televisie, of ze zitten achter hun IPad. Het digitale tijdperk heeft er namelijk voor gezorgd dat veel minder kinderen daadwerkelijk buiten gaan spelen. Erg jammer natuurlijk, want buiten spelen is hartstikke gezond. Het nadeel van buiten spelen is echter wel dat er gevaren op de loer liggen. Zeker in het bos zijn veel enge beestjes die ellende kunnen veroorzaken. Je hebt bijvoorbeeld teken. Teken zijn heel gevaarlijk want die kunnen de ziekte van Lyme met zich meebrengen. Een ernstige ziekte waardoor je ook voor een periode in het ziekenhuis kunt belanden. Maar ook mierenbeten kunnen in sommige situaties erg gevaarlijk zijn voor je kind. Heeft je kind een mierenbeet? Raak dan niet gelijk in paniek. In dit artikel lees je meer over een mierenbeet bij je kind. Wat voor soorten mieren zijn er allemaal. Hoe ernstig is een mierenbeet en wat is de oplossing?

Verschillende mieren in Nederland

In Nederland leven veel verschillende mierensoorten. De één komt vaker voor dan de andere. Hieronder een overzicht van verschillende mierensoorten.

  • Wegmier

De wegmier is één van de meest voorkomende mierensoorten in Nederland. Deze mier zie je bijvoorbeeld vaak tussen de stoeptegels zitten. Dit mierensoort komt dus vaak voor rondom je huis. Het voordeel is dat deze mieren niet heel gevaarlijk zijn. Ze steken namelijk niet zo snel en een steek is ook niet gevaarlijk, aangezien het niet pijn doet. Je voelt de steek amper, dus je hebt vaak niet eens door dat je door een mier gestoken wordt.

  • Kale bosmier

De Kale bosmier is een rode mier die vooral in de bossen leeft. Het voordeel is dat de kale bosmier niet vaak steekt, maar kinderen kunnen er wel mee in aanraking komen. Kinderen spelen immers vaak in het bos en bewandelen niet enkel de geijkte paden. Ze komen dus op plekken waar de kale bosmier zich heeft genesteld. De nesten van deze bosmieren zien er vaak uit als heuvels.

  • Vuurmier

Ook de vuurmier heeft een rode kleur, vandaar de term 'vuurmier' om deze mee aan te duiden. Het verschil tussen de vuurmier en de kale bosmier is dat de vuurmier opvallend rood van kleur is. Dit miersoort steekt regelmatig en is een kwaadaardig soort.

  • Overige mieren

Bovenstaande mieren komen het meest voor, maar er zijn natuurlijk nog vele soorten andere mieren in Nederland te vinden. Je kunt daarbij denken aan de faraomier, de steekmier en nog vele varianten op deze mieren. Soms worden er ook weer nieuwe soorten ontdekt en dat is natuurlijk een uniek gegeven.

Nuancering van de rode mier

Veel mensen zijn in de veronderstelling dat er maar één soort rode mier is. Dit is echter een grove misvatting, want er zijn vele soorten. De rode mier is slechts een overkoepelende naam. Zie je rode mieren in het bos? Dit betekent nog niet gelijk dat deze rode mieren ook kunnen steken. Sommige rode mieren kunnen namelijk wel steken en anderen niet. De kleur rood kan ook variëren. Sommige mieren hebben een rode gloed, terwijl andere mieren soms een wat meer lichtere rode kleur hebben. De soorten rode mieren die steken zijn vooral de rode vuurmier en de steekmier. Het is overigens ook een misvatting dat je enkel gebeten kunt worden door rode mieren. Ook door zwarte mieren kun je namelijk gebeten worden. Er ligt echter wel een verschil tussen een steek van een rode mier en een steek van een zwarte mier. Let wel: we moeten wel enigszins generaliseren om dit onderscheid vast te stellen. Het ligt namelijk iets genuanceerder, maar daarvoor is niet genoeg ruimte in dit artikel.

Verschil rode mierenbeet en zwarte mierenbeet

Een beet is niet zomaar een beet. Er is wel degelijk onderscheid tussen rode mierenbeet en een zware mierenbeet. De algemene consensus is dat een rode mierenbeet in de regel pijnlijker is dan een zwarte mierenbeet. Sterker nog: bij een zwarte mierenbeet is het vaak zo dat je de beet niet eens voelt. Het kan echter wel zo zijn dat je later jeuk krijgt. Ook is het mogelijk dat je uitslag op je huid krijgt. Vaak weten mensen dan ook niet dat deze uitslag is ontstaan door een zwarte mierenbeet. Juist omdat de steek zelf vrijwel gevoelloos is. Dit is dan ook het grote verschil met een steek van een rode mier. Een steek van een rode mier voel je doorgaans gelijk, aangezien de rode mieren dieper steken. Vooral bij een rode vuurmier komt het regelmatig voor dat het erg brandt. Veel mensen die erdoor zijn gestoken vergelijken het gevoel met het aanraken van een hete pan. Je voelt gelijk een branding opkomen.

Mierenbeet behandelen bij je kind

Is je kind gestoken door een mier? Het is dan van belang dat je de juiste stappen volgt om de schade zoveel mogelijk te beperken. Veel mensen vragen zich af of ze naar de huisarts moeten bij een mierenbeet. In de regel is dit niet nodig, tenzij er echt een allergische reactie ontstaat. Natuurlijk kun je altijd voor de zekerheid even bellen met de huisarts. Dit is vooral belangrijk wanneer je niet zeker weet of je kind is gestoken door een mier. Je kunt dan de wond omschrijven en vaak kan de huisarts dan van afstand al vaststellen of een behandeling bij de huisarts noodzakelijk is. Is dit niet het geval, volg dan de onderstaande stappen.

Stap 1: ontsmetten

De eerste stap die je moet nemen is het ontsmetten van de wond. Hiervoor kun je gewoon een desinfecterend middel gebruiken. Meestal hebben de meeste mensen desinfecterende middelen wel gewoon thuis staan. Heb je dit echter niet, dan kun je dit gewoon zonder recept verkrijgen bij de apotheek. Het beste kun je dan informeren bij de apotheek welk middel het beste is voor het desinfecteren van mierensteken. Bij de apotheek hebben ze daar veel ervaring mee. Je weet dan zeker dat je een middel krijgt dat uitstekend helpt tegen ontsmetting.

Stap 2: afkoelen

Nadat je de wond hebt ontsmet is het van belang om de pijn te verlichten. Een mierensteek, zeker van rode mier, kan namelijk veel pijn veroorzaken. Niet alleen kan een mierenwond pijn doen, ook kan het zijn dat je last krijgt van ongelofelijke jeuk. Koelen werkt dan ook heel goed. Hiervoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een zak met ijsblokjes. Dit is lekker koel en zorgt ervoor dat de jeuk wat wordt verminderd. Maar heb je geen ijsblokjes in huis? Een washandje volstaat dan meestal ook wel. Dit koelt ook af. Zorg ervoor dat het washandje is voorzien van extra koud water.

Overige tips

Blijft de jeuk aanhouden? Informeer dan bij de apotheker of ze misschien een zalfje hebben. Tegenwoordig heb je heel veel middelen om de pijn te stillen. Probeer zo specifiek mogelijk te zijn bij de beet, zodat ze de beste zalf voor je kunnen leveren die het meest effectief is. Daarnaast moet je er ook bij vertellen dat het om een mierensteek gaat bij een kind. Er zijn namelijk ook bepaalde middelen die totaal niet geschikt zijn voor kinderen. Probeer er ook voor te zorgen dat je kind niet gaat krabben. Hierdoor kunnen de wonden gaan ontsteken. Dit kan gevaarlijk zijn en in die gevallen is het wel raadzaam om even langs de huisarts te gaan.

Zijn mierenbeten gevaarlijk?

Je vraagt je nu ongetwijfeld ook af of mierenbeten ook echt gevaarlijk kunnen zijn. In principe niet: ze kunnen vooral erg vervelend zijn. Maar zolang ze niet gaan ontsteken en je er goed mee omgaat, dan loop je in principe weinig risico. Wanneer je kind echter de mierenbeten openkrabt kan er overigens wel gevaar ontstaan. Er ontstaat dan namelijk een risico op infecties. Deze moeten zo snel mogelijk worden behandeld. Ook kan het openkrabben van mierenbeten zorgen voor littekens. Littekens zijn niet gevaarlijk maar kunnen wel je lichaam ontsieren.

Conclusie

Door het lezen van dit artikel ben je hopelijk meer te weten gekomen over mierenbeten. Allereerst is uiteengezet welke mieren in Nederland voorkomen. Ook het verschil tussen rode mieren en zwarte mieren is aan het licht gekomen. Niet alleen met betrekking tot het uiterlijk, maar ook wat betreft de manier waarop ze steken. Vervolgens is uiteengezet hoe een mierensteek het beste kan worden behandeld. De algehele conclusie is dat een mierenbeet in principe niet gevaarlijk is, maar dat er bij infecties wel het beste een huisarts kan worden ingelicht. Er is een vrij kleine kans op infecties, tenzij een mierenwond wordt opengekrabd. En veel kinderen hebben die neiging natuurlijk, omdat een mierenbeet vervelend kan jeuken.