8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Helaas is het oude gezegde ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ nog steeds van toepassing. Hoe goed je als ouder ook je kinderen in de gaten houdt, er komen nog steeds bijna iedere dag tientallen kinderen op de spoedeisende hulp terecht. Vooral in en rondom het huis komen ongelukjes regelmatig voor. Daarom is het handig als je als ouder weet hoe je in nood moet handelen en dat je weet wat er allemaal in je EHBO-doos moet zitten.

Een EHBO-cursus voor de kleintjes

Een EHBO-cursus volgen is altijd goed, maar met kinderen is het verstandig om ook de speciale cursus voor eerste hulp bij kinderen te volgen. Het is prettig als je weet hoe je in geval van nood moet handelen en bij deze cursus EHBO bij baby's en kinderen krijg je hier instructies voor. Soms gaan deze handelingen nu eenmaal anders als bij volwassenen.

De eerste minuten kunnen cruciaal zijn

Tijdens de cursus EHBO bij baby's en kinderen leer je uiteenlopende dingen. Het draait hier zeker ook om de voorvallen waarbij de eerste minuten cruciaal kunnen zijn. Een pleister opplakken of een knietje verbinden kan iedereen waarschijnlijk nog wel, maar wat moet je doen als je kind bijna stikt? Of als je baby van het bed afvalt? Of als je kind ineens een erge bloeding krijgt? Soms duurt het even eer de medische hulp er is en dan is het handig als je weet wat je zelf kunt doen in geval van nood. Eigenlijk zou iedereen die met kinderen te maken heeft een dergelijke cursus moeten doen, zowel ouders, grootouders als de oppas. De speciale cursussen die gericht zijn op eerste hulp aan kinderen kunnen veel leed voorkomen.

De vijf V’s

Met ruim 140.000 kinderen per jaar die de Spoedeisende Hulp bezoeken is het echt niet zo’n gekke gedachte om een EHBO bij baby's en kinderen te volgen. Alleen al in en rondom het huis gebeuren regelmatig ongelukjes. De meest voorkomende zijn de vijf V’s:

Verbranding

Een kind wat zijn handjes ergens aan brand, bijvoorbeeld aan een fornuis, een kaars of iets anders. Of wat als een kind een kopje hete thee over zich heen krijgt?

Vergiftiging

Medicijnen, toiletblokjes of schoonmaakmiddelen. Voor kinderen ziet het er allemaal heel onschuldig uit, maar wat doe je als je kind dit binnenkrijgt?

Vallen

Een val is zo gemaakt. Een onbewaakt ogenblik op de trap, op de stoel klimmen of op een andere manier. Wanneer is er medische hulp nodig?

Verdriet

Een vinger tussen de deur of het stoten van het hoofd tijdens een wilde bui. Is het ernstig of heb je geen idee?

Vreemde objecten

Kinderen die een batterij inslikken, een knikker in hun neus stoppen, het kan allemaal zomaar gebeuren. Hoe haal je het eruit of heb je hier hulp bij nodig?

Vaak belanden kinderen in de bovenstaande situaties op de eerste hulp van het ziekenhuis, simpelweg omdat de ouders niet weten wat ze het beste kunnen doen. Volgens onderzoek blijkt zelfs dat Nederlandse ouders op het gebied van EHBO-kennis in de ranglijst bij de onderste landen van Europa behoren. Een EHBO-cursus kan hier verandering in brengen.

Weet jij hoe je moet handelen?

Neem als voorbeeld een kind wat dreigt te stikken. Moet je in zo’n geval de baby ondersteboven houden of juist niet? Dat je dit beter niet kunt doen, leer je op zo’n cursus. Net zoals dat je leert dat je een tekenbeet niet moet ontsmetten. Hoe kun je het beste een splinter verwijderen en wat doe je bij tandletsel? Moet bij een bloedneus het hoofd naar achteren worden gehouden of liever naar voren? Of hoe kun je een zuigeling of een ouder kind reanimeren als het nodig is?

De cursus EHBO bij baby's en kinderen

Er zijn diverse aanbieders voor de cursus EHBO bij baby's en kinderen en er is er altijd wel een bij je in de buurt. Je kunt ook op verschillende manieren de cursus volgen, bijvoorbeeld interactief online of een praktijk cursus. Er zijn ook cursussen die een combinatie mogelijkheid hebben. Vaak is het ook mogelijk om binnen één dag het diploma al te halen. De kosten voor de EHBO-cursus zijn bij iedere aanbieder anders. Het hangt ervan af hoe lang de cursus duurt en op welke manier en met welke materialen de cursus gegeven wordt. De prijzen liggen meestal tussen de € 30,00 en € 75,00 per persoon. Je kunt ook iemand inhuren die voor een hele groep de cursus geeft. Dit zou een optie kunnen zijn als je de cursus samen met je vriendinnen of moeders van school wilt doen. Je kunt dan een groepsprijs afspreken. Vaak wordt de EHBO-cursus ook deels of helemaal vergoed door de zorgverzekeraar. Je kunt dit het beste vooraf even checken met jouw zorgverzekering.

Belangrijk voor iedere ouder!

Als je nog geen EHBO-cursus hebt gedaan, zijn hier vast een aantal punten die je kunnen helpen in een noodsituatie:

  • Blijf rustig! Dit kan soms moeilijk zijn, maar als je rustig blijft kun je beter handelen.
  • Zorg dat jij én het slachtoffer veilig zijn
  • Kijk hoe het slachtoffer eraan toe is. Controleer eerst de drie vitale functies: ademhaling, bewustzijn en bloedsomloop (hartslag)
  • Waarschuw hulpdiensten. 112 voor noodgevallen, huisarts bij minder ernstige situaties. Geef de (geschatte) leeftijd door en vertel in welke toestand het kind is.
  • Verleen eerste hulp

Verplaats nooit het slachtoffer!

Mocht je nog geen EHBO-cursus hebben gedaan, dan weet je misschien niet hoe je het beste eerste hulp kunt verlenen. Vraag eventuele omstanders of zij misschien EHBO-ervaring hebben, desnoods voor volwassenen. Bij een kritieke situatie zal de hulpdienst je telefonisch begeleiden met de eerste zorginstructies. Zorg er in ieder geval voor dat je het kind niet verplaatst bij een ongeval, alleen als dit écht nodig is. Het zou namelijk kunnen dat je het letsel van het kind erger maakt door het slachtoffer te verplaatsen. Wacht liever tot het kind uit zichzelf opstaat of tot de hulpdiensten er zijn.

Maak het de hulpdiensten makkelijk

Bij een noodsituatie zal de hulpdienst én de politie zo snel mogelijk ter plekke proberen te zijn om je te helpen. Jij kunt ook de hulpdienst helpen met een aantal punten. Zorg in ieder geval dat je huisnummer altijd goed zichtbaar is vanaf de openbare weg, dan hoeft de ambulance geen kostbare tijd te verspillen om je huis te vinden in noodsituaties. Als je de hulpdienst hebt gebeld, is het verstandig om de instructies van de centralist op te volgen. Maak ook alvast ruimte zodat de ambulance broeders er goed bij kunnen. Probeer ook hier kalm te blijven, zodat je goed de situatie kunt uitleggen en de instructies kunt volgen.

Heb je een EHBO-kit in huis?

Eigenlijk moet iedereen een EHBO-kit in huis hebben. Zowel voor volwassenen als voor kinderen kan dit uitkomst bieden in noodgevallen. Het Oranje Kruis heeft een speciale lijst samengesteld waarop staat wat er in de EHBO-kit zou moeten zitten. Je kunt ook een goedgekeurde verbanddoos van het Oranje Kruis kopen. In deze doos kun je de informatie vinden over de juiste handelingen bij bijvoorbeeld een brandwond, een wond die flink bloedt of een verslikking. Let wel op dat je een goedgekeurde EHBO-kit aanschaft. Hier staat altijd op: ‘goedgekeurd door’ met daarnaast het logo van het Oranje Kruis.

Rode Kruis EHBO app

Natuurlijk is het verstandig om een EHBO-cursus te doen, maar zolang je dit nog niet hebt gedaan, kun je misschien de EHBO-app van het Rode Kruis op je telefoon zetten. Deze app is gratis en kan je helpen bij veelvoorkomende situaties. In een noodsituatie kan de app zelfs gesproken instructies geven. In de app kun je eenvoudig verschillende situaties vinden, van brandwonden tot vergiftiging en van kneuzing tot bewusteloosheid. Let er wel altijd op dat je kiest voor een handeling bij een kind.