Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het is belangrijk om je kind van jongs af aan bewust te maken van wat geld nu precies is en waarom ieder mens geld nodig heeft. Door hier op een jonge leeftijd al aandacht aan te besteden kan het zijn dat het zal helpen in de toekomst een hoop nare financiële situaties voorkomen, zoals schulden, impulsaankopen en foute investeringen. Het is daarom een goed idee om je kind te leren sparen. Zo krijgt je kind het besef van de waarde van geld en hoe er op een verantwoorde manier met geld omgegaan kan worden. We geven daarom graag een aantal tips hoe je je kind het sparen kunt aanleren en kunt stimuleren.
Leg uit wat geld is en waarom geld belangrijk is
Geld is voor een ieder mens belangrijk. De mate waarin het belangrijk is kan per persoon verschillen. Wat in ieder geval voor elk mens telt is dat geld nodig is om te overleven. Om je in je basisbehoeften te kunnen voorzien (onderdak, voedsel, kleding) is geld nodig.
En geld groeit niet aan bomen! Voor kinderen wordt gezorgd. Als ouder of opvoeder voorzie je jouw kind van onderdak, voedsel, kleding en overige zaken zoals educatie en als het meezit een leuke vakantie. Ook betaal je voor de hobby's van je kind zoals sport en het bespelen van een instrument. Maar dit geld komt niet aanwaaien. Jij moet hier ook gewoon voor werken dus waarom zou je kind hier ook niet voor moeten werken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je kind ook een 9-5 baantje aanbied om zo zijn deel te verdienen en hij zichzelf kan voorzien in zijn basisbehoefte. Wel is het slim om met kleine taken te beginnen waar beloningen tegenover staan. Zo leert je kind dat geld niet uit de lucht komt vallen maar dat je geld moet verdienen. Daar vertellen we in punt twee graag meer over.
Werk met een beloningssysteem
Om je kind te leren sparen is het belangrijk dat je het in het begin vooral ook heel leuk maakt. Wanneer je je kind bewuster wilt maken van de waarde van geld en het nut van het sparen moet het niet als een straf voelen, maar als een plezierige activiteit. Een manier om dit te bereiken is het werken met een beloningssysteem. Je kunt samen met je kind een plan maken. Dit plan kan je samen bespreken. Je kunt allerlei taken in en om het huis verzinnen die je kind kan uitvoeren om zo een extra zakcentje te verdienen. Voor elke taak ie volbracht wordt zal hij een beloning ontvangen. Je maakt een schema met alle dagen van de week. Je vult per dag in wat er gedaan mag worden en welke beloning daar aan hangt. Je kunt beginnen met kleinere taken die makkelijk te volbrengen zijn. Het gaat hier niet grote taken die verricht worden, maar het aanleren van discipline. Door taken te verrichten en deze te volbrengen zal je kind een plezierig gevoel krijgen. Er ontstaat een gevoel van nut en door consistentie zal de discipline van je kind zich ook verder ontwikkelen. Door ook nog eens een beloning aan deze taken te koppelen zal je kind de taken graag doen. Beslis eerst welk bedrag je per maand wilt geven. Vanuit daar kun je bedragen aan taken koppelen.
Koppel een doel aan het sparen
Een andere goede tip om je kind te leren sparen is om te werken met een doel. Is er een cadeau wat je kind graag wilt ontvangen, leer hem hier voor te sparen. Koop een mooie spaarpot en plaats deze in zijn kamer. Vooral in het begin is het beter om met cash geld te werken in plaats van een spaarrekening. Door te werken met contanten wordt het idee van geld tastbaar. Je kunt er samen een ritueel van maken dat elke keer wanneer je kind muntjes in zijn spaarpot doet je er zelf ook een muntje bij doet. Stel: Je kind heeft in de week met zijn taken €4,- verdiend, dan kun je er voor kiezen om dit bedrag te spiegelen en ook €4,- in het spaarpotje te doen. Bij elke 'storting' schrijf je in een schriftje op wat er in is gegaan en hoe ver je nog van het 'spaardoel' verwijderd bent. Zo begint het aftellen en zal je merken dat je kind ook steeds gemotiveerder met het sparen aan de slag zal gaan./
Wanneer het doel bereikt is kun je samen naar de winkel gaan en het artikel waar je kind voor gespaard heeft kopen. Niks zal fijner voelen voor hem wetende dat hij hier zelf hard voor heeft gewerkt en het eindelijk heeft kunnen kopen. Zo heeft hij ook direct geleerd dat je met hard werken en sparen jezelf kunt belonen. met iets wat je graag wilt hebben. Wees ook niet verrast als je kind ineens afziet van zijn spaardoel wanneer hij het gewenste bedrag heeft bereikt. Door steeds meer inzicht te krijgen in de waarde van het geld worden de wensen vaak bijgesteld en willen kinderen vaak doorsparen voor een ander (groter) doel.
Niet alles is te koop
Wanneer de spaardoelen bijgesteld worden is het belangrijk dat je een vervolg gesprek hebt met je kind. Het is belangrijk om het sparen te stimuleren maar tegelijkertijd ook transparant te zijn over geld. Geld is niet alles en je kunt niet alles kopen met geld. Sommige dingen kun je je niet veroorloven, hoe hard je hier ook voor spaart en dit is ook oké. Praat ook met je kind over mensen die het minder hebben en hoe geld een ander ook kan helpen. Laat je kind een goed doel kiezen, een doel dat hem aanspreekt en leer hem ook over een deel van het geld te doneren. Dit hoeft geen maandelijkse traditie te worden, maar je kunt dit eens per jaar doen. Bijvoorbeeld op zijn verjaardag of met kerst. Ook hoeven dit geen grote bedragen te zijn. Ook hier gaat het meer om het besef dat zijn bijdrage een verschil kan maken voor iemand anders. Zo leert hij dat hij met geld ook andere dingen kan doen dan enkel cadeautjes te kopen voor zich zelf.
Je kind leren sparen is een grote verantwoordelijkheid maar tegelijkertijd een taak die je met bovenstaande tips goed zult kunnen volbrengen. Maak het leren sparen leuk en educatief en je zult zien dat je kind een gezonde relatie met geld zal ontwikkelen!