8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Kinderen leren taal voor een groot gedeelte aan door imitatie. Dit is ook de reden dat je kind een accent krijgt, wanneer jij of je partner met een accent tegen je kind gaan praten. Maar niet alleen de manier van praten, maar ook de inhoud nemen kinderen over. Er bestaat dus ook een kans dat je kind gaat vloeken. Er zijn verschillende manieren hoe je kind aan deze woorden kan komen. Bijvoorbeeld in gewelddadige films, maar nog vaker wordt het gewoon overgenomen via het schoolplein. Wat moet je als ouder doen als je kind exorbitant begint te vloeken? Lees daar in dit artikel meer over, zodat je als ouder gepaste actie kunt ondernemen.

Expliciet verbieden is niet aan te raden

Veel ouders willen consequent zijn en trekken een harde lijn. Als je kind regelmatig vloekt, is het echter niet verstandig om dit gelijk te gaan verbieden. Want juist door het te verbieden, zal je kind het juist meer gaan doen. Je kind gaat je dan uitdagen en kijken hoe ver hij of zij kan gaan. Het is verstandiger om er niet op te happen, zodat het minder aantrekkelijk voor je kind wordt om erop te reageren. Het kan natuurlijk zijn dat het veel te ver gaat. Je moet dan natuurlijk wel de grenzen aangeven. Maar bij elke vloek in het gordijn gaan hangen heeft geen enkele zin. Het is waarschijnlijk een periode waar je kind wel weer overheen komt.

Niet zelf gaan vloeken

Wil jij niet dat je kind gaat vloeken? Dan moet je natuurlijk zelf wel het goede voorbeeld geven. Je kunt dan natuurlijk zelf ook niet gaan vloeken. Althans, niet in het bijzijn van je kind. Maar liever ook niet in het algemeen, want anders ben je niet consequent. Je kunt immers niet iets verbieden wat je zelf ook veelvuldig doet. Dan mist elke integriteit. Stel dus zelf het goede voorbeeld en probeer vloeken uit je vocabulaire te halen. Je voorkomt daar ook mee dat je kind gaat zeggen: “Ja maar jij vloekt zelf ook!”

Niet verbieden maar inzicht bieden

In plaats van het verbieden van vloeken, is het verstandiger om je kind van context te voorzien. Je kunt je kind beter laten inzien waarom vloeken verkeerd is. Waarom kan je kind beter niet vloeken? Je kunt de gevolgen van vloeken aan je kind vertellen, bijvoorbeeld dat vloeken beledigend kan zijn voor andere mensen. Maar daarnaast moet je natuurlijk ook de context van het vloeken in perspectief plaatsen. Er is namelijk een verschil tussen ordinair op iemand gaan schelden, of een korte vloek om je agressie te laten blijken. Elk persoon heeft ook andere normen en waarden, dus elke ouder trekt ergens anders een grens. Maar het is altijd van belang om inzicht te bieden. Aan de hand van de geschiedenis kun je ook weergeven welke gevaren vloeken kan hebben. Dat het tot pesten kan leiden bijvoorbeeld. Begrip voor een situatie laten inzien, is veel verstandiger dan het gewoon te verbieden.

Alternatieven bedenken

Merk je dat je kind veel vloekt, dan kun je alternatieven voor die vloeken gaan verzinnen. Ook dat is veel verstandiger dan het vloeken te verbieden. Je zegt dan dat je kind in plaats van een vloekwoord een lief woord moet zeggen. Een lief woord dat ook lekker in de mond ligt. Want dat is wel belangrijk bij vloeken. Het moeten woorden zijn die lekker in de mond liggen, want dat is ook de reden dat mensen vloeken. Het zijn vaak woorden die zeer lekker bekken en daarom neemt iedereen dit ook van elkaar over.

Wees je bewust van de fases

Ongeremd vloeken is maar een bepaalde fase in het leven van je kind. Probeer dat ook altijd in je achterhoofd te houden, dat het slechts tijdelijk is en dat het in de meeste gevallen ook wel weer gaat stoppen. Meestal begint het vloeken ongeveer in het derde levensjaar. Dit is het levensjaar waarin je kind zich verbaal op een goede manier leert te uiten. Vaak gaat dit ongeveer door tot het achtste levensjaar. Dan leert je kind meer inzien dat het soms ongebruikelijk is. Dit is ook de periode waarin je kind meer empathisch vermogen gaat ontwikkelen. Hij of zij gaat dan eerder beseffen dat het schelden voor andere mensen niet altijd leuk is. En dat het ook als kwetsend kan worden ervaren.

Geen aandacht geven

Volgens onderzoek hebben kinderen een fase waarin ze de grenzen gaan verkennen. Dit is een moeilijke periode voor de ouders, want je kunt er letterlijk hoorndol van worden. En hoe heftiger je reageert, hoe groter de kans is dat je kind nog gekker gaat doen. Zo werkt het bij vloeken, maar ook bij ander ongewenst gedrag. In die gevallen is het verstandig om daar geen aandacht aan te besteden. Kinderen houden erg van aandacht en negatieve aandacht, is ook aandacht. Dat is het credo waar kinderen mee leven. Probeer om die reden dus ook enkel positieve aandacht te geven in die fase. Doet je kind iets wat je niet bevalt? Probeer dit dan te negeren, hoe moeilijk dit soms ook is. Natuurlijk heb je als ouder vaak de neiging om je kind te corrigeren, maar soms is dat dus niet verstandig. Al moeten er wel altijd grenzen worden aangegeven.

Eindconclusie

Vrijwel ieder kind maakt een fase door met ongeremd taalgebruik. Dit is niet ernstig en je hoeft dus ook niet bang te zijn dat je kind een psychopaat is. Vaak is dit maar een fase en is dit een onderdeel bij het verkennen van de grenzen. In de meeste gevallen komt je kind er wel overheen. Je kind krijgt dan inzicht in de situatie en wordt zich dan meer bewust van de impact van vloeken. Gaat het echter heel lang door? Dan kun je altijd nog hulp inschakelen.