8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Kun jij het je ook nog herinneren, de eerste keer dat je een spreekbeurt gaf? Knikkende knieën, een overslaande stem en vooral blij dat het voorbij was? Het geven van de eerste spreekbeurt is een belangrijk moment in het leven van jouw kind. Jouw kind spreekt voor het eerst voor een grote groep en dit kan behoorlijk spannend zijn. Gelukkig kan een goede hulp en ondersteuning van de ouders een hoop schelen. In dit artikel lees je hoe je samen met jouw kind voorbereid op de eerste spreekbeurt met handige tips en inspiratie.

Een goed onderwerp

Een spreekbeurt geven over een onderwerp dat je goed kent, leuk vind en makkelijk over praat, is de eerste stap naar een geweldige spreekbeurt. Voor de eerste spreekbeurt hoeft de onderbouwing niet eens fantastisch te zijn, maar is het belangrijk dat jouw kind leert spreken voor een groep. Dit gaat natuurlijk veel makkelijker wanneer jouw kind gepassioneerd is over het onderwerp. Kies een goed onderwerp uit waar jouw kind makkelijk over praat. Dit kan een sport zijn dat jouw kind beoefend, favoriet dier, vakantieland of een popidool. Kies een onderwerp waar veel informatie over te vinden is en dat andere klasgenootjes ook goed kunnen begrijpen. Een goed onderwerp is het halve werk voor een spreekbeurt.

Voorbeelden

Een spreekbeurt houden is helemaal niet zo moeilijk of spannend, wanneer jouw kind al goede voorbeelden van spreekbeurten heeft gezien. Heeft een grotere broer of zus al eens een spreekbeurt gedaan? Dan kan dit van grote hulp zijn. Laat broer of zus het voorbeeld geven door bijvoorbeeld een spreekbeurt na het avondeten te doen. Zo leert jouw kind hoe het precies werkt. Is jouw kind met de eerste spreekbeurt de oudste thuis? Dan kun je natuurlijk ook zelf de show stelen na het eten met een spreekbeurt.

Oefenen

Een goede spreekbeurt, is een die goed is voorbereid. Dit betekent dat er flink geoefend mag worden. Oefen de spreekbeurt thuis. Zo heeft jouw kind niet alleen een idee hoe het is om hardop te spreken voor anderen. Ook is het een perfecte manier om extra zekerheid te geven. Een zelfverzekerd gevoel is van groot belang voor de eerste spreekbeurt. Oefen de spreekbeurt het liefst meerdere keren. Zo zit het verhaal er goed in en kan jouw kind wennen aan het gevoel. Het is belangrijk om de avond voor de spreekbeurt, de spreekbeurt nog een keer goed door te nemen. Zo zit de spreekbeurt er nog goed in en kan jouw kind zelfverzekerd naar school gaan.

Oefen niet alleen de spreekbeurt om het verhaal op een rijtje te krijgen. Oefen ook het spreken daadwerkelijk. Is jouw kind goed verstaanbaar, praat het te hard, te zacht of wellicht te snel? Hier kun je goed op oefenen voordat de spreekbeurt in het echt gegeven moet worden.

Feedback geven

Kritiek ontvangen vind niemand echt leuk, maar het is wel cruciaal om beter te worden. Jouw kind hoort liever van jou dat iets aangepast moet worden, dan op school van de juf, meester of klasgenootjes. Houd er wel rekening mee dat dit de eerste spreekbeurt ooit is en het is geen belangrijke speech. Er mogen foutjes in voorkomen en houding zal natuurlijk niet senaat-waardig zijn. Toch is het belangrijk om feedback te geven. Wellicht is het belangrijk dat jouw kind duidelijker, langzamer of harder praat. Ook is het goed om op te letten of jouw kind de zaal inkijkt of veel op het blaadje kijkt. Dit zijn punten waar je samen nog extra op kunt letten en oefenen.

Belangrijk is wel dat je gebruik maakt van opbouwende kritiek. Jouw kind is jong en harde of kritische woorden kunnen flink binnenkomen. Kies voor opbouwende woorden en een oplossingsgerichte houden wanneer je werkt aan feedback. Zo zorg je niet alleen voor een betere spreekbeurt, maar ook een betere zelfverzekerdheid van jouw kind.

Steun en toeverlaat

Het geven van een eerste spreekbeurt kan voor heel wat spanning zorgen bij jouw kind. Het is daarom belangrijk om hier op de juiste manier mee om te gaan. Door te pushen of telkens te blijven oefenen, kun je juist de druk extra opvoeren. Bedenk je goed dat je op de eerste plaats ouder bent en niet de juf of meester. De juf of meester is er om de spreekbeurt te beoordelen en jij bent er vooral als steun en toeverlaat. Dit houd in dat je zeker kunt helpen met de spreekbeurt, maar ook vooral helpt om jouw zoon of dochter bij te staan. Zorg dat je jouw kind een boost aan zelfverzekerd geeft en het gevoel dat wanneer er iets is zij ook echt bij jou kunnen komen voor hulp en advies.

Ieder kind is anders

Er bestaat (helaas) geen vaste formule over hoe je jouw kind het beste kunt voorbereiden op de spreekbeurt. Dit komt natuurlijk doordat ieder kind anders is. De een vindt praten in het openbaar geen probleem en is het wellicht een leuke uitdaging, terwijl de ander er een nacht niet van kan slapen. Het enige wat je als ouder echt kunt doen, is moed inpraten en een positieve houding tegenover de eerste spreekbeurt houden. Stimuleer een positief gevoel door juist te vragen: “Heb je zin in de spreekbeurt morgen?” in plaats van: “En, ben je al gespannen voor de spreekbeurt morgen?”. Jouw houding is belangrijk voor jouw kind.

De eerste spreekbeurt geven is een belangrijk moment. Een goed gevoel overhouden aan dit moment kan ervoor zorgen dat jouw kind in de toekomst moeiteloos in het openbaar kan spreken. Als ouder doe je er goed aan om jouw kind te helpen met het voorbereiden voor de spreekbeurt. Kies bijvoorbeeld samen een goed onderwerp uit, oefen de spreekbeurt thuis en kies een positieve houding tegenover de spreekbeurt. Vergeet niet dat jouw eerste rol een ouder is en niet een leraar. Oefen samen, geef positieve en opbouwende feedback en voor je het weet komt jouw kind thuis van school met een positieve ervaring over de eerste spreekbeurt.