8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Wil je graag zwanger worden? Dan moet je goed weten wanneer je je vruchtbare dagen hebt. Als je op deze dagen vrijt, dan vergroot je de kans op een zwangerschap aanzienlijk. Er bestaan verschillende methodes die je helpen achterhalen wanneer je vruchtbaar bent. Naast de kalendermethode en de temperatuurmethode, kun je dit ook aan de hand van een urinetest bepalen. Dit is de zogenaamde ovulatie-urinetest. Aan de hand van een hormoon in je urine, het luteïniserend hormoon of kortweg LH-hormoon, voorspelt de ovulatie-urinetest wanneer de eisprong plaatsvindt. En als je dit weet, dan weet je meteen ook wanneer je vruchtbaar bent.

Ovulatie-urinetest vruchtbare dagen berekenen

Wat rekenen kan helpen om de kans op zwangerschap te vergroten

Wil je graag in verwachting zijn, dan komt het er vaak op aan om je vruchtbare dagen te berekenen. Je houdt bijvoorbeeld best rekening met volgende gegevens:

  • Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen vindt de eisprong halverwege de cyclus plaats.
  • Zaadcellen kunnen na het vrijen maar liefst vijf dagen in de vagina en de baarmoeder overleven.
  • Een eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.

Leg je deze cijfers samen, dan weet je dat je de beste kansen tot bevruchting hebt als je zes tot twee dagen voor de verwachte eisprong vrijt. De zaadcellen zijn dan immers nog levend op het moment dat de eicel vrijkomt.

Bovendien leren bovenstaande cijfers ook dat vrijen vanaf de dag na de eisprong geen zo’n grote kans op zwangerschap meer heeft. De zaadcellen hebben dan immers de tijd niet meer om de eicel te bevruchten.

Vruchtbare dagen rondom het moment van de eisprong

Om de kansen op een zwangerschap te vergroten, moet je dus zo goed mogelijk weten wanneer je eisprong plaatsvindt en wat je vruchtbare dagen zijn. De vruchtbare dagen situeren zich altijd rond de eisprong. Bij een regelmatige cyclus is dit meestal twee dagen voor de eisprong en de dag van de eisprong zelf.

Stel dat je cyclus steeds 28 dagen telt en de eisprong op de 14de dag valt, dan heb je een grote kans dat je op de 12de, 13de en 14de dag vruchtbaar bent. Telt je cyclus 32 dagen, dan ben je op de 16de, 17de en 18de dag het meest vruchtbaar. In dit laatste geval vindt de eisprong dus op de 18de dag plaats.

Ovulatie-urinetest vruchtbare dagen rondom eisprong

Verschillende signalen in het lichaam wijzen op de vruchtbare dagen

Je vruchtbaarheid kun je in veel gevallen herkennen aan bepaalde signalen in je lichaam.

Sommige vrouwen merken bijvoorbeeld helder slijmverlies op tijdens de vruchtbare periode. Dan neemt de hoeveelheid vaginaal slijm toe en wordt het ook dunner.

Ook aan je lichaamstemperatuur kun je merken dat je vruchtbaar bent. Wens je met deze temperatuurmethode te weten te komen wanneer je vruchtbaar bent, dan meet je vanaf het begin van de cyclus elke dag op een vast tijdstip je temperatuur. Het beste moment om dit te doen is ’s morgens bij het wakker worden. Je neemt best je temperatuur anaal, omdat dit het meest nauwkeurige resultaat geeft. Als je dit gedurende enkele cycli doet, dan merk je zo’n 12 tot 24 uur na de eisprong een temperatuurstijging van 0,5°C op.

Hypofyse maakt voor de eisprong luteïniserend hormoon aan, dat via de urine afgescheiden wordt

Naast de temperatuurmethode en de kalendermethode, kun je ook met een urinetest werken. De hypofyse, een kleine klier onder de hersenen, maakt een korte periode voor de eisprong massaal het luteïniserend hormoon aan. Dit hormoon komt via je systeem van stofwisseling terecht in je urine. De ovulatie-urinetest reageert dan positief op dit hormoon en vertelt je dat de eisprong op komst is. Is de test positief en je wilt zwanger worden, dan is dit dus een uitgelezen moment om te vrijen.

Je kunt de ovulatie-urinetest een beetje vergelijken met een zwangerschapstest. Je brengt de test aan in de straal van je urine. Daarna wacht je vijf minuutjes, waarop je op het teststaafje een positief of negatief resultaat te zien krijgt. Het onderzoek naar dit soort van testen is in volle ontwikkeling, er bestaan ook varianten hierop. Je kunt de resultaten van de ovulatie-urinetest dikwijls ook noteren in een app.

Ovulatie-urinetest

Vraag advies bij je apotheek of drogist over de ovulatie-urinetest

Van de ovulatie-urinetest zijn er verschillende types op de markt. Ze kunnen sterk van prijs verschillen. Het is daarom aan te raden om je eens bij je apotheek of drogist te informeren over de verschillende soorten ovulatie-urinetest die er bestaan. Op het internet kun je zeker ook voor een interessante prijs ovulatie-urinetests kopen. Belangrijk om weten is dat elk type van ovulatie-urinetest zijn eigen specifieke gebruiksaanwijzing heeft. Je moet deze telkens goed lezen en de instructies nauwgezet opvolgen.

Naast een goede bepaling van de vruchtbare dagen, zijn er trouwens nog andere zaken die de kans op een succesvolle zwangerschap vergroten. Zoals we al aanhaalden, ben je zes tot twee dagen voor de eisprong het meest vruchtbaar. Om de andere dag vrijen, heeft de grootste kans op succes. In dat geval is de concentratie van zaadcellen immers optimaal. Al te spannende broeken dragen is niet optimaal voor de kwaliteit van het zaad van de man.

Naast deze voorzorgsmaatregelen, kunnen ook op een bepaalde manier vrijen om de kans tot bevruchting groter te maken. De missionarishouding en het “op zijn hondjes” doen zijn de meest succesvolle manieren. Al even belangrijk is een speelse benadering met de nodige tijd voor het voorspel. Het lijkt misschien vreemd, maar ook dit vergroot de kans op een bevruchting.

Specifieke urinetesten voor IVF- of ICSI-behandelingen

Naast de testen om de natuurlijke eisprong te bepalen, heeft het Erasmusziekenhuis van Rotterdam ook urinetesten ontwikkeld die voorspellen of een vrouw al dan niet zwanger kan worden na een IVF-of ICSI behandeling. Zowel IVF- als ICSI zijn behandelingen waarbij een eicel buiten de baarmoeder bevrucht wordt en daarna terug in de baarmoeder geplaatst wordt. De urinetest voorspelt of je als vrouw zwanger kan worden na het plaatsen van de buitenbaarmoederlijk bevruchte eicel.

De slaagkans van een dergelijke vruchtbaarheidsbehandeling is altijd een risico, met name een op drie. De artsen stellen dat het een besparing is van middelen en energie. Een vruchtbaarheidsbehandeling is altijd psychologisch en lichamelijk belastend. Vrouwen voor wie de test negatief is, weten dat de behandeling geen kans op slagen heeft. Zij moeten dan ook het proces van afwachten niet doorlopen.

Bovendien kan de urinetest in sommige gevallen ook duidelijk maken waarom de zwangerschap niet lukt. Met andere woorden, deze specifieke urinetest van het Rotterdamse Erasmusziekenhuis kan een stap in de goede richting zijn om methodes te ontwikkelen die zwangerschappen wel mogelijk maken. Heb je hier vragen over, consulteer dan zeker je huisarts of gynaecoloog.

Kans op een zwangerschap groter met een positieve ovulatie-urinetest

Wil je bewust zwanger worden, dan doe je er goed aan om zo goed mogelijk te berekenen wanneer je vruchtbaar bent. Dit kun je doen aan de hand van een aantal testen, waaronder de ovulatie-urinetest. Aan de hand van deze test kom je te weten wanneer je je eisprong hebt. Is het resultaat van de ovulatie-urinetest positief, dan vergroot je de kans op een succesvolle bevruchting als je op deze dag vrijt.