8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een heerlijk recept van Dymphina Jooren, schrijfster van het kookboek ‘Eet puur geluk’. Deze keer een recept voor bloemkoolsoep met kikkererwten.

Wat je dagelijks eet kan invloed hebben op hoe je je voelt. Dymphina weet dat als geen ander. In 2007 kreeg ze een burn-out en ze kreeg van haar arts antidepressiva voorgeschreven. Benieuwd naar wat voeding voor haar herstel zou kunnen doen dook ze in de literatuur. De stofjes die ze miste – serotonine en dopamine – zijn gelukshormonen. Dat moest ze toch ook op een natuurlijke manier binnen kunnen krijgen? Ze ging koken met allerlei ingrediënten die boordevol geluksstofjes zitten en schreef er een kookboek over: Eet puur geluk

Serotonine = gelukshormoon

Serotonine, ook wel het gelukshormoon genoemd, wordt aangemaakt door je eigen lichaam. Dit geluksstofje zorgt ervoor dat je hersenen een signaal krijgen van geluksgevoelens. Als je zorgt voor de juiste ingrediënten, kun je dit dus zelf aanmaken. Maakt je lichaam uit zichzelf niet voldoende aan van dit gelukshormoon, dan is het mogelijk dat je last krijgt van verschillende klachten als angsten, slapeloosheid en depressie. Het goede nieuws is; je kunt de serotonine-aanmaak in je lichaam zelf beïnvloeden.

Voedingsstoffen die de serotonine-aanmaak bevorderen zijn onder andere avocado, bananen, vis, noten, zaden, eieren en peulvruchten.

Kikkererwten zijn peulvruchten en kunnen dus bijdragen aan de aanmaak van serotonine. Bovendien zijn kikkererwten een belangrijke bron van plantaardige eiwitten.

Recept bloemkoolsoep met kikkererwten

bloemkoolsoep-met-kikkererwten-recept

  • 1 klein potje kikkererwten
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • 1 kleine bloemkool
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 250 gram kastanjechampignons
  • Scheutje arachideolie
  • 2 kippenbouillon tabletten
  • 100 gram zachte, milde blauwe kaas
  • 150 gram gerookte wilde zalm
  • Handje gehakte hazelnoten
  • 2 dik gesneden zuurdesem boterhammen
  • Peper en zout

Zo maak je bloemkoolsoep met kikkererwten

recept-bloemkoolsoep-met-kikkererwten

  • Verwarm de oven op 200 graden. Spoel de kikkererwten goed af, droog ze en verdeel ze op een bakpapiertje op de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie, strooi de cayennepeper erover, goed husselen en bak ze in ca. 40 minuten in de oven. Ze zijn klaar als de kikkererwten gaan barsten.
  • Haal de bladeren van de bloemkool, snijd in plakken en spoel af.
  • Schil de knoflook en de ui en snijd in kleine stukjes. Borstel de champignons schoon, verwijder een stukje van het steeltje en snijd in stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje arachideolie, laat niet verkleuren en voeg dan de bloemkool toe. Zet het net onder water, voeg de 2 bouillontabletten toe en breng aan de kook. Laat het in ca. 15 minuten garen. Bak ondertussen de champignons mooi bruin met royaal peper op hard vuur.
  • Als de bloemkool gaar is, voeg dan blauwe kaas toe en pureer het met de staafmixer tot een gladde romige soep. Roer de gebakken champignons erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de zalm in stukjes.
  • Verdeel de soep in de kommen en maak af met en de geroosterde kikkererwten, de wilde zalm en de gehakte hazelnoten. Geef er een lekker dik gesneden boterham bij.

Eet makelijk! Heerlijk genieten van deze bloemkoolsoep met kikkererwten.