8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Iedere ouder zit weleens met de handen in het haar op het moment dat een kind weigert om groentes te eten. Bijna alle kinderen maken zo’n fase door, maar bij sommigen lijkt wel heel lang te duren. Wanhoop niet, want met de volgende tips krijgt je kind toch de nodige vitamines binnen.

1. Start met een groentehapje

Begin met groente- in plaats van fruithapjes wanneer een kind oud genoeg is om vaste voeding te eten. Veel ouders geven hun baby rond hun zesde maand het eerste hapje. Dit is vaak een fijngeprakte banaan of peer, al dan niet uit een potje. Bedenk dat deze fruithapjes ongelooflijk veel suiker bevatten, ook al zijn dit fruiteigen suikers. Het kindje went zo snel aan zoetigheid. Wanneer je een paar weken later bijvoorbeeld wortel aanbiedt, zal de baby dit minder lekker vinden, enkel en alleen omdat het zoet gewend is. Daarom is het een goed idee om te beginnen met groentehapjes. Niet alleen fijngeprakte wortel, maar ook broccoli, boontjes en pompoen lenen zich hier goed voor.

2. Biedt herkenbare groenten aan

Biedt vanaf een maand of acht hele groenten aan. Stronkjes broccoli of stukjes wortel zijn heel geschikt. Belangrijk is dat het natuurlijk zacht gekookt is, zodat je kindje zich niet kan verslikken. Vaak vinden kinderen het heel leuk en interessant om dit te eten. Zo leren ze de echte groente kennen en zit het niet verstopt in een prakje.

3. Verwerk het in soep of saus

Een andere mogelijkheid om groentes binnen te krijgen, is wanneer je het verwerkt in een heerlijke soep of pastasaus. Veel kinderen eten dit graag, dus ze merken er weinig van of je er een extra courgette in hebt verwerkt. Doordat vaak de tomaat (een groente die de meeste mensen lekker vinden) de boventoon voert, proef je de andere groente niet specifiek. Kook een paar groenten mee in de soep of saus. Zodra ze zacht geworden zijn, zet je de staafmixer erop en je heerlijke gerecht is klaar. Op deze manier kun je zonder probleem toch veel groente binnenkrijgen.

4. Maak een stamppot

Net als in het bovengenoemde punt, kun je ook groentes stampen in een stamppot. Spruitjes vinden veel mensen bitter, maar als je ze fijnstampt met aardappelen en combineert met een stukje worst of blokjes kaas, heb je een overheerlijk gerecht op tafel.

5. Vul een taco of wrap

Gevarieerd eten met taco’s of wraps is heel feestelijk. Het ziet er zo leuk uit, dat het zelfs voor de moeilijkste eter lastig is om te laten staan. Vaak combineer je het geheel met room en saus, waardoor er ineens wel van de bonen en de mais gegeten wordt! Maak ook gebruik van onze andere 10 tips om eten leuk te maken. 

6. Proef alles een beetje

Mocht het lastig blijven om je kind genoeg groentes te laten eten, dan kun je als het wat ouder is afspreken dat het van alles een beetje proeft. Laat het hem of haar zelf opscheppen. Het hoeft niet veel te zijn, maar spreek af dat van alles wat genomen wordt. Dus knijp een oogje toe als er maar drie doperwten worden opgeschept, het begin is er!

7. Geef het goede voorbeeld

De laatste, maar zeker niet onbelangrijkste, tip is dat je zelf het goede voorbeeld geeft. Ook al vind je niet alles even lekker, laat dit niet duidelijk merken. En zorg ook dat er veel verschillende gerechten op tafel komen. Zo laat je ongemerkt aan je kind zien dat het volledig normaal is om gevarieerd en gezond te eten. Er wordt namelijk niet voor niets gezegd: zien eten doet eten!