8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Je kinderen zijn je grote trots in het leven. Vanaf het moment dat je zwanger bent, staat jouw kind op de eerste plaats in jouw leven. Daarom praat je graag over kinderen en deel je graag hoe trots je op je kind bent. Dat is een hele begrijpelijke behoefte. De vraag is echter wel op welke manier het verstandig is om informatie over jouw kind te delen met anderen. Vooral social media is een lastig vraagstuk. Je bereikt op een gemakkelijke manier jouw familie en vrienden. Maar is het wel verstandig om je kind op social media te plaatsen? We bespreken het hier.

foto-maken-van-baby je kind op social media

Waarom wel je kind op social media plaatsen?

We stipten het al aan in de inleiding: je bent trots op je kind en wilt dat met je familie en vrienden delen. Er is geen eenvoudigere manier om dat te doen dan door foto’s van je kind en tekst over je kind op Facebook te plaatsen, waar al jouw contacten jou kunnen volgen. Vaak wordt het door sommigen irritant gevonden als mensen ongevraagd in appgroepen bestookt worden met kinderfoto’s en Facebook is dan een stuk minder opdringerig. Mensen kunnen er daar immers voor kiezen om je niet meer te volgen of er in ieder geval niet op te reageren. Je bereikt dus op makkelijke manier de mensen die je wilt bereiken zonder dat je ze aan het bestoken bent.

Wat zijn de risico’s?

Wanneer je een foto van je kind op social media plaatst, kun je tegen een aantal risico’s aanlopen. Ten eerste is wat je in feite aan het doen bent het verspreiden van de afbeelding van je kind. Foto’s op social media kunnen eenvoudig gedownload en overgenomen worden. Het risico is dat een ander zomaar jouw foto’s zelf ergens voor kan gaan gebruiken.

Het gevolg kan zijn dat je afbeeldingen tegenkomt op plaatsen waar je ze niet wilt hebben. Daarnaast is het zo dat bedrijven foto’s op social media scannen, zodat ze gerichter kunnen adverteren. Je krijgt dan opeens allemaal kinderartikelen aangeboden in advertenties. Dat is niet per se gevaarlijk, maar kan wel afbreuk doen aan je gevoel van privacy.

Wat kun je doen als je foto’s van je kind tegenkomt op een ander profiel?

Zoals we al schreven, kunnen anderen de foto’s op jouw social media ongevraagd overnemen. Je kunt een aantal zaken ondernemen als dit je overkomt. Ten eerste kun je natuurlijk degene die de foto heeft geüpload vragen of hij of zij de foto wil verwijderen. Dit kan ook op een formelere, dwingendere manier, namelijk door een ‘sommatiebrief’ te sturen aan de uploader in kwestie.

Dit is een brief waarin je eist dat de afbeelding weggehaald wordt omdat het een schending van de privacy van je kind is. Dit recht heb jij als ouder. Wel moet je dan ook bereid zijn om juridische stappen te nemen als er geen gehoor gegeven wordt op eis in je sommatiebrief. Je kunt dan zelfs een dwangsom eisen. Verder kun je ook nog melding maken bij de site waar de foto in kwestie op geplaatst is.

Zaken om te overwegen voordat je foto’s van je kind op social media plaatst

Voordat je overgaat tot het plaatsen van een foto van je kind op social media, is het verstandig om jezelf een aantal dingen goed af te vragen. Denk bijvoorbeeld aan het voorbeeld dat je geeft aan je (oudere) kinderen. Zij vinden immers ook dat ze foto’s online mogen plaatsen als jij dat ook doet. Overweeg ook wie je foto’s te zien kunnen krijgen. Wil je dit inperken?

Controleer dan je instellingen, maar onthoudt wel dat het niet heel moeilijk is voor anderen om te vinden wat jij online gezet hebt als ze er een beetje moeite voor willen doen. Wil je dit risico niet aangaan, zoek dan een andere manier om de foto met je vrienden en familie te delen. Vraag je wel eerst af of dit een foto is die voor je kind niet op enig moment beschamend zal zijn. Je wilt zelf immers ook niet dat minder charmante foto’s van jou online komen te staan.

Compromis: foto’s niet te lang laten staan

Wil je toch graag foto’s van jouw grote trots delen met je netwerk op social media, dan kun je nog met jezelf afspreken dat je ze maar een bepaalde tijd online laat staan. Na een aantal dagen is jouw post immers dusdanig ver weggezakt op iedereens timeline dat hij toch niet meer bekeken wordt. Om dan te voorkomen dat jouw foto’s voor altijd online vindbaar blijven, kun je ze dus na een aantal dagen of weken wissen. Dit is natuurlijk geen waterdichte oplossing, want zo lang je foto’s wél online zijn, kunnen ze gedownload en hergebruikt worden. Ook kunnen mensen er screenshots van gemaakt hebben. Maar je verkleint de kans op misbruik van jouw foto’s wel met deze maatregel.

Welke foto’s houd je beter voor jezelf?

Niet alle foto’s moeten online komen te staan. Ten eerste zet je niet ongevraagd foto’s online waar ook andermans kinderen op staan. Dat zou jij zelf immers ook niet prettig vinden. In het kader van de veiligheid van je kind, moet je ook foto’s vermijden waarop duidelijk te zien is naar welke school je kind gaat. Ook foto’s waarop je kind bloot is, houd je beter voor jezelf.

Niet alleen omdat je kind het op een gegeven moment vervelend gaat vinden dan anderen die foto (hebben) kunnen zien, maar ook omdat er helaas ook mensen met verkeerde bedoeling zijn die zich online begeven. Zoals we hiervoor al zeiden, is het vermijden van mogelijk beschamende foto’s sowieso altijd de juiste keuze in het belang van je kind.

Hoe voorkom je dat anderen foto’s van jouw kind online zetten?

Ook al geldt dit misschien niet voor jou, anderen kunnen heel licht denken over het online zetten van foto’s. Ook als jouw kind daarop staat. Als je hier een duidelijk standpunt over hebt, moet je dit ook vriendelijk maar duidelijk communiceren. Ten eerste naar je eigen familie en vrienden. Dit zou je zelfs al vlak na de geboorte van je kind kunnen doen, met de mededeling ‘wij bepalen graag zelf welke foto’s van ons kind gedeeld worden’. Zo gauw je kind naar school gaat en het netwerk zich uitbreidt met andere kinderen en hun ouders, dan kun je ook de school verzoeken jouw wens door te geven.

Wat als je kind zelf op social media wil?

Als jij het voorbeeld geeft door actief te zijn op social media, kun je wachten op de dag dat je kind jouw voorbeeld wil volgen. Ook als jij niet dat voorbeeld geeft, zijn er overigens nog meer dan genoeg anderen die de behoefte bij je kind om online te gaan kunnen aanwakkeren. Het gebruik van social media is iets wat je je kind moeilijk kan ontzeggen als al zijn of haar klasgenootjes het wel mogen.

Maar je kunt er wel voorwaarden aan stellen. Voordat het moment van deze wens komt, is het belangrijk om erover nagedacht te hebben. Als je ‘nee’ zegt tegen je kind, moet je ook kunnen uitleggen waarom het niet mag. Sta je er wel voor open, ga dan altijd voor een ‘ja, mits’.

Voorwaarden die je kunt stellen als je kind op social media wil

Omdat social media massale communicatie flink versimpeld heeft, schuilen er verschillende risico’s voor je kind die hij of zij zelf vast niet helemaal zal begrijpen. Daarom is het zaak dat jij het gebruik van social media begeleidt en reguleert door regels en controles in te stellen. Dwing bijvoorbeeld af dat jij in het account van je kind kunt inloggen. En verplicht het je kind om jouw vriendschapsverzoek te accepteren, als dat nodig is. Daarnaast kun je gebruik maken van de app Safe Lagoon, die je helpt om je kind te beschermen tegen cyberpesten en andere onprettige zaken. Je kunt hiermee de berichten die je kind plaatst op Snapchat, Instagram en andere sociale apps kunt monitoren.

Dus: is het verstandig om je kind op social media te plaatsen?

Je kind zelf op social media laten is iets wat moeilijk voor altijd te voorkomen gaat zijn. Zelf afbeeldingen van je kind op social media plaatsen is iets wat je wel volledig in de hand hebt. Als we de vraag moeten beantwoorden of het verstandig is om je kind op social media te plaatsen, is het antwoord ‘nee, maar…’. Verstandig is het niet, gezien de risico’s die je aangaat. Maar de behoefte is begrijpelijk.

Daarom kunnen we alleen maar adviseren om er op een doordachte manier mee om te gaan. Plaats alleen foto’s die niet beschamend kunnen zijn voor je kind, waar je niet de aandacht van pedofielen mee trekt en waar geen kinderen van een ander op staan (tenzij je hier toestemming voor hebt). Is je kind oud genoeg om zelf mee te beslissen of hij of zij de foto leuk genoeg vindt om online te zetten, vraag het dan ook aan hem of haar voordat je de foto online zet.