8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Als moeder met een baby of jonge kinderen zal het vaak gebeuren dat je een slaaptekort hebt. Baby’s die ‘s nachts gaan huilen omdat ze willen drinken, peuters die bang zijn of kinderen die ziek zijn, kunnen je slaaprust behoorlijk verstoren. Het gevolg is dat je de volgende dag helemaal duf op je werk komt. Je zult de hele dag aan de koffie gaan zitten en alles is te zwaar. En het heeft ook nog de nodige gevolgen voor je humeur. Dus weinig of niet geslapen? Zo kom je je werkdag door met onderstaande tips.

Gevolgen van slaapgebrek

Om welke redenen je ook weinig tot niet geslapen hebt, slaapgebrek is altijd slecht voor de gezondheid. Een nachtje zul je nog wel overleven, maar kan al de nodige problemen geven. Je concentratievermogen wordt minder, je weerstand zal verzwakken en je humeur lijdt eronder. Maar chronisch slaapgebrek kan enkele ziektebeelden veroorzaken of zelfs verergeren, zoals diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en hartklachten. Dus ook als je keuters je nachtenlang wakker houden, probeer te voorkomen dat je slaapgebrek niet chronisch wordt. Om toch je werkdag door te komen als je weinig tot niet geslapen hebt kunnen enkele tips je misschien helpen.

Tips om je werkdag door te komen

Koffie vermijden

Voor velen is koffie vermijden geen logische tip bij een slaaptekort. Sterker nog, koffie is het eerste waar veel mensen in de ochtend naar grijpen. Het is inderdaad algemeen bekend dat de cafeïne in koffie je energie kan geven. Maar het werkt maar tijdelijk. Als je dan de gehele dag door koffie blijft drinken om maar wakker te blijven, zul je veel sneller geïrriteerd raken en je onrustig voelen. Daarnaast zal koffie ook je stresshormonen laten opspelen. Na verloop van tijd zal het je gevoel van uitputting alleen maar verergeren. Moet je voor een kort moment even alle aandacht erbij hebben? Dan is een bak koffie wel aan te raden, maar drink het niet de gehele dag door. Ben je toch echt een koffieleut? Zorg dan voor een pauze van minimaal twee uur tussen de koffiemomenten om goed de werkdag door te komen. Hetzelfde effect van koffie geldt overigens ook voor energiedrankjes en cola.

Goed ontbijten

Grijp als je weinig tot niet geslapen hebt dus niet naar de koffie, maar naar het ontbijt. Een goed ontbijt is zeer belangrijk. Ook al heb je helemaal geen honger, neem toch een boterham of een yoghurt. Als je vermoeid bent, zal je lichaam extra adrenaline oppompen om het gebrek aan energie te compenseren. Het ontbijt is daarom belangrijk om je lichaam energie te geven en de productie van adrenaline stop te zetten. Als je namelijk niet ontbijt zul je een enorme dip in de middag gaan krijgen.

Een koude douche

Niet prettig voor velen, maar zeker een hulp om je wakkerder te krijgen is een koude douche. Dit hoeft gelukkig niet een volledige douchebeurt te zijn. Je kunt je gewoon warm douchen, maar de laatste 30 seconden tot een minuut met koud water. Dit zal je bloedcirculatie verbeteren en je alertheid zal stukken beter zijn. Je zult je na een koude douche veel frisser voelen, ondanks dat je weinig tot niet geslapen hebt.

Zonlicht

Deze tip zal niet altijd opgaan omdat de zon niet elke dag schijnt. Maar ook daglicht en frisse lucht zullen je lichaam laten weten dat de dag is begonnen. Je lichaam zal zich hier op gaan instellen, ook al is het vermoeid. In de ochtend een kleine wandeling maken of even buiten in de tuin zitten helpt dus om je werkdag door te komen.

Stevige muziek

Muziek helpt altijd als je moe bent. Wel is het afhankelijk van welke muziek je draait. Draai daarom geen slaapverwekkende nummers, maar het liefste nummers met een stevige beat. Desnoods beweeg je je lichaam op de muziek mee, zodat je ook in de stemming komt. Je zult direct merken dat je weer iets meer zin in de werkdag zult hebben en het zal ook zeker je stemming positief beïnvloeden. Ga je met de auto naar het werk? Zorg ook dat je de autoradio op een flink volume zet. Als je vermoeid gaat autorijden, loop je altijd een risico. Je concentratievermogen is een stuk lager en een ongelukje is dan zo gemaakt. Harde muziek in de auto zal je wakker houden. Zing ook lekker hard mee. Dit zal je wakker houden en je komt ook wat vrolijker op je werk aan.

Positieve instelling

Als we weinig tot niet geslapen hebben, hebben we de neiging om de hele dag in een negatieve spiraal terecht te komen. We lopen dan de hele dag te klagen dat we zo slecht geslapen hebben en we dompelen onszelf helemaal onder in zelfmedelijden. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen, dat als je de hele dag negatief blijft of je jezelf de hele dag aan je slaapgebrek blijft herinneren, je automatisch ook slechter presteert. Blijf daarom positief door je bijvoorbeeld alvast te verheugen op de komende avond als je weer lekker je slaap kunt inhalen.

Deel je werkdag effectief in

Als je zwaar vermoeid opstaat weet je al dat er van je werkdag niet heel veel terecht zal komen. Of ieder geval zul je niet tot grote dingen in staat zijn. Pas daar dan ook je werkzaamheden op aan. Probeer die dag bijvoorbeeld veel gemakkelijke taken of routinewerk uit te voeren. Vaak is dit ook werk waar je normaliter niet aan toe komt of laat liggen, dus er zit ook nog iets positiefs aan. Met gemakkelijke werkzaamheden waar je niet bij na hoeft te denken loop je weinig risico op fouten. Moet je toch lastige taken uitvoeren? Doe dit dan niet de gehele dag en neem regelmatig een korte pauze om jezelf op te peppen.

Je slaapritme weer herstellen

Als je de werkdag uiteindelijk bent doorgekomen en je weer thuiskomt is er natuurlijk de neiging om direct je bed in te kruipen. Dit zal uiteraard niet gemakkelijk gaan, omdat je aandacht aan de kinderen moet besteden. Maar slaap inhalen door enkel te gaan slapen is ook niet goed voor je slaapritme. Je ritme raakt dan in de war en dan kan het voorkomen dat je juist vanzelf midden in de nacht wakker wordt. Verstandig is om een uurtje voor je normale bedtijd naar bed te gaan. Zo haal je slaap in en met verder een goede nachtrust zul je de volgende ochtend weer uitgerust opstaan.

Hoe voorkom je dat kinderen je uit je slaap houden?

Als je kinderen je elke avond maar weer uit je slaap houden, dan moet je wel actie ondernemen. Je moet immers voorkomen dat je chronisch slaapgebrek krijgt. Uiteraard komt er wel eens een nacht voor dat je kind ziek is en niet kan slapen. Hier valt weinig aan te doen. Maar als de kinderen voortdurend wakker blijven en niet willen slapen moet je ingrijpen.

Zorg ten eerste voor een vast slaapritueel. Zo weet je kind dat de dag voorbij is en dat het tijd is om naar bed te gaan. Een vast slaapritueel bestaat bijvoorbeeld uit pyjama aandoen, tandenpoetsen, naar bed en dan nog een verhaaltje voorlezen. Een vast ritme zal je kind zelf ook rust geven en daardoor gemakkelijker in slaap vallen. Doe in geen geval drukke spelletjes vlak voor het slapen gaan. Hierdoor krijgen kinderen juist meer energie.

Als je kind ‘s nachts bang is, laat dan een nachtlampje branden, zet de deur op een kiertje of blijf nog in de buurt wat ‘rommelen’, zoals de was opvouwen. Zo hoort je kind dat je in de buurt bent en zal zo veel geruster kunnen inslapen. Een vertrouwd knuffelbeest moet natuurlijk ook altijd mee in bed.

Maken de kinderen ‘s nachts toch lawaai? Dan moet je vooral consequent blijven. Wat juist niet helpt is om de kinderen mee naar je eigen bed te nemen of elke keer op de kinderslaapkamer te verblijven. Dit zullen kinderen als gezellig ervaren en juist het signaal geven om nog even niet te gaan slapen.