8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Rompertjes, er is bijna geen baby in het land die geen kennis heeft gemaakt met dit kledingstuk. Dat is natuurlijk niet voor niets, sinds de tachtiger jaren is het namelijk één van de meest populaire kledingstukken voor baby's. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en ook nog eens erg mooi. Sinds de tachtiger jaren, grote kans dat je er zelf dus ook enkele van versleten hebt toen jezelf een baby was.

1. Wat is een rompertje?

Een rompertje is een kledingstuk voor baby's. Het is een shirt met korte mouwen waaraan een broekje vast zit. Het kledingstuk vormt dus een geheel, vaak zit het aan de onderkant vast met twee of drie knopen tussen de benen. Er zijn ook rompertjes met lange mouwen en overslag rompertjes. Overslag rompertjes zijn aan de voor of zijkant te openen met knopen waardoor je de romper niet over het hoofdje van je baby hoeft te trekken. Het rompertje won snel aan populariteit en al snel was er bijna geen baby in het land zonder rompertje.

2. Waarom heet het een rompertje?

Je zou kunnen denken dat een rompertje de naam rompertje heeft omdat het om de romp van de baby zit. De rompertjes ontlenen hun naam echter aan de childrens romper een Engelse benaming voor het rompertje. De Engelse benaming vindt haar oorsprong in het to romp, te stoeien. Zo heeft de Nederlandse benaming dus niet veel te maken met de romp van een baby maar meer met wat baby's en vooral kleine kinderen doen, stoeien.

3. Waar komt het rompertje vandaan?

Het rompertje komt uit Amerika. Het is ontstaan aan het begin van de 20e eeuw. Daar waren ze al snel populair onder jonge kinderen omdat ze veel bewegingsvrijheid gaven. De rompers zaten losjes in tegenstelling tot kleding uit de 19e eeuw, het was nieuw en modern en vandaar snel erg populair. In het begin werden ze vooral gedragen door jongens later ook meisjes en dames zelf. In de jaren 50 behaalde de kleding een absoluut hoogtepunt in populariteit en werden er zelf zwemkleding van gemaakt. Pas na de jaren 50 werden ze meer een meer voor baby's en peuters gebruikt.

4. Sinds wanneer zijn rompertjes in Nederland?

De rompertjes maakten in de tachtiger jaren debuut in Nederland. Ze werden aangeprezen als het perfecte kledingstuk voor de baby. De uitleg was dat de baby met zijn of haar vele beweging vaak een open rug had door het niet sluiten van shirt op broek. De baby kreeg het hierdoor koud, de romper was de oplossing. Het rompertje is immers broek en shirt in een. Nooit meer een koude rug. Ook de sluiting maakte het populair, het is met een rompertje door de knoopjes bij de benen gemakkelijk om zonder de baby helemaal uit te kleden een nieuwe luier te geven.

5. Welke soorten rompertjes zijn er?

Tegenwoordig zijn er veel verschillende rompertjes. Rompertjes met kort mouwen, lange mouwen en zelf met lange beentjes. Sommige rompertjes zijn speciaal voor de zomer en hebben een dunne stof terwijl andere weer dikkere stof hebben voor de winter. De rompertjes met lange mouwen en benen lijken een beetje op kruippakjes echter hebben de rompertjes geen sokken. Rompertjes zijn vaak bedoeld als onderkleding maar dat hoeft niet altijd zo te zijn, er zijn ook romperpyjamas en romperpakjes die als bovenkleding dienen.

6. Waarvan worden rompertjes gemaakt?

Rompertjes worden veelal gemaakt van katoen. Katoen ademt goed en is daarom erg populair. Rompertjes bevatten soms ook stretch-materiaal, hierdoor blijft het rompertje langer zijn vorm behouden. Rompertjes zijn er ook van Polyester of een combinatie van Polyester en katoen. Tegenwoordig worden ze ook gemaakt van Bio-katoen, dit katoen is biologisch geteeld en daardoor milieu vriendelijk en gezond voor jouw baby.

7. Wat is een goede maat?

Rompertjes komen in verschillende maten, het vinden van de juiste maat is niet altijd gemakkelijk. Belangrijk is te kijken of de romper niet te strak zit, houd ook rekening met de luier. Als je een rompertje wil waar je baby een luier in kan dragen dient deze bij de billen en heupen iets ruimer te zijn. Maat 50 of 50/56 is voor de meeste pasgeborenen passend. Is je baby wat te vroeg geboren probeer dan maatje 48.

8. Hoeveel rompertjes heb ik nodig?

De hoeveelheid rompertjes die je nodig hebt verschilt per baby. Sommige baby's spugen veel en gebruiken daardoor meer rompertjes op een dag als andere baby's. Hoeveel je van plan bent de rompertjes te wassen maakt ook uit. Wil je elke dag een schoon rompertje dan heb je er zeven per week nodig. Wissel je een of twee keer per dag loopt het al op tot veertien. Was je om de drie dagen alles kan je genoeg hebben aan drie tot zes rompertjes. De keuze is geheel aan jou.

9. Gewone romper of overslag romper?

Een gewone romper trek je aan over het hoofd van de baby, een overslag romper als een jas. De overslag romper heeft knopen aan de voorkant of zijkant waardoor je de baby erin kan leggen en zo de romper aan kan trekken. Trek je de romper of andere kleding liever niet langs het gezicht van je baby dan kun je kiezen voor de overslag romper. Nadeel van de overslag romper is wel dat deze minder dicht is dan de gewone romper en daardoor minder beschermend is tegen de kou.

10. Waar koop je een rompertje?

Rompertjes zijn in vrijwel alle baby winkels te koop. Ook veel gewone kledingwinkels verkopen rompertjes op de baby afdeling. Natuurlijk kun je rompertjes ook online kopen waar je soms de mogelijkheid hebt deze meteen te laten bedrukken. Het bedrukken van rompertjes geeft je baby een unieke look omdat je zelf kan bepalen wat je er op laat afdrukken. Ik hou van Mamma of Pappa is populair maar wat dacht je van een rompertje met een foto van jullie gezin? Genoeg te bedenken om dat rompertje extra leuk te maken.