8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een gezin stichten is een spannende tijd, maar het kan ook een dure tijd zijn. Van zodra je aan kinderen begint, komen ook de vragen. Hoe ga ik voor mezelf en mijn kinderen zorgen? Hoe kan ik kinderopvang betalen? Hoe zit het met mijn verzekering? Er zijn zoveel dingen waarmee je rekening moet houden wanneer je start met het stichten van een __gezin. Geldzaken omtrent je kind zijn belangrijk. Om je te helpen, geven we je in dit artikel enkele tips waar je op moet letten.

Budget plannen

Als het woord 'budgetteren' je misselijk maakt, ben je niet de enige. Maar als je je uitgaven negeert, zal dit mogelijk voor problemen zorgen. Je kunt je situatie beter bekijken en een plan bedenken. Op het internet zijn er heel wat budgetplanners te vinden. Het is aangeraden om een van deze tools te gebruiken. Deze handige apps zullen je helpen de realiteit te achterhalen waar je geld naartoe gaat. Als je ernaar streeft dat jij of je partner voor een langere periode thuis bij de baby blijft, dan heb je een plan nodig om die periode financieel te doorstaan. Denk dus na over wat je kunt kopen of tweedehands kunt krijgen en welke luxe je kunt opgeven. Maak je geen zorgen, het is niet voor altijd! Praat met je partner over de beste manier om je huishouden en financiële situatie te beheren. Praat bijvoorbeeld over:

  • Het beheren van jullie dagelijkse uitgaven en sparen
  • Kijken naar jullie financiële doelen en prioriteiten
  • Het uitstellen van het kopen van grote artikelen
  • Het mogelijk afbetalen van een schuld voordat de baby arriveert

Maak een gezinsbudget met de informatie die je hebt verzameld

Nadat je de mogelijke kosten voor het starten van een gezin hebt overwogen, evenals de rechten waarvoor je mogelijk in aanmerking komt, kan het nuttig zijn een budget op te stellen en geld opzij te zetten voor de toekomst van je gezin. Dit helpt je om rekening te houden met je bestaande dagelijkse uitgaven, zoals energierekeningen, boodschappen, benzine, verzekeringen, huur- of hypotheekaflossingen en andere schulden die je mogelijk afbetaalt.

De liefde voor je kind is het belangrijkste

Hoewel het verleidelijk kan zijn om te investeren in de duurste kinderwagen, babykleding of kinderdagverblijf voor je kleintje, is het de moeite waard om te bedenken dat het je liefde voor je kind is en niet het bedrag dat je eraan uitgeeft, dat op de lange termijn het verschil maakt . Met dit in gedachten, kun je overwegen om een __aantal niet-essentiële babyartikelen te schrappen als je je gezinsbudget beheert. Je kunt ook overwegen om te kiezen voor dingen die tweedehands zijn of die je worden gegeven door vrienden waarvan de kinderen nu wat ouder zijn.

Ouderschapsverlof

Wanneer je vóór de geboorte van je baby werkt dan kun je moederschapsverlof aanvragen bij je zorgverzekering. Wat mensen niet altijd weten, is dat werkgevers ook geboorteverlof toekennen, wat eenmalig een extra betaald verlof van 1 werkweek betekent. Heel wat bedrijven hebben hun eigen ouderschapsverlofbeleid, waaronder het betaald en onbetaald ouderschapsverlof voor nieuwe moeders en vaders. Als je het niet zeker weet, is het misschien een goed idee om met je werkgever te praten om te zien of er een regeling is en wat er je wordt aangeboden. Tegelijkertijd wil je misschien ook weten of je in aanmerking komt voor jaarlijks verlof of onbetaald verlof als je van plan bent vrij te nemen.

baby-op-de-kinderopvang

Kinderopvang

Om te beginnen moet je de kosten van kinderopvang afwegen tegen het bedrag dat je verdient. Het soort kinderopvang dat voor je werkt, hangt af van wat je precies nodig hebt en je budget. Misschien zijn er andere oplossingen? Je kunt bijvoorbeeld familie of vrienden hebben die mogelijk kunnen helpen. Zet je naam ook zo snel mogelijk op verschillende wachtlijsten voor kinderopvang. In veel gebieden is de beschikbaarheid een enorm probleem. Zelfs als je niet zeker bent of je kinderopvang zult gebruiken, raden we je ten zeerste aan om je toch in te schrijven, zodat je eventueel later van de optie gebruik kunt maken.

Gezondheidszorg

Zonder extra verzekering, en met enkel je zorgverzekering, krijg je niet altijd je dokterskeuze en moet je misschien een kamer delen bij de bevalling, maar de kwaliteit van de zorg is erg goed. Misschien wil je toch een extra hospitalisatieverzekering nemen om jouw opties uit te breiden? Waar je alvast rekening mee dient te houden, is dat je zorgverzekering in orde moet zijn.

Een testament

Als je nog geen testament hebt, heb je er een nodig als je eenmaal kinderen hebt. Een testament gaat niet alleen om waar je bezittingen naartoe gaan, maar het geeft je de kans om een testamentaire voogd aan te stellen die verantwoordelijk is voor je kind of kinderen als je beiden sterft.

Levensverzekering

Veel mensen hebben een overlijdensverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering, algemeen bekend als levensverzekering. Maar veel gezinnen zijn onderverzekerd, vooral die met hoge hypotheken. Het is een vergissing om alleen de belangrijkste kostwinner te verzekeren. Bedenk ook wat de overlevende partner nodig heeft als de primaire verzorger van de kinderen sterft. Mogelijk is je partner verplicht om minder te werken of een huishoudster en oppas in dienst te nemen. Verzekeringen zijn ingewikkeld en niet alle polissen zijn gelijk. Daarom loont het de moeite waard om met je bank te gaan praten.