8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Wanneer je zwanger bent, en zeker de allereerste keer, moet je erg wennen aan alle veranderingen die zowel lichamelijk als psychisch zullen plaatsvinden. Jij en je partner zullen van vrienden en familie veel tips en advies krijgen, of veel verschillende boeken lezen over de bevalling en het hebben van een baby. Gesprekken met je gynaecoloog kunnen je een stuk op weg helpen bij al je twijfels en vragen rondom je zwangerschap en kraamtijd.

Het kan ook zijn dat je merkt dat je behoefte hebt aan meer informatie over de zwangerschap zelf of dat je graag zelfverzekerder de bevalling tegemoet wilt gaan. Als dit bij jou het geval is, dan is het slim om een zwangerschapscursus te overwegen. In dit artikel lees je alles over de zwangerschapscursus Samen Bevallen, een cursus die bedoeld is voor zowel jou als je partner. Je leest wat het doel van de cursus is, wat de voordelen ervan zijn en welke verschillende cursussen worden aangeboden.

Wat is het precies?

Het belangrijkste kenmerk van de zwangerschapscursus Samen Bevallen, is dat de partner een actieve rol speelt tijdens de cursus, maar ook tijdens je zwangerschap en bevalling. Het doel hiervan is dat je partner een coachende rol krijgt en jou door de bevalling heen kan loodsen, terwijl je verloskundige of gynaecoloog vanaf de zijlijn meekijkt en helpt wanneer dat nodig is. Met deze cursus kun je dus letterlijk samen bevallen.

De cursussen worden gegeven door ervaringsdeskundigen die een twee jaar durende opleiding hebben gevolgd. De organisatie Samen Bevallen bestaat al 30 jaar en heeft daarom veel ervaring in het geven van verschillende cursussen. De lessen worden door heel Nederland gegeven. De groepen bestaan telkens uit zo’n drie tot zes stellen. Er doen dus niet te veel mensen per groep mee, want erg bevorderlijk is voor het persoonlijke contact tussen de andere stellen en de cursusleidsters. Over het algemeen hoef je niets speciaals naar een cursus mee te nemen. Trek altijd wel gemakkelijk zittende kleding aan.

Wat zijn de voordelen

Er zijn verschillende redenen waarom het aan te raden is een zwangerschapscursus te volgen.

  • Wanneer je veel twijfels hebt over de bevalling, of door de bomen het bos niet meer ziet door allerlei verhalen uit je omgeving, kan het heel verhelderend zijn een cursus te volgen. Het helpt je al je twijfels uit te spreken en een realistisch beeld te krijgen van wat je te wachten staat. Als je last hebt van angsten en erg tegen de bevalling opziet, kan deze cursus je ook juist erg geruststellen. Je zelfvertrouwen wordt vergroot door alle tips en trucs die je krijgt. Je zult je hierdoor minder druk maken wat beter is voor de baby én het zorgt ervoor dat je met een positiever beeld terug kijkt op je zwangerschap.
  • Zwanger of niet zwanger, de tijd vliegt. Maar juist wanneer je zwanger bent, wil je zo veel mogelijk genieten en bewust zijn van alle veranderingen in je lichaam. Een cursus helpt je bij het zoveel mogelijk bewust ervaren. Daarnaast is het fijn om met andere zwangere vrouwen in contact te komen. Elke groep bestaat uit stellen die in dezelfde fase van de zwangerschap zitten. Je kunt dus veel ervaringen met elkaar delen en vergelijken. Daarnaast doe je misschien wel leuke nieuwe contacten op waar je na de bevalling nog steeds iets aan hebt.
  • Zoals je al eerder las, de zwangerschapscursus Samen Bevallen heeft als belangrijk oogpunt het betrekken van de partner. Jij en je partner hebben allebei waarschijnlijk een andere manier van ervaren van de zwangerschap. Juist tijdens deze cursus kom je meer op één lijn. Door alle uitleg kan hij of zij beter begrijpen wat er precies in jou omgaat en wat er met je lichaam aan het gebeuren is. Hij of zij krijgt daarnaast antwoord op vragen, zoals hoe er precies actief bijgedragen kan worden tijdens de bevalling en in de kraamtijd.
  • Wanneer je al eens eerder bent bevallen, kun je een cursus doen om je geheugen op te frissen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je vorige bevalling niet verliep zoals je had gewild. Door (opnieuw) een cursus te doen, krijg je de aanknopingspunten die je toen miste of kun je tips krijgen bij eventuele angsten.

Welke verschillende cursussen zijn er

De allerbelangrijkste reden voor het volgens van een zwangerschapscursus, is dat je je bevalling alvast kunt oefenen samen met je partner. Afhankelijk van de cursus die je kiest komen verschillende onderwerpen aan bod. Bij iedere cursus leer je in ieder geval alles over de bevalling. Hoe merk je dat je bevalling is begonnen, hoe verloopt het en wat zijn weeën precies? Hoe kun je het beste omgaan met de pijn, welke ademhalingstechnieken zijn er, welke pijnbestrijding is er mogelijk en hoe ga je überhaupt om met de pijn? Hoe met je persen, welke houdingen kun je aannemen? Daarnaast leer je over wat er gebeurt vlak na dat je kindje geboren is. Hoe verloopt het eerste contact, wat is het verschil tussen borst- en kunstvoeding en wat kun je verwachten van je kraamtijd? Een aantal fijne extra’s van de cursus is dat je ook een aantal ontspanningsoefeningen leert en, zeer handig voor je partner, zwangerschapsmassage.

Er zijn in totaal zes verschillende cursussen bij Samen Bevallen.

De complete Samen Bevallen zwangerschapscursus

Deze complete cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van zo’n twee uur. Ook is er een bijeenkomst na de bevalling, waarbij er ervaringen kunnen worden uitgewisseld. Bij deze cursus komt alle praktische informatie aan bod, zoals je hiervoor hebt kunnen lezen. Je leert hoe je zo ontspannen mogelijk je bevalling kan doorkomen met behulp van je partner. Daar horen ademhalings- en ontspanningsoefeningen bij. Ook leer je wat er precies in je lichaam gebeurt, welke veranderingen je doormaakt, het geven van borstvoeding en wat je van je kraamtijd kunt verwachten. Het is belangrijk dat je je op tijd aanmeldt. Dit kan vanaf de 12e week zwangerschap. Als je je te laat aanmeldt, kan het zijn dat je geen tijd hebt om bij alle bijeenkomsten aanwezig te zijn of dat er geen plek beschikbaar is.

Minicursus Samen Bevallen

Wanneer jij en je partner volle agenda’s hebben, kun je kiezen voor de minicursus, deze bestaat uit vier bijeenkomsten. Wat er aan bod komt tijdens deze versnelde cursus is onder andere hoe je kunt weten dat de bevalling is begonnen, hoe je het beste kunt omgaan met de pijn, hoe je moet persen, ademhalingsoefeningen en je partner leert hoe hij of zij zo actief mogelijk kan helpen tijdens de bevalling. Wat tijdens deze cursus niet aan bod komt, is bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Ook is er minder tijd en ruimte voor het delen van ervaringen met andere stellen.

Herhalingscursus Samen Bevallen

Wanneer je één of meerdere keren zwanger bent geweest, is de herhalingscursus een fijne optie. De basis heb je al, maar je kennis een beetje opfrissen kan geen kwaad. Deze cursus bestaat uit twee tot vijf bijeenkomsten. Informatie over de bevalling wordt iets beknopter gegeven. Je oefent opnieuw met ademhalingstechnieken en bevallingsposities. Deze cursus is ook handig wanneer je twijfels hebt over je vorige bevalling of wanneer er destijds iets niet goed is gegaan. Onzekerheden worden op deze manier uit de weg geholpen.

Privécursus Samen Bevallen

Groepscursussen zijn heel fijn voor het uitwisselen van ervaringen, maar het komt ook vaak voor dat stellen liever op een intiemere wijze de cursus willen volgen. Ook kan het zijn dat je te laat bent met de aanmelding voor de groepscursus. Daarvoor bestaan de privécursussen. Deze bestaat uit twee tot vier bijeenkomsten en zijn volledig gefocust op jou en je partner. Op een intieme manier kun je over al je twijfels spreken en alles vragen aan de cursusleidster.

Weekendcursus Samen Bevallen

Wanneer het door ingewikkelde werkschema’s of gebrek aan tijd niet lukt de bijeenkomsten op doordeweekse avonden bij te wonen, dan is de weekendcursus een optie. Deze wordt gegeven van vrijdagavond tot zondagmiddag. Tijdens deze cursus ga je op een snelle en intensieve manier door alle informatie. Op zaterdagmiddag is er een pauze om alle informatie te laten bezinken. Vervolgens gaat de cursus in de avond verder, waarna je op zondagochtend eerst rustig ontbijt en daarna weer verder gaat. De bevalling wordt geoefend na de lunch op zondagmiddag. Zie het als een soort snelle stoomcursus. Dit type is op twee locaties in Nederland mogelijk, namelijk in Twente en Egmond aan Zee.

Samen Bevallen in het Engels

Wanneer jij of je partner, of beiden, niet goed Nederlands spreekt, maar wel Engels, dan kun je deze cursus overwegen. De cursus lijkt op de privé variant en wordt dus één op één gegeven. Het bestaat uit drie tot vier bijeenkomsten. De cursus is geheel in het Engels en is op ongeveer 35 verschillende plekken in Nederland beschikbaar.