8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Veel ouders stellen zich de vraag of hun kind klein of groot gaat worden. Spijtig genoeg is er geen toverstaf die met exacte zekerheid de toekomst kan voorspellen over de lengte van je kind als volwassene. Er bestaan wel enkele hulpmiddelen om bij benadering de lengte uit te rekenen. In dit artikel 'Bereken hoe lang je kind wordt', worden enkele kapstokken aangereikt om de lengte min of meer in te schatten. Er zijn verschillende methodes die je hierbij kunnen helpen.

Waarom de lengte van je kind meten?

De lengte en het gewicht zijn slechts twee variabelen die je kunnen helpen bepalen of je kind op een gezonde manier groeit. Gewicht nemen van je kind is relatief eenvoudig als je thuis over een weegschaal beschikt. Het meten van de lengte van je kind vereist iets meer techniek. Voor kinderen met een kleinere gestalte of die misschien niet zo snel groeien als hun leeftijdgenoten, is het meten van de grootte op regelmatige tijdstippen belangrijk. Het bijhouden van individuele groeicurves is slechts één reden om de lengte van je kind te meten. Hoe lang je kind is, stelt je in staat om vergelijkingen te maken met andere kinderen. Deze parameter kan bijvoorbeeld helpen om problemen met de groei vroegtijdig te ontdekken. Een nauwkeurige lengte- en gewichtsmeting voor je kind helpt ook bij het bepalen van de body mass index (BMI), een ander meetinstrument om de groei van je kind te bepalen. De BMI is een berekening die gewicht met lengte vergelijkt, zodat je kan bepalen of hun lengte geschikt is voor hun gewicht. Al deze metingen samen kunnen helpen bij het identificeren van problemen met groei, ondervoeding of overvoeding voor dat de problemen erger worden.

Hoe de lengte van je kind meten bij je thuis?

Als je de lengte van je kind bij je thuis wil meten, hangt dit eerst af van het feit of je kind zelfstandig tegen een muur kan gaan staan zodat je een nauwkeurige meting kan bepalen. Met baby's die niet kunnen staan of ronddolende peuters die niet stil willen staan, kan het gemakkelijker zijn om de lengte op te meten wanneer ze liggen. Daarom moet je eerst beoordelen of je kind rechtop kan staan.

Het meten van de lengte van een staand kind

Hieronder een stappenplan hoe je dit het beste aanpakt:

  • Stap één: Het eerste wat je moet doen is het verwijderen van kledingstukken die de meting kunnen beïnvloeden. Verwijder schoenen en dikke kleding. Hou er ook rekening mee dat het kapsel de meting niet gaat belemmeren zoals een vlecht of een paardenstaart.
  • Stap twee: Zorg ervoor dat je de meting gaat uitvoeren op een vlakke vloerbedekking. De hielen en de voeten moeten zo dicht mogelijk tegen de muur kunnen staan.
  • Stap drie: Laat je kind met de voeten plat en tegen elkaar tegen de muur staan. Het hoofd, schouders, billen en hielen van het kind moeten contact maken met de muur. De benen moeten recht zijn en de schouders vlak. Je kind moet recht vooruit kijken met de kin evenwijdig met de vloer.
  • Stap vier: Zorg dat je een stuk karton of hout in de buurt hebt dat je kan plaatsen op het hoofd. Markeer met een potlood de plaats van het hoofd tegen de muur.
  • Stap vijf: Laat je kind van de muur afstappen en gebruik een meetlint om vanaf de vloer naar het gemarkeerde gebied op de muur te meten.
  • Stap zes: Zorg ervoor dat je de lengte van je kind registreert en een logboek met verschillende datums zodat je alles nauwkeurig later kan bekijken.

De lengte van je kind liggend bepalen

Als je kind niet in staat is om te staan, zal je tijdens het liggen moeten meten. Enkele tips hoe je best hiermee omgaat:

  • Stap één: Vraag een familielid of iemand uit je kennissenkring om je even te helpen wanneer je baby of peuter ligt.
  • Stap twee: Leg je kind op een vlakke ondergrond zoals een bed.
  • Stap drie: Vraag je partner om het been van je kind volledig te strekken.
  • Stap vier: Gebruik een soepel meetlint om de baby te meten van de bovenkant van het hoofd tot de onderkant van de hiel. Bij een onstuimige baby kan je best de meting twee keer na elkaar doen en een gemiddelde lengte van de twee metingen toepassen. Een goede raad. Doe gewoon je best. Het doel van het meten van de lengte van je kind is niet zozeer om de precieze lengte te meten, maar een meting te krijgen die je in de toekomst kan vergelijken.

Hoe vaak moet je de lengte meten?

Nu je weet hoe je de lengte van je kind moet meten, stelt zich de vraag hoe vaak je dat moet doen? De lengte hoeft niet zo vaak gebeuren als het gewicht. Als je kind geen grote groeiproblemen heeft, kan dit halfjaarlijks gebeuren of om het jaar worden gemeten. Als er een groeiprobleem is, kan je best in overleg met de huisarts of kinderarts vragen hoe vaak je de lengte moet meten. Onthou dat de lengte slechts één factor is om de juiste groei te bepalen.

Hou de metingen goed bij

Het bijhouden van het gewicht en de lengte is belangrijk om eventuele problematische groeistoornissen op te sporen. Hou vooral de datum goed bij en voeg eventuele kanttekeningen toe zoals gedrag, gezondheid, het eetpatroon of iets anders dat betrekking heeft op de groei van je kind. De meest gebruikte methodes om te berekenen hoe lang je kind wordt, kan je hier vinden:

1. Schat de grootte in met de formule van Tanner

Als je wil weten hoe groot je kind als volwassene later is, heb je een paar opties om dit te meten. Eén van die formules is die van Tanner. Omdat de lengte van je kind grotendeels afhankelijk is van de genetische aanleg, houdt de formule van Tanner rekening met de grootte van beide ouders en het feit dat meisjes over het algemeen kleiner zijn dan jongens. Van deze rekensom wordt gezegd dat het de ouderlijke grootte berekent.

Voor een meisje is dit:

De lengte van de vader in centimeter min dertien en dan gedeeld door twee

Voor een jongen is dit:

De lengte van je vader in centimeter plus dertien en dan gedeeld door twee

Een concreet voorbeeld:

Als je als moeder 165 centimeter bent en de vader 180 centimeter, moet de grootte van je dochter zijn: (165 + 180 – 13) / 2 = 166 centimeter

Dit is echter slechts een schatting. Het is in bijna in twee van de drie gevallen correct of komt in grote lijnen overeen met de realiteit. Maar ook vele andere factoren kunnen de grootte van je kind beïnvloeden zoals de productie van groeihormonen of voeding.

2. Op basis van de groeimeter van je kind

Met behulp van software op basis van de groeimeter van je kind, kan je kinderarts een vrij nauwkeurige schatting van de lengte maken. Maar nogmaals, verschillende andere externe factoren kunnen hierbij een rol spelen. Als je kind iets langzamer groeit dan de klasgenoten, kan de kinderarts mogelijk de leeftijd van de botten bepalen, waarvoor een röntgenfoto van de pols nodig is. Het is mogelijk om de botleeftijd te gebruiken om de volwassen grootte te schatten, maar de foutmarge ligt vaak aan de hoge kant.

3. De lengte bepalen als je kind twee jaar is

De twee-jaarmethode voor het voorspellen van de toekomstige lengte van je kind is net zo eenvoudig als het in de oren klinkt. Het enige nadeel is dat je moet wachten tot je kind de leeftijd van twee jaar heeft bereikt of de metingen gebruikt die destijds hebben plaatsgevonden. Deze methode is heel lang gebruikt, hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is om de nauwkeurigheid te ondersteunen.

Om de lengte van je kind te voorspellen, moet je volgende gegevens doorgeven:

  • Zoek uit hoe groot je kind is of was op tweejarige leeftijd
  • Vermenigvuldig die hoogte met twee

Het resultaat van die berekening is de voorspelde lengte. Voorbeeld: Als je dochter bijvoorbeeld 85 centimeter lang was op tweejarige leeftijd, is de kans heel groot dat je dochter als volwassen persoon 170 centimeter groot is: 85 x 2 = 170 centimeter