8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Je hebt een tijdje geprobeerd zwanger te worden en toen je die positieve zwangerschapstest voor je neus had, was je natuurlijk hartstikke blij. De angst voor een miskraam is altijd aanwezig, maar je gaat er niet vanuit dat je zwangerschap geen positief einde zal hebben. Toch eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam.

Dat een miskraam bij 1 op de 10 zwangerschappen voorkomt, maakt het er zeker niet gemakkelijker op als je zelf een miskraam hebt. Sterker nog, een miskraam voelt als een echt verlies. Hoe je het beste kunt omgaan met een miskraam, lees je in dit artikel.

Ontken je zwangerschap niet

Ook als je pas ééntwee of drie weken zwanger bent geweest, was je toch echt zwanger. De eerste stap van het verwerken van je miskraam, is simpelweg erkennen dat je zwanger bent geweest. Dit maakt het verdriet misschien wat heviger en dus moeilijker om mee om te gaan, maar aan ontkenning heb je op de lange termijn helemaal niets. Ontken je voor jezelf dat je zwanger bent geweest en voel je je toch verdrietig? Dan maak je je eigen emoties moeilijker om te begrijpen en dus moeilijker om goed te verwerken. De eerste stap van een goede verwerking is dan ook erkenning.

Vertel je verhaal aan je ‘inner circle’

Je hoeft echt niet al je familieleden, vriendinnen en collega’s te vertellen dat je een miskraam hebt gehad. Zeker niet als zij helemaal niet wisten dat je zwanger was. Toch hoef je je miskraam ook niet te verzwijgen. Het is moeilijk om over je miskraam te praten, maar toch kan het prettig zijn om je ‘inner circle’ te vertellen wat er gebeurd is. Niet alleen omdat je je verhaal dan even kunt delen, maar ook omdat je ‘inner circle’ dan in ieder geval begrijpt waarom je verdrietig bent, soms een kort lontje hebt of gewoon niet lekker in je vel zit.

Bepaal voor jezelf met wie je jouw verhaal wil delen. Dit kunnen je ouders zijn, maar ook je beste vriendin, je zus of misschien een vriendin die zelf ook eens een miskraam heeft gehad. En merk je dat je je echt niet kunt concentreren op je werk, simpelweg omdat je zo ontdaan bent van de situatie? Dan mag je je leidinggevende ook best op de hoogte brengen van de situatie. Hij of zij hoeft hier verder niets mee te doen, maar begrijpt nu in ieder geval wel waarom je niet op de top van je kunnen presteert.

Verwerk je verdriet samen met vriendinnen

Het kan zó opluchten om er even een dagje tussenuit te gaan met vriendinnen. Je kunt dit moment gebruiken om over je verlies te praten, maar je kunt het onderwerp ook expres niet aansnijden. Een dagje even nergens aan denken, bijvoorbeeld door met je vriendinnen naar de sauna, de dierentuin of een leuke stad te gaan, is soms ook hartstikke fijn.

Vergeet je partner niet

Mannen hebben een miskraam over het algemeen sneller verwerkt dan vrouwen. De kans is groot dat ook jouw partner sneller klaar is om verder te gaan met zijn leven, dan jij dat bent. Dit komt simpelweg omdat je partner niet degene is die jullie kindje gedragen heeft. Het is niet altijd even gemakkelijk dat je partner sneller ‘klaar’ is met het verwerken van zijn verlies dan jij, maar heb hier wel respect voor. Dit heeft niets met ongevoeligheid te maken, maar simpelweg met het feit dat je als vrouw wat meer te verwerken hebt bij een miskraam.

Probeer zo veel mogelijk te praten over jullie verlies. Als je partner eigenlijk wel klaar is met de verwerking en jij nog niet, mag je best uitleggen waarom dit voor jou wat moeilijker ligt. Blijven communiceren met elkaar is in ieder geval erg belangrijk. Zo voorkom je dat er een kloof tussen jullie ontstaat, die de moeilijke situatie in jullie leven nog moeilijker maakt.

Geef jezelf de tijd voor het omgaan met een miskraam

Sommige vrouwen komen snel over hun miskraam heen. Andere vrouwen zijn jaren na de miskraam nog steeds verdrietig. Iedere vrouw is anders: houd hier rekening mee bij het verwerken van je miskraam. Ben je na weken of maanden nog verdrietig? Dan geeft dit helemaal niks. Geef jezelf de tijd om het verlies van je miskraam te verwerken, zo lang je zelf nodig hebt. En ben je juist snel ‘klaar’ met het verwerken van je verdriet? Zie jezelf dan niet als ongevoelig type. Zoals al eerder vermeld, zijn sommige vrouwen sneller klaar met verwerken dan andere vrouwen. Dit heeft niets met ongevoeligheid te maken. Iedereen is anders: je bent zoals je bent en dit is goed.

Praat met lotgenoten

Heb je het idee dat niemand jouw verlies goed kan begrijpen, maar heb je wel de behoefte om over je miskraam te praten? Zoek dan contact met lotgenoten. Door met andere vrouwen te praten die een miskraam hebben gehad, kun je jouw verhaal écht goed delen. Daar komt nog bij dat andere vrouwen wellicht goede tips hebben om beter om te gaan met je verdriet. Wellicht werken deze tips ook voor jou.

Zorg goed voor jezelf

Als je erg verdrietig bent, kan je leven echt stil komen te staan. Je hebt geen zin meer om te eten, je kunt niet meer slapen of slaapt juist te veel, je komt niet meer buiten en aan douchen denk je al helemaal niet. Begrijpelijk, maar probeer toch goed voor jezelf te zorgen. Je lichaam heeft die verzorging nu juist heel erg nodig. Blijf goed eten, ga op tijd naar bed en sta niet te laat op, probeer regelmatig naar buiten te gaan en vergeet je persoonlijke verzorging niet. Het is soms gemakkelijker om niet goed voor jezelf te zorgen, maar uiteindelijk is een goede verzorging toch echt beter.

Bedenk: het komt goed

Als je op het hoogtepunt van je verdriet zit, heb je misschien het idee dat je je leven nooit meer op de rit zal krijgen. Blijf jezelf inprenten dat alles goed komt, want dit is ook écht zo. Je zal je ongeboren kindje nooit vergeten, maar er komt een dag dat je niet meer iedere minuut aan je miskraam denkt. Zoals al eerder vermeld duurt dit bij de ene vrouw langer dan bij de andere vrouw, maar uiteindelijk komt het altijd goed. Blijf tegen jezelf herhalen dat alles goed komt en je slaat je iedere dag weer door je verdriet heen, tot het inderdaad goed komt.

Met een expert praten over je verlies

Heb je alle tips in dit artikel geraadpleegd, maar heb je nog steeds ontzettend veel moeite om met je verlies om te gaan? Dan is er helemaal niets mis mee om een keer met een expert te praten over je verlies. Zie het niet als een mislukking als je de hulp moet inroepen van een expert, maar juist als een manier om beter om te gaan met je verlies. Als je er zelf echt niet meer uit komt, is het beter om met een expert te praten dan in je eentje te blijven worstelen met je verdriet.