8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Een kraaltje in de neus, een fikse schaafwond! Maar ook: gevallen uit het klimrek en bewusteloos of de ibuprofen voor een snoepje aangezien. Het kan een kind allemaal gebeuren, ook al ben je als ouder nog zo oplettend. En ik had werkelijk geen idee wat ik zou moeten doen in alle bovenstaande gevallen. Daarom dat ik me aanmeldde voor een cursus EHBO aan baby’s en Kinderen bij de lokale vestiging van het Rode Kruis. En rondde ik de cursus af en mag ik me officieel EHBO-er noemen. Daar ben ik best trots op! Ik zou het ook iedereen willen aanraden om dit te doen! Omdat je er levens mee kunt redden. Maar ook omdat het jezelf zoveel rust en vertrouwen in je eigen handelen geeft. Heb jij een EHBO cursus baby’s en kinderen gevolgd?

Reanimatie bij baby’s en kinderen

Het is maar goed dat het in de eerste les aan bod kwam, want ik zag er huizenhoog tegenop: reanimeren. Al eerder deed ik een reanimatiecursus voor volwassenen, maar dit was toch even anders. Het idee dat je een kind of een baby moet reanimeren, in plaats van een pop. Er ligt een pop van ongeveer je eigen lengte, een andere ter grootte van je nichtje van 4 en eentje net zo groot als je eigen baby. Na die eerste avond kwam ik ook behoorlijk moe en onder de indruk thuis. Want hoewel het allemaal oefening is, je beseft wel dat je dit leert met een reden: dat áls het nodig is, je een leven kunt redden van een baby of een kind. En dat je hoopt dat je het nooit hoeft toe te passen. Dus was ik tegelijkertijd heel blij dat ik de cursus was gestart.

ehbo-en-reanimatie-bij-babys-en-kinderen

Snoep of gif?

Na reanimatie kwamen er onderwerpen aan bod zoals verslikking en verstikking, brandwonden, verdrinking en second drowning, kneuzingen en botbreuken, hersenletsel, allergische reacties, kinderziektes, koorts/koortsstuipen en ook vergiftiging. Dit laatste staat me vooral bij omdat we tijdens die ‘les’ door de ogen van een kind leerden te kijken. Op een bord lagen felgekleurde snoepjes, roze kraaltjes, krijtjes, pillen en vitaminetabletten. De snoepjes moesten we scheiden van alles wat geen snoep was, en dat was nog niet zo makkelijk. Laat staan voor een kind. Ook stonden er waterflesjes gevuld met diverse vloeistoffen waarvan we moesten raden wat erin zat. Aan de kleur zie je niet of het water of spiritus is en het blauwe Glassex lijkt precies op een zoet sportdrankje… Qua geur herkennen wij het foute spul wel van het goede, maar een kind? Een enorme eye-opener voor wat betreft alle vloeistoffen en pillen die bij je thuis staan: Maatregelen treffen dus om je huis baby- en kindproof te maken.

Iedereen kan EHBO-er worden

De cursus bestaat uit een gedeelte theorie – je krijgt een boekje met alle onderwerpen uitvoerig beschreven en uitgelegd –, maar vooral: praktijk. Je leert reanimeren, wonden verbinden, steunverbanden aanleggen, stabiele zijligging, maar je leert ook om vooral rustig te blijven, te observeren en veilig te handelen. Alle belangrijke handelingen worden regelmatig herhaald – zoals het reanimeren – en de cursus wordt afgesloten met een praktijktoets en theorievragen. Dat klinkt heftig en officieel, maar geloof mij: iedereen kan dit en iedereen slaagt.

Praktische kennis

Naast theorie en praktijk vergaar je ook nog een hoop andere (praktische) kennis. Zoals met andere ogen naar alles in je huis kijken: dat sommige medicijnen lijken op snoepjes en dat bepaalde schoonmaakmiddelen eruit zien als een sportdrank bijvoorbeeld. Dat wasmiddel, poeder of caps, er niet gevaarlijk uitziet. Dus dat je ze écht buiten handbereik moet bewaren en dat je dat opa’s en oma’s ook op het hart moet drukken.

praktische-kennis-wasmiddel-schoonmaakmiddel-buiten-bereik-van-kinderen-houden-ehbo

Maar je leert ook dat je je tuin eens onder de loep moet nemen: wat voor struiken en planten staan er en zijn de besjes of bloemen giftig? Ook heel fijn vond ik dat er ruimte was voor vragen of het delen van een (nare) ervaring. Zo had één van mijn mede-cursisten toevallig na de les waar verstikking aan bod kwam bij haar zoontje een stuk pizza succesvol uit zijn keel weten te kloppen. Je verzint het niet. Het was dus wel fijn om te weten dat wat we geoefend hadden de week ervoor, ook echt werkte.

Zelf de cursus EHBO aan baby’s en kinderen volgen?

De cursus voor EHBO aan baby’s en kinderen van het Rode Kruis is 5 avonden en het kost ongeveer 80 Euro. Op zich al niet duur, maar het schijnt dat er zorgverzekeraars zijn die dit soort cursussen vergoeden. Het uitzoeken waard, misschien. Informeer bij een vestiging van het Rode Kruis bij jou in de buurtof en wanneer er een cursus gegeven wordt. Of mobiliseer een groep vrienden, familie, kennissen en meldt je tegelijk aan. Dan kan het zijn dat ze misschien eerder starten omdat ze geen mensen hoeven te werven.

De noodzaak van de EHBO-cursus

Ieder jaar belanden 140.000 kinderen op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis als gevolg van een ongeluk, vaak in huiselijke sfeer en in het bijzijn van een ouder of verzorger. De meeste kinderen zijn tussen de 0 en 4 jaar oud. De eerste minuten direct na een ongeval zijn cruciaal om levens te redden of om (blijvende) schade te beperken. Weten wat je kunt en moet doen op zo’n moment is reden genoeg om een cursus EHBO aan baby’s en kinderen te volgen. Ik zeg DOEN!

Update: Deze blog verscheen voor het eerst in oktober 2015 en werd in november 2020 geactualiseerd.