8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Merk je dat jouw baby een beetje scheel kijkt? Dan zou dit een kenmerk kunnen zijn dat jouw baby een lui oog heeft. Voor het ontwikkeling van het zichtvermogen en motorische ontwikkelingen is het belangrijk dat een lui oog snel wordt herkend. Een lui oog is namelijk relatief eenvoudig te verhelpen. In dit artikel lees je meer over wat een lui oog precies is, hoe je dit bij jouw baby kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Wat is een lui oog?

Het zichtvermogen van jouw baby groeit enorm snel. Wanneer jouw baby net is geboren kan het nog nauwelijks iets zien en is de wereld een grote waas. Vanaf een maand of drie zijn de oogspieren een stuk sterker en is het zichtvermogen al een stuk beter. De ogen werken beter samen en jouw baby kan diepte zien. Maar wanneer jouw baby te maken heeft met een lui oog, kan deze ontwikkeling worden verstoord.

Een lui oog, in de medische wereld wordt het woord amblyopie gebruikt, houdt in dat jouw baby maar met één oog kijkt. Het ene oog wordt gebruikt om te kijken en het luie oog doet weinig tot niets. Het gevolg hiervan is dat diepte zien wordt belemmerd. Het zichtvermogen kan niet optimaal ontwikkelen wanneer één oog als het feite inactief is.

Vanaf 3 maanden tot 8 jaar kan een lui oog ontwikkelen. 4 op de honderd baby's en jonge kinderen kunnen deze oogafwijking ontwikkelen. Heb jij zelf, jouw partner of andere familieleden te maken gehad met een lui oog op jonge leeftijd? Dan neemt de kans toe aangezien erfelijk een rol speelt bij het ontwikkelen van deze oogafwijking.

Oorzaken van een lui oog

Wat veroorzaakt precies een lui oog? Er zijn veel verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij een lui oog. Zo kan een afwijking van de scherpte van een oog een lui oog veroorzaken. De hersenen kiezen er dan voor om alleen het scherpe oog te gebruiken. De meest voorkomende oorzaak is het scheel kijken. Wanneer jouw kindje scheel kijkt, kan het gaan dubbelzien. De hersenen kunnen dit zelf corrigeren door maar een oog te gebruiken voor het zicht.

De symptomen; hoe herken je een lui oog?

Een lui oog is relatief eenvoudig te herkennen. Ook wordt tijdens de gesprekken op het consultatiebureau gekeken naar de mogelijke ontwikkelingen van een lui oog. Je kunt zelf een lui oog bij jouw kindje herkennen als volgt:

  • Je iets afwijkends ziet aan de ogen van jouw baby.
  • Wanneer jouw baby scheel kijkt.
  • Erfelijkheid, meerdere mensen in jouw familie hebben een lui oog gehad.
  • Wanneer je problemen constateert met de motorische ontwikkeling van jouw baby.

Wanneer je zelf merkt dat een of meerdere van bovenstaande punten van toepassing zijn op jouw baby, doe je er goed aan om een gesprek aan te vragen bij de huisarts. Zij kunnen zelf onderzoeken of er iets gaande is of kunnen je doorverwijzen naar een specialist om zekerheid te bieden.

De invloed van een lui oog bij baby's

Een lui oog, dat hebben veel baby's en kinderen. Maar is het oog gevaarlijk? De invloed van een lui oog kan, wanneer dit niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, zeker een grote invloed hebben op de ontwikkeling van jouw baby. Niet alleen de ontwikkeling van het zichtvermogen wordt beperkt en kan eventueel schade oplopen, ook de lichamelijke en motorische ontwikkeling kan schade oplopen. Wanneer jouw kindje met een lui oog geen diepte kan zien, dat kan het moeilijk zijn om dingen vast te pakken. Ook kan een vertraagde motorische ontwikkeling invloed hebben op het lopen en bewegen van jouw kindje op latere leeftijd.

Oog afplakken

Maar hoe kun je een lui oog dan precies behandelen? Er zijn verschillende behandelwijzen die worden toegepast. De meest voorkomende behandelwijze is het goede oog afplakken. Het oog wordt dat een geruime tijd afgeplakt waardoor het luie oog wel moet gaan werken. Dit kan erg vermoeiend en frustrerend zijn voor jouw kindje, maar heeft wel het beste resultaat.

Hoe lang de pleister op het oog moet zitten per dag, is afhankelijk van de leeftijd van het kind en de mate van verslechtering van het luie oog. Sommige kinderen hoeven de pleister maar enkele uren per dag op en voor anderen is het dragen voor langere periodes noodzakelijk.

Het dragen van deze pleister kan voor heel wat irritatie en frustratie zorgen bij jouw kindje. Maar het zal vanzelf wennen. Het is slechts een fase waar jouw kindje doorheen gaat. Als ouder moet je wel extra waakzaam zijn omdat jouw kind nu minder goed kan zien. Wees daarom extra voorzichtig met bijvoorbeeld traplopen, buitenspelen, fietsen en andere actieve activiteiten.

Een bril

In andere gevallen wordt het dragen van een bril voorgeschreven als behandelwijze van een lui oog. Dit wordt voorgeschreven wanneer er geconstateerd is dat het ene oog een verminderd zichtvermogen heeft. Jouw kind draagt dan een bril met een nep glas en een glas op sterkte. Zo kunnen beide ogen gaan meewerken. In het begin kan een ook combinatie van bril en pleister worden gebruikt. Op deze manier wordt het slechte oog gestimuleerd.

Oogdruppels

Ook kunnen oogdruppels de oplossing zijn voor een lui oog. Deze oogdruppels hebben vrijwel dezelfde werking als de pleister. De oogdruppels worden in het goede oog gedruppeld en hierdoor vind een verwijding van de pupillen plaats. Het gevolg hiervan is dat het zicht van het goede oog minder wordt en het slechte oog beter gaat werken. De meeste doktoren geven de voorkeur aan de pleisters omdat dit dezelfde werking heeft, maar geen irritatie aan de ogen veroorzaakt.

Vermoed jij dat jouw kindje een lui oog heeft? Ga dan eens de familie na en kijk of het misschien een erfelijk kwaal kan zijn? Maak het bespreekbaar op het consultatiebureau of maak een afspraak bij de dokter. Het is belangrijk om snel in te grijpen om zo te voorkomen dat het zichtvermogen en de algehele ontwikkeling wordt belemmerd. Gelukkig is een lui oog relatief eenvoudig om te verhelpen.