8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Zoals je vast en zeker al hebt ontdekt, worden niet alle baby's geboren met een kaal hoofd. Vaak komen ze op de wereld met een volle haardos, terwijl andere eruit zien alsof ze een slechte dag hebben gehad bij de kapper met eerder een Mohawk in punkstijl, getufte plekken of met een schamelere kam zoals Homer Simpson. Hoewel experts geloven dat het waarschijnlijk iets te maken heeft met maternale hormonen en genetische loterij, weet niemand precies waarom sommige baby's worden geboren met veel haar en andere met weinig tot geen. Wat het kapsel van je pasgeboren baby ook mag zijn, maak je niet al te veel zorgen! In dit artikel lees je wat je moet weten over het krijgen van nieuw haar en het einde van nest haar bij je pasgeboren baby.

Telogeen effluvium

De wetenschappelijke term voor haarverlies bij baby's, kinderen en volwassenen is telogeen effluvium. Het haar van de mens heeft een groei -en een rustfase. Tijdens de rustfase blijft het haar in het haarzakje totdat nieuw haar begint te groeien. Naarmate we ouder worden, bevindt ongeveer 5 tot 15 procent van ons haar zich in de rustfase, maar stress, koorts of een hormonale verandering kan ertoe leiden dat een groot aantal haren in één keer stopt met groeien. Oorzaken van deze aandoening zijn fysieke of emotionele stress, chronische ziekte en bloedarmoede. Deze oorzaken liggen zelden aan de basis van het haarverlies van je baby. Wat de oorzaak dan wel is, lees je in de volgende paragraaf.

Is het normaal dat je baby haar verliest?

Tijdens de eerste levensmaanden van je baby, lijkt het alsof ze elke dag veranderen. Sommige van die veranderingen zijn gewichtstoename, het hoofd omhoog houden, de eerste lach van je baby en het verliezen van hun nest haar. Als het je eerste kind is, dan is een van de meest zorgelijke veranderingen die je als ouder opmerkt: de haaruitval van je baby. De avond ervoor is je baby in orde en de volgende ochtend vind je een klein plukje haar in zijn of haar wieg. Alvorens je in paniek naar de kinderarts toesnelt, het haarverlies van je baby is volkomen normaal! Tijdens de eerste levensmaanden verliezen baby's hun haar om dezelfde reden als jij tijdens de zwangerschap of na de bevalling. De reden hiervoor: hormonen! Voor de geboorte had je baby een hoge hormoonspiegel in zijn lichaam. Hormonen die hij of zij van jou kreeg en nu vervangen worden door iets dat meer geschikt is voor hun nieuwe omgeving buiten de baarmoeder. Nadat je baby werd geboren, begon zijn of haar hormoonspiegel te dalen. Hierdoor raakte het haar van je baby in rusttoestand, wat betekent dat het niet langer groeit. Dit rustende haar, je baby's eerste haar dat ook nest haar wordt genoemd, valt uit als het een nieuwe groeicyclus ingaat. Nieuw haar duikt op onder het nest haar en duwt zich een weg naar buiten, waardoor je baby zijn of haar haar verliest.

Wat moet je doen als je baby zijn of haar nest haar verliest en nieuw haar krijgt?

Houd in gedachten dat je baby haar verliest als gevolg van een natuurlijk proces dat zich in hun lichaam voordoet, wat betekent dat je maar heel weinig kunt doen om de situatie te voorkomen. Je kunt echter helpen om het haarverlies te minimaliseren door deze eenvoudige suggesties te volgen:

Panikeer niet!

Bijna zo goed als altijd zal het haarverlies van je baby het gevolg zijn van de normale schommelingen in de hormoonspiegel die eerder ter sprake kwam. Dat gezegd hebbend, is er nog steeds een zeer kleine kans dat hun haarverlies het gevolg kan zijn van een andere ernstige oorzaak. Voornamelijk dan bij baby's ouder dan zes maanden. Zodra je merkt dat het haar van je baby dunner wordt, zou je ook opmerkzaam moeten zijn voor andere verschijnselen. Het is zelfs beter om overdreven voorzichtig te zijn in situaties als deze!

Wees opmerkzaam voor andere symptomen!

Een van de grootste indicatoren dat er iets ernstigs aan de hand is met je baby, is een verandering in zijn of haar gedrag in combinatie met haarverlies. Zo kan je baby bijvoorbeeld plots minder slapen zonder een duidelijke reden of voedsel weigeren dat hij of zij voordien zo lekker vond. Dit zijn geen op zichzelf staande indicatoren (baby's veranderen de manier waarop ze slapen, eten en handelen voortdurend), maar ze kunnen je wel waarschuwen voor een onderliggend probleem. Externe krachten die niks met hormonen te maken hebben, kunnen ook de oorzaak van het haarverlies van je baby zijn. Als je bijvoorbeeld het haar van je baby regelmatig in een paardenstaart legt, kan de strakheid van de paardenstaart resulteren in haaruitval.

Observeer de manier waarop je baby zit en slaapt

Een andere externe factor die kan bijdragen aan het haarverlies van je baby, is de manier waarop hij of zij zit en slaapt. Wanneer je begint erop te letten, merk je misschien op dat je baby veel tijd in dezelfde positie doorbrengt. Wanneer je baby bijvoorbeeld slaapt, keert hij of zij het hoofd naar rechts om naar de wereld buiten hun wieg te kijken. Zit je baby nadien in de auto zitten, draait hij of zij het hoofd misschien opnieuw naar rechts om uit het raam te kijken. Te veel tijd in éénzelfde positie doorbrengen, kan druk uitoefenen op de huid van je kleintje, waardoor wrijving ontstaat die haaruitval kan veroorzaken.

Moedig je baby aan op de buik te liggen

Elke jonge baby zou tijd moeten doorbrengen op zijn of haar buik. Dit minimaliseert niet alleen haaruitval, maar is ook essentieel voor hun algehele gezondheid en lichamelijke ontwikkeling. Als een baby op zijn buik ligt, moeten ze werken om hun hoofd op te tillen, om hun nek te keren, om mama en papa te zien en om met de wereld om te gaan. Uiteindelijk leert je baby in de tijd dat hij of zij op de buik doorbrengt om zich op te duwen, zich om te draaien, rechtop te zitten, te kruipen en uiteindelijk te gaan staan. Stuk voor stuk belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling van je baby. Van zodra je baby geboren is, kun je al beginnen oefenen met de buiktijd. Laat je baby wel nooit alleen in deze positie! Als hij of zij in slaap valt, dan moet je je baby op zijn of haar rug draaien, tenzij hij of zij zich al zelf kan omrollen

Masseer de hoofdhuid van je baby

Hoewel je haaruitval niet kunt voorkomen, kun je het wel minimaliseren door de hoofdhuid en het haar van je baby voorzichtig te behandelen. Hieronder enkele eenvoudige suggesties:

  • Vermijd hoofdbanden en extensie.
  • Was het haar van je baby niet elke dag.
  • Gebruik voor het wassen van je baby's haar een shampoo voor baby's
  • Wees voorzichtig als je het haar van je baby wast, zodat je de hoofdhuid en de haarzakjes niet belast.
  • Kam het haar van je baby met een zachte babyborstel.
  • Sla het stijlen van je baby's haar over.

Zelfs als je alle tips volgt van de bovenstaande lijst, dan nog zal je baby doorheen het einde van het nest haar moeten. Nogmaals, geen paniek! Nieuw haar komt absoluut in de plaats! Waar je wel rekening mee moet houden, is dat het nieuwe haar heel anders kan zijn dan het nest haar. Wanneer hun hormoonspiegel zich stabiliseert, kan hun nieuw haar blond zijn, terwijl het nest haar bruin was. Het haar van je baby kan ook gaan van krullend naar recht of van dik naar dun.

Nog niet helemaal gerustgesteld?

Maak je je toch nog zorgen over het einde van het nest haar van je baby? Of heb je een van de symptomen dat op een ernstig probleem kan wijzen, opgemerkt in dit artikel? Neem dan meteen contact op met je kinderarts! De arts zal je hoogstwaarschijnlijk bevestigen dat het probleem gewoon een gevolg is van hormonen en je baby nieuw haar krijgt. Hoe dan ook, het zal je op je gemak stellen en je beter laten voelen. En dat is zowel goed voor jou als je baby!