Als je kindje één tot drie maanden oud is, kan hij of zij zich niet zelfstandig omrollen. Leg je je kindje op zijn of haar buik, dan blijft hij of zij zo liggen. Leg je hem of haar op de rug, dan kan je kindje niet zelfstandig van de buik op de rug draaien.

Is je kindje vier maanden oud, dan is dit anders. Vanaf deze leeftijd kan je kindje zich namelijk plotseling gaan omrollen. Dit is een mijlpaal, want het omrollen geeft aan dat je kindje weer een stapje verder is in de ontwikkeling. Na het omrollen leert je kindje zitten en uiteraard staan en lopen. Een grote stap dus!

In dit artikel lees je meer over het omrollen. Zo lees je niet alleen wanneer je kindje leert om te rollen, maar ook hoe dit gaat. Ook krijg je op deze pagina enkele tips om het omrollen te stimuleren en lees je wat je moet doen als je kindje al wat ouder is en nog niet zelf om kan rollen.

Wanneer leert je baby omrollen?

Als je kindje zijn of haar hoofd goed op kan tillen en de spieren sterk genoeg zijn, kan hij of zij zich zelfstandig gaan omrollen. Wanneer je kindje start met omrollen, is moeilijk te zeggen. Dit verschilt namelijk per kind. Wij raden je aan rekening te houden met plotseling omrollen als je kindje vier maanden oud is. Vanaf vier maanden bestaat namelijk de kans dat je kindje het omrollen voor het eerst gaat oefenen.

Het ene kind begint al met vier maanden met omrollen, het andere kind doet dit bij vijf of zes maanden. Ieder kind is anders, dus het is lastig te zeggen wanneer jouw kleintje start met omrollen. Wel is het goed om er rekening mee te houden dat dit vanaf de leeftijd van vier maanden al kan gebeuren.

Hoe leert je baby omrollen?

Als je kindje het hoofdje goed op kan tillen, houdt hij of zij steeds vaker het hoofdje omhoog. Door het hoofdje omhoog te houden, kan je kleintje namelijk veel meer zien en dit is natuurlijk hartstikke interessant. Houdt je kindje zijn of haar hoofdje steeds vaker omhoog, dan is de kans groot dat het plotselinge omrollen snel begint. De stap van het optillen van het hoofdje naar het omrollen is namelijk niet zo groot.

De meeste kinderen rollen eerst van de buik naar de rug. Dit komt omdat het rollen van de buik naar de rug minder kracht kost dan andersom. Je ziet je kindje op de buik liggen en voor je het weet, heeft hij of zij zich omgerold en ligt je baby op de rug. Een echte mijlpaal! Als je kindje eenmaal één keer omgerold heeft, zal hij of zij dit steeds vaker doen. Uiteindelijk krijgt die kleine er echt handigheid in en zie je hem of haar regelmatig van de buik naar de rug rollen en weer terug.

De meeste kinderen rollen voor het eerst van de buik naar de rug, maar jouw kleine kan ook lekker eigenwijs zijn en dit andersom doen. Als je kindje zich eerst van de rug naar de buik omrolt, hoef je je nergens zorgen om te maken. Dit komt misschien wat minder vaak voor, maar het is net zo’n grote mijlpaal als het omrollen van de rug naar de buik. Sterker nog, je kindje moet meer kracht gebruiken om van de rug naar de buik om te rollen. Je mag dus extra trots zijn als die kleine voor het eerst op deze manier omrolt.

Tips om het omrollen te stimuleren

Wil je dat jouw kindje snel de volgende mijlpaal in zijn of haar ontwikkeling haalt, door het omrollen te stimuleren? Lees dan onderstaande tips. Deze tips helpen je kindje namelijk om zijn of haar spieren wat sterker te maken. Worden de spieren van je kindje sterker, dan is de kans groter dat je kindje snel zal leren om te rollen.

Leg je kindje regelmatig op de buik

Om het omrollen te stimuleren, is het belangrijk om de spieren in de nek van je kindje te trainen. Dit doe je door je kindje regelmatig op de buik te leggen. Plan iedere dag een paar minuten ‘tummy time’ in, waarbij je je kindje even op de buik ligt. Zo train je vanzelf de spieren in de nek en in het bovenlijf van je baby en kan je kindje sneller omrollen.

Kan jouw kindje niet echt genieten van ‘tummy time’? Doe dit dan niet meteen enkele minuten, maar leg je kindje eerst één minuut per dag op de buik. Je kindje gaat vanzelf meer genieten van de ‘tummy time’ en als dit het geval is, kun je hem of haar wat langer per dag op de buik leggen.

Stimuleer het omrollen met een speeltje

Als je kindje ontspannen op zijn of haar buik ligt, kun je een speeltje naast hem of haar bewegen. Als je kindje naar het speeltje kijkt, leunt hij of zij vanzelf een beetje naar de zijkant. Op deze manier krijg je je kindje niet alleen aan het rollen, maar train je bovendien de armspieren.

Laat die kleine even wennen

Voor jou is omrollen een grote stap, maar voor je kindje al helemaal. Het is dan ook verstandig om die kleine even te laten wennen aan het gevoel van omrollen, ofwel de verschuiving van het gewicht die hierbij plaatsvindt.

Dit doe je door je kindje in een grote handdoek in te rollen. Trek zachtjes aan één kant van de handdoek en je kindje rolt er vanzelf uit. Spannend in het begin, maar daarna hartstikke leuk. En als je kindje eenmaal klaar is om zelfstandig om te gaan rollen, herkent hij of zij in ieder geval de verschuiving van het gewicht die hierbij komt kijken.

Veilig omrollen

Als je kindje vier maanden oud is, kan hij of zij zomaar beslissen om te gaan rollen. Dit betekent dat je jouw zoon of dochter vanaf de leeftijd van vier maanden beter niet meer ergens op kan leggen waar je kindje vanaf kan rollen. Denk hierbij aan de bank of aan de commode. Leg je je kindje vanaf vier maanden op de grond of in de box, dan kan er niets gebeuren. Bij het verschonen kun je je kindje het beste op een aankleedklussen leggen. Hier zit namelijk een kuiltje in, die het omrollen wat moeilijker maakt.

Vanaf drie maanden oud houd je je kindje extra goed in de gaten. Nu kan je kindje namelijk wat meer gaan bewegen. Vanaf vier maanden houd je rekening met plotseling omrollen en vanaf vijf of zes maanden is de kans op plotseling omrollen nog groter. Blijf dus alert en laat die kleine nooit alleen. Zo voorkom je vervelende ongelukken.

Naar het consultatiebureau

Sommige kinderen rollen zich al om als ze vier maanden oud zijn. Andere kinderen hebben niet zo’n haast en hebben zich op de leeftijd van zes maanden nog nooit omgerold. Dit is helemaal niet erg: ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Heb geduld, oefen het omrollen met die kleine en je kindje zal zich vanzelf een keer zelfstandig omrollen.

Is je kindje al ouder dan zes maanden en heeft hij of zij zich nog nooit zelfstandig omgerold? Dan hoeft er alsnog niets aan de hand te zijn, maar kun je er toch voor kiezen even bij het consultatiebureau langs te gaan met je kindje. Zeker als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kleintje, is het geen overbodige luxe om naar het consultatiebureau te gaan. Wellicht is er niets aan de hand, maar toch is het fijn om de situatie even met een expert te bespreken als je je zorgen maakt.