8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Voor een baby is het eten van babyvoeding naar vast voedsel een grote stap. Zeg maar een mijlpaal in een levenscyclus. Maar hoe begin je met dit nieuwe voedingspatroon? En wanneer kan je er mee beginnen? In deze blog “Van babyvoeding tot eten wat de pot schaft” lees je verschillende tips hoe je afstapt van de babyvoeding. Waar moet je tijdens de eerste dagen op letten. Een kleine leidraad helpt je bij dit stappenplan. Je kan je baby meteen een goede start geven zodat hij of zij meteen de beste eetgewoonten aanleert.

De eerste zes maanden

Tot de leeftijd van zes maanden krijgen baby’s met borstvoeding alles wat ze nodig hebben uit de moedermelk. De voordelen van moedermelk zijn:

  • Bevat voedingsstoffen van goede kwaliteit en in voldoende hoeveelheid om aan de eerste voedingsbehoeften van je baby te voldoen
  • Het is gemakkelijker te verteren, waardoor het minder snel problemen met constipatie of diarree veroorzaakt
  • Heeft ook antilichamen en beschermt het immuunsysteem die je baby helpen ziekten te voorkomen
  • Baby’s moeten dagelijks ook D-voedingssupplementen nemen in de vorm van druppels

Wanneer kan je overschakelen naar vaste voeding?

Tegen de leeftijd van zes maanden zijn de meeste baby’s klaar om vast voedsel beginnen te eten. Tegelijkertijd kan je in het begin borstvoeding blijven geven zolang jij en je baby zich op hun gemak voelen, zelfs in de vroege kinderjaren. Maar wanneer weet je nu dat de baby wil overschakelen naar eten wat de pot schaft? Volgende vingerwijzingen helpen je hier een handje bij:

  • Kan je baby het hoofd rechtop houden?
  • Kan je baby zitten met ondersteuning?
  • Toont de baby belangstelling als anderen aan het eten zijn?
  • Opent je baby de mond als voedsel in de buurt is?

Wanneer je positief antwoordt op deze vragen, kan je stilaan overschakelen naar vloeibaar voedsel. Vergeet niet dat alle baby’s of dreumesen verschillend zijn. Sommige zijn mogelijk enkele weken voor zes maanden of net daarna klaar. Als je echter na deze leeftijd wacht om vast voedsel te introduceren, verhoog je het risico op ijzertekort bij je baby.

Hoe begin je er aan om vaste voeding te geven?

Er zijn verschillende manieren om vast voedsel aan je baby te geven. Heel belangrijk is dat je start met voedingsmiddelen die ijzer bevatten. Vlees, gevogelte, eierdooier en gekookte peulvruchten zoals gedroogde bonen, linzen en kikkererwten zijn goede bronnen van ijzer.

Start heel eenvoudig

Geef voedsel met één ingrediënt dat geen suiker of zout bevat. Wacht drie tot vijf dagen tussen elk nieuw voedsel om te kijken of je baby geen reactie toont zoals braken, diarree of uitslag. Nadat je voedingsmiddelen met één ingrediënt hebt gegeven, kan je beginnen te combineren met verschillende ingrediënten door elkaar.

Zink en ijzer zijn belangrijke voedingsstoffen

In de tweede helft van het eerste jaar van je kind – vanaf de zesde maand – zijn ijzer en zink de belangrijkste voedingsstoffen. Die zijn te vinden in gepureerd vlees, ijzer verrijkte granen en single granen.

Babygranen als basisvoeding

Bied tweemaal per dag 30 ml tot 2 eetlepels (60 ml) ijzer verrijkt babygraan. Serveer het niet uit een fles. In plaats daarvan help je je baby rechtop te zitten en bied je de ontbijtgranen één of twee keer per dag aan met een kleine lepel na een fles of borstvoeding. Zodra je baby het slikken van vloeibaar granen onder de knie heeft, meng je het met minder vloeistof en vergroot je de porties stelselmatig. Verschillende granen kan je testen met één korrel zoals rijst, havermout of gerst.

Voeg fruit en groenten toe

Voeg geleidelijk groente en fruit toe met één ingrediënt zonder suiker of zout. Wacht opnieuw drie tot vijf dagen tussen elk nieuw voedsel om te zien hoe je baby hierop telkens reageert.

Bied fijngehakte hapjes aan

Op de leeftijd van acht tot tien maanden kunnen de meeste baby’s klein gehakte porties hapjes verwerken zoals droge ontbijtgranen, baby crackers, zacht fruit, groenten, pasta en goed gekookt vlees.

Hoeveel voedsel mag ik mijn baby geven?

Respecteer de aanwijzingen die je baby gevoelsmatig aangeeft. Begin met één tot twee theelepels voedsel. En neem vooral je tijd. Sommige baby’s moeten een voedingsmiddel vaak proeven voor dat ze het gaan aanvaarden. Als je baby geen honger heeft, zal de dreumes het hoofd draaien en de mond sluiten. Bij honger zal de mond worden open gedaan. Moedig je baby nooit aan om meer te eten dan hij wil door bijvoorbeeld zoete voeding te laten eten.

Water en fruitsap geven

Baby’s die uitsluitend borstvoeding krijgen, hoeven geen water te drinken. Wanneer je baby ander voedsel begint te eten, kan je van tijd tot tijd water geven. Baby’s en kinderen hoeven geen frisdrank te drinken. Als je baby teveel frisdrank drinkt, kan dit diarree veroorzaken. Wanneer je toch besluit om fruitsap of dergelijke te geven, zorg er voor dat je alleen maar honderd procent vruchtensap hebt zonder toegevoegde suiker. Beperk die hoeveelheid tot 125 ml.

Wat mag de baby niet eten

  • Baby’s mogen geen drankjes of zoete voedingsmiddelen zoals snoep, frisdranken of energiedranken worden aangeboden
  • Geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar, vanwege het risico op voedselvergiftiging. In de medische wereld ook wel botulisme genoemd

Wat moet ik doen als de baby het voedsel weigert te eten?

Baby’s weigeren vaak hun eerste porties gepureerd voedsel omdat de smaak nieuw is. Als je baby weigert, forceer het niet en onderneem niets onder zachte dwang. Probeer het dan opnieuw na een week. Wanneer het probleem blijft duren, kan je best een arts raadplegen. Vaak komt het voor dat de oorzaak een medisch probleem is.

Op een speelse manier laten genieten van het eten

Tijdens het eten kan je best vaak praten tegen je baby. Het helpt om de maaltijd op een speelse manier aan te reiken met volgend stappenplan:

Blijf zitten

Zodra je baby zonder ondersteuning kan blijven zitten, gebruik je een kinderstoel met een brede, stabiele basis. Sluit de riemen voor de veiligheid.

Zorg dat hapjes zacht zijn

Je baby speelt wellicht met zijn of haar voedsel. Zorg ervoor dat de hapjes zacht zijn, gemakkelijk kunnen worden ingeslikt en in kleine stukjes worden verdeeld.

Introduceer eetgerief

Bied je baby een lepel aan om vast te pakken terwijl je nog een andere lepel geeft voor de andere hand. Naarmate de behendigheid van de baby verbetert, moedig je je kind aan om een lepel te gebruiken.

Zorg voor individuele porties

Wanneer je je baby rechtstreeks uit een pot eten geeft, kan de voeding door de lepelrestjes snel bederven. Plaats porties in een kleine schaal. Geopende babyvoeding kan in de koelkast twee dagen worden bewaard en gekoeld.

Eten voor het slapengaan

Probeer niet om je kind zoveel mogelijk te laten eten bij het slapengaan. Met andere woorden, geef geen extra beten als het niet nodig is. Dat baby’s beter slapen met een volle maag, is niet bewezen en behoort tot de indianenverhalen.

Hoe zit het met voedsel allergieën?

Het is nergens aangetoond dat het uitstellen van zeer allergie voedingsmiddelen vis, pinda’s en eieren bepaalde allergische reacties kan voorkomen. Denken we maar aan astma of eczeem. Integendeel, een vroege introductie van bepaald voedsel zoals pinda’s en eieren vermindert zelfs het risico op allergie van voedsel. Als naaste familieleden een bepaalde voedselallergie hebben, kan je best het eerst heel voorzichtig bij je thuis uitproberen. Als er geen reactie is vast te stellen, kan je geleidelijk het voedsel opvoeren.

Hoe kan ik stikken voorkomen?

Jonge kinderen weten niet hoe ze op voedsel moeten kauwen om het in kleine stukjes te versnipperen. Ze leerden niet hoe ze een stuk voedsel terug moeten stoppen dat in de keel bleef zitten. Wees voorzichtig met volgende voedingsmiddelen die mogelijke verstikking kunnen veroorzaken. Om je baby te beschermen, hou rekening met het volgende:

  • hou je baby goed in de gaten tijdens het eten
  • zorg dat je kind gaat zitten tijdens het eten
  • gebruik rauwe geraspte groenten zoals wortelen om het kauwen te vergemakkelijken
  • kook groenten en hard fruit om het zacht te maken
  • verwijder de stenen of zaden van het fruit
  • snij het vlees en bevochtig met bouillon om het vlees zachter te maken
  • smeer plakkerig voedsel zoals pindakaas dun over een toast of cracker
  • vermijd vis met botten

Verandering van stoelgang

Als je start met voedsel wat de pot schaft, moet je tijdens de eerste dagen niet verbaasd kijken dat de luiers van je baby van geur en kleur veranderen. Voedingsmiddelen zoals bananen, rijst of appelmoes kunnen constipatie veroorzaken. Dan zal je de komende dagen moeten overschakelen naar andere groenten en fruitsoorten. Om de stoelgang wat soepeler te laten verkopen, kan je best nu ook een halve tot één liter water laten drinken.