Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Pasgeboren kindjes kunnen met diverse babykwaaltjes te maken krijgen. Eén van deze kwaaltjes is reflux of spugen. Hoewel dit vervelend kan zijn voor je kindje, is het niet gevaarlijk. Ook gaat dit kwaaltje doorgaans vanzelf weer over. Heeft jouw kindje last van reflux? Dan is het verstandig om je wat meer te verdiepen in dit kwaaltje. Dit doe je door de informatie in dit artikel door te lezen. Op deze pagina lees je namelijk alles wat je er over moet weten.
Wat is reflux?
Reflux betreft het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm. Hier kun je als volwassene mee te maken krijgen, maar zeker bij pasgeboren kindjes komt het veel voor.
Reflux kan spugen tot gevolg hebben, maar dit is niet altijd het geval. Bij reflux kan er een grote hoeveelheid voeding omhoog komen, maar ook een klein slokje. Komt er een grote hoeveelheid voeding omhoog, dan is spugen bijna altijd onvermijdelijk. In dit geval spuugt je kindje dan ook een grote hoeveelheid voeding uit.
Wanneer een kindje niet spuugt, wordt er gesproken over verborgen reflux. Ook dit babykwaaltje komt veel voor, al weten veel ouders niet dat hun kindje hier last van heeft. Dit komt simpelweg omdat dit geen zichtbaar effect heeft in de vorm van spugen.
Refluxziekte
De meeste kinderen hebben een ongecompliceerde reflux, ofwel een ongevaarlijke variant. Dit gaat vanzelf weer over en is niet schadelijk voor je kindje. Sommige kinderen ontwikkelen echter gecompliceerde reflux. Dit wordt ook wel refluxziekte genoemd. Refluxziekte kan tot verschillende problemen bij je kindje leiden, waaronder onrustigheid, prikkelbaarheid, slecht drinken en zelfs luchtwegklachten.
Ook groeien sommige kinderen met refluxziekte minder goed dan kinderen zonder reflux. Dit komt simpelweg omdat ze minder voeding binnen houden en dus minder voedingsstoffen binnen krijgen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor. Heeft je kind standaard reflux, dan hoef je er in ieder geval niet vanuit te gaan dat het om refluxziekte gaat. De kans is groter dat je baby ongecompliceerde reflux heeft.
De oorzaak van reflux
Tussen de maag en de slokdarm zit een kringspier. Als je baby eten of drinken inslikt, wordt deze spier geopend. Zo kan de voeding of de drank die je baby inslikt, vanuit de slokdarm de maag in lopen. Als de voeding of de drank door de kringspier heen is gekomen, moet deze vanzelf weer sluiten. Bij reflux gebeurt dit niet (altijd).
Dit komt omdat de kringspier tussen de maag en slokdarm bij baby’s nog niet voldoende ontwikkeld is. Soms sluit de spier wel na het slikken, soms gebeurt dit niet. Soms gaat de spier vanzelf, zonder enige aanleiding, even open. Hierdoor komt er voedsel vanuit de maag naar de slokdarm omhoog, om eventueel uitgespuugd te worden.
Daar komt nog bij dat de maag van je baby na de geboorte nog niet volgroeid is. Omdat de maag nog niet helemaal volgroeid is, kan er gemakkelijker voeding omhoog komen. Staat de kringspier tussen de maag en de slokdarm op dat moment net even open, dan heeft je kindje last van spugen.
Als je kindje 18 maanden oud is, is de kringspier tussen de maag en de slokdarm (vrijwel helemaal) volgroeid. Op dit moment zal hij of zij dan ook geen last meer hebben van spugen. Bij sommige baby’s is dit overigens al eerder het geval.
De symptomen van reflux
Je herkent reflux gemakkelijk aan de volgende verschijnselen:
- Spugen of kokhalzen
- Een zure adem
- Overstrekken
Ook als je kindje opvallend veel moet slikken, kan er sprake zijn van reflux. In dit geval gaat het om verborgen reflux, waarbij er geen spuug vrijkomt. Je kindje slikt het voedsel dat omhoog is gekomen, op tijd weg.
Naar de dokter
Bij 90 procent van de baby’s met reflux, is het niet nodig om naar de huisarts te gaan. Deze baby’s hebben geen vervelende klachten (naast bovenstaande onschuldige verschijnselen) en bij hen gaat de reflux bovendien vanzelf over. Groeit je kindje goed en lijkt hij of zij verder geen last te hebben? Dan hoef je in ieder geval niet naar de dokter te gaan. Natuurlijk kun je je kindje voor de zekerheid een keertje goed laten onderzoeken door de huisarts, maar er is in ieder geval geen reden tot paniek.
Het is wel verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts als je kindje niet goed groeit of als je kindje veel last heeft van spugen. Ook als de klachten steeds erger worden, is het verstandig om even langs te gaan bij de dokter. In dit geval kan de dokter de klachten van je kindje wat verder onderzoeken, om eventueel een behandeling voor spugen voor te stellen.
De behandeling van refluxziekte
Heeft je kindje refluxziekte met vervelende klachten tot gevolg? Dan kan de huisarts een behandeling starten. Deze behandeling bestaat doorgaans primair uit voedings- en houdingsadviezen. Alleen als deze adviezen niet helpen, stelt de dokter een alternatieve behandelingsmethode voor. Meer hierover, lees je in onderstaande alinea’s.
Voedings- en houdingsadviezen
Heeft je kindje refluxziekte, dan kan de huisarts je allerlei voedings- en houdingsadviezen geven om de klachten van je baby te verminderen. Zo is het bijvoorbeeld beter om je kindje na het voeden rechtop te houden. De dokter kan je hier meer over vertellen. Helpen de voedings- en houdingsadviezen van de huisarts niet? Dan kan je kindje op een andere manier behandeld worden.
Andere behandelopties
Als de voedings- en houdingsadviezen van de dokter niet helpen, ga je terug naar de huisarts. De dokter kan je nu andere behandelopties voor reflux voorstellen. Eventueel kun je voor een behandeling doorverwezen worden naar de kinderarts. De kinderarts zal achterhalen of er inderdaad sprake is van refluxziekte en, als dit het geval is, een gepaste behandeling starten.
Bij de behandeling wordt de voeding van je kindje gedurende twee weken ingedikt. Hier wordt johannesbroodpitmeel voor gebruikt. Niet alleen flesvoeding, maar ook afgekolfde borstvoeding kan met dit middeltje worden ingedikt.
Als dit niet voldoende effect heeft, wordt de behandeling met de verdikte voeding gestopt. Nu start je een proefbehandeling met medicijnen. Deze proefbehandeling duurt twee tot vier weken, in overleg met de kinderarts.
Als de klachten terugkomen na de proefbehandeling, worden de medicijnen van deze behandeling opnieuw voorgeschreven. Dit keer niet voor enkele weken, maar voor drie maanden. Als de klachten hierna nog niet verdwenen zijn, onderzoekt de kinderarts diverse andere behandelmogelijkheden voor spugen. In dit geval wordt er een behandeling op maat opgestart om de klachten van je kindje te verminderen en later hopelijk helemaal te laten verdwijnen.
Tips om reflux zelf te verminderen
Je kunt zelf ook diverse dingen doen om reflux te verminderen. Hieronder geven we je drie praktische tips:
- Zorg voor een goede aanlegtechniek bij borstvoeding, zodat je kindje zo min mogelijk lucht binnen krijgt bij het voeden. Zit er meer lucht in de maag door de verkeerde aanlegtechniek? Dan is de kans op terug geven van voeding en spugen groter.
- Geef je flesvoeding? Kantel de fles tijdens het drinken dan goed. Op deze manier blijft de speen goed gevuld met melk en komt er minder lucht binnen bij het voeden.
- Controleer hoe hoog het hoofdeinde van je kindje ligt. Ligt het hoofdeinde iets omlaag? Dan kun je het beter iets verhogen, zodat het hoofdeinde in ieder geval gelijk ligt met de rest van het matras. Het verder verhogen van het hoofdeinde kan, maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat dit helpt bij het voorkomen of verminderen van spugen.
Goed om te weten: er zijn speciale flessen die het teruggeven van voeding voorkomen en/of verminderen. Deze flessen zijn zo ontwikkeld dat er altijd voeding in de speen zit. Vind je het lastig om de fles bij het voeden steeds voldoende te kantelen, dan kun je deze speciale fles aanschaffen om je kindje toch op de juiste manier te voeden.